Τέχνες και τεχνολογία συνοδοιπόροι σε 3 ενδιαφέροντα summer camps μουσείων για το καλοκαίρι του 2020!

Επιτέλους, μετά την πανδημία, τα μουσεία βρίσκουν ξανά το… δρόμο τους κοντά στα παιδιά και τηρώντας τα μέτρα προστασίας κατά του Covid-19, είναι έτοιμα να υποδεχτούν συμμετοχές διαφόρων ηλικιών από παιδιά που θα μείνουν στην Αθήνα και θέλουν να μαθαίνουν τα πάντα γύρω από τις τέχνες και τις τεχνολογικές εφευρέσεις! Το CKG προτείνει 3 καταπληκτικά summer camps από γνωστά μουσεία που θα διευρύνουν τις γνώσεις κάθε παιδιού σε τομείς κατασκευών, χειροτεχνιών, θεματικών εργαστηρίων, ενώ θα «λύσουν» τα χέρια κάθε εργαζόμενου γονέα που θέλει τα παιδιά του να απασχοληθούν δημιουργικά και επιμορφωτικά! Στο Μουσείο Κοτσανά, η αρχαία τεχνολογία, έχει όπως πάντα την τιμητική της και προσκαλεί τους μικρούς εφευρέτες να γνωρίσουν τα πάντα γύρω από τα παιχνίδια στρατηγικής του Αρχιμήδη, το ξυπνητήρι του Πλάτωνα, τις πρωτοποριακές συσκευές του Νικολά Τέσλα! Στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης, σύγχρονοι μικροί «ταξιδευτές» βρίσκουν καταφύγιο σε… ασφαλή νησιά μέσα από διαδραστικές ξεναγήσεις, προβολές, αφηγήσεις, ζωγραφική, χειροτεχνία, κατασκευές και ομαδικά παιχνίδια, ενώ στο Μουσείο Ελληνικής Παιδικής Τέχνης, τα παιδιά θα ζωγραφίσουν, θα επισκεφθούν μουσεία και ιστορικούς δρόμους, θα εκφραστούν μέσα από θεατρικά εργαστήρια και όλα αυτά πάντα με προσοχή και σεβασμό απέναντι στους κανόνες υγιεινής που επιβάλλει το πρωτόκολλο του Υπουργείου Υγείας.

1. Summer Camp 2020 του Μουσείου Αρχαίας Ελληνικής Τεχνολογίας Κοτσανά

Summer Camp 2020 του Μουσείου Αρχαίας Ελληνικής Τεχνολογίας Κοτσανά

Photo Credit: kotsanasmuseum.com

Από τα αρχαία χρόνια, έως σήμερα, οι εφευρέσεις διαδέχονται η μία την άλλη και το Μουσείο Αρχαίας Ελληνικής Τεχνολογίας κάνει τα αδύνατα δυνατά για να έρθουν τα παιδιά σε επαφή με όλες αυτές τις συσκευές που διαχρονικά σηματοδοτούν τη γνώση του σήμερα!

Το Summer Camp 2020 του Μουσείου Κοτσανά υποδέχεται μικρούς «εφευρέτες» με ένα δημιουργικό πρόγραμμα για όσους αγαπούν τις επιστήμες, την αρχαία ιστορία, τις εφευρέσεις!

Ο Αρχιμήδης, ο Πυθαγόρας, ο Κτησίβιος, ο Φίλων, ο Ήρων, ο Πυθαγόρας και ο Νίκολα Τέσλα συνοδοιπόροι των παιδιών σε ένα ταξίδι γεμάτο γνώση, δημιουργία και συναρπαστικά παιχνίδια.

«Το Μουσείο Κοτσανά ανοίγει και πάλι τις πύλες του και προσκαλεί τους μικρούς του «εφευρέτες» στην πιο δροσερή καλοκαιρινή κατασκήνωση της πόλης. Το Μουσείο ετοιμάζει τις μουσειοσκευές του και «κατασκηνώνει» στον Εθνικό Κήπο, στο Ζάππειο και στο Λύκειο του Αριστοτέλη. Καλεσμένοι του, όλοι οι μικροί του φίλοι που ανυπομονούν να γνωρίσουν τους εμβληματικούς εφευρέτες της Αρχαιότητας και του σήμερα. Ο Αρχιμήδης, ο Πυθαγόρας, ο Κτησίβιος, ο Φίλων, ο Ήρων, ο Πυθαγόρας και φυσικά ο ιδιοφυής Νίκολα Τέσλα θα είναι συνοδοιπόροι μας σε ένα ταξίδι γεμάτο γνώση, δημιουργία και συναρπαστικά παιχνίδια.

Παίζοντας και διασκεδάζοντας με απόλυτη ασφάλεια, παιδιά από 5-12 ετών, που μετά τη λήξη της σχολικής χρονιάς παραμένουν στην Αθήνα, θα έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν-παίζοντας τα σημαντικότερα τεχνολογικά επιτεύγματα του χθες και του σήμερα μέσα από πρωτότυπες εκπαιδευτικές δράσεις που θα ενεργοποιήσουν την ευρηματικότητα, τη φαντασία και τα ταλέντα των μικρών μας κατασκηνωτών.»

Το φετινό summer camp υλοποιείται σε 2 δεκαήμερα με 2 διαφορετικές θεματικές ανά εβδομάδα.

Α’ Θεματική Εβδομάδα:

Ημέρα 1η: «Αρχαία Ελληνικά Παιχνίδια Στρατηγικής»
Τι γνωρίζετε για τα ευφυή παιχνίδια στρατηγικής των αρχαίων Ελλήνων;

Μάθετε τους «πεσσούς» και την «κυβεία». Διαγωνιστείτε στην «τριάδα» και την «εννεάδα». Ανακαλύψτε τους κανόνες στην «τηλεία» και την «πόλι». Εξασκηθείτε στο «(ο)στοµάχιον» του Αρχιμήδη µε τα 14 κοµµάτια, σε μια διασκεδαστική αναμέτρηση στην Αρχαία Ελλάδα! Κριτικός νους και φαντασία αναλαμβάνουν δράση. Ποιοι είναι οι συμπαίκτες μας; Πάμε να γνωριστούμε και να παίξουμε μαθαίνοντας!

Ημέρα 2η: «Αήρ και Ύδωρ»
Μια σταγόνα νερού μας καλεί να ανακαλύψουμε το ταξίδι της στο πέρασμα του χρόνου! Aπό το πρώτο «σιντριβάνι» …µέχρι τον πρώτο «συναγερµό» της ιστορίας! Πώς λειτουργούσε η μαγική αυτόματη κρήνη; Τι μπορεί να γυρεύει μια σταγόνα νερού στο ξυπνητήρι του Πλάτωνα; Τι έχει να μας πει για όσα είδε μέσα στην κούπα του Πυθαγόρα; Πώς άραγε να κυλούσε μέσα από το υδραυλικό ρολόι του Κτησιβίου; Έτοιμοι να τη συναντήσετε και να ανακαλύψετε τη διαδρομή της;

Ημέρα 3η: «’21 Επαναστατικές Στρατηγικές»
Από την κρυπτογραφία και τις φρυκτωρίες της Αρχαιότητας μέχρι το καριοφίλι και τα πολεμικά πλοία της Επανάστασης, οι μικροί κατασκηνωτές θα ανακαλύψουν ομοιότητες και διαφορές, ξεδιπλώνοντας το κουβάρι της ιστορίας της χώρας τους από την αρχαιότητα μέχρι το σήμερα!

Ημέρα 4η: «Μηχανισμός των Αντικυθήρων»
Άραγε μπορούμε να κάνουμε πράξεις πιο γρήγορα από μια αριθμομηχανή; Ο ελληνικός άβακας αναλαμβάνει να μας προπονήσει και να μας εκπαιδεύσει για ακόμη πιο σπουδαίους υπολογισμούς! Οι νεαροί κατασκηνωτές μας, ανακαλύπτουν τα μυστικά της καρδιάς του Μηχανισμού των Αντικυθήρων…του πρώτου Υπολογιστή της ιστορίας!

Ημέρα 5η: «Μελωδίες της αρχαιότητας»
Έφτασε η ώρα οι μικροί εφευρέτες να λάβουν δράση! Είμαστε έτοιμοι να γιορτάσουμε ανακαλύπτοντας μελωδίες από την αρχαιότητα; Η περίφημη ύδραυλις του Κτησιβίου και η ομηρική φόρμιγγα συναντούν τη λύρα του Ερμή και τον ελικώνα του Πυθαγόρα, χαρίζοντάς μας έμπνευση για να δημιουργήσουμε τα δικά μας μουσικά όργανα!

Β’ Θεματική Εβδομάδα:

Ημέρα 6η: «Κύματα»
Μπορούμε να δημιουργήσουμε κύματα μέσα στο μουσείο; Μπορεί ο ηλεκτρισμός να ταξιδέψει με κύματα & να καλύψει αποστάσεις χωρίς καλώδια; Τα αρχαία ελληνικά μουσικά όργανα δίνουν τη σκυτάλη σε έναν από τους σπουδαιότερους εφευρέτες του 20ού αιώνα.  Ο Νίκολα Τέσλα – Ο Άνθρωπος από το Μέλλον, καλεί τους μικρούς μας κατασκηνωτές να τον γνωρίσουν και να προσπαθήσουν μαζί να συνδέσουν τα κύματα του ήχου με αυτά του ηλεκτρισμού.

Ημέρα 7η: «ΝΕΟΝ ζωγράφοι»
Ένας «ζωντανός» πίνακας που φωσφορίζει στο σκοτάδι! Γίνεται; Έμπνευση και φαντασία με τη βοήθεια της φυσικής οδηγούν το πινέλο μας και ηλεκτρίζουν την καλλιτεχνική πλευρά των μικρών μας εφευρετών. Μην χάνεις χρόνο! Διάλεξε τα χρώματά σου, πιάσε το πινέλο σου… και ξεκινάμε!

Ημέρα 8η: «Εφευρέτες «έτη φωτός» μπροστά
Οι πρωτοποριακές εφευρέσεις του Νίκολα Τέσλα μάς εμπνέουν να ανακαλύψουμε τα μυστικά του φωτός και του ηλεκτρισμού. Ένα άλμα στο χρόνο θα μας φέρει στη σύγχρονη εποχή για να πειραματιστούμε με τα υλικά φωτισμού, να μελετήσουμε το λευκό φως και να δημιουργήσουμε χρωματιστό φως μέσα από τις δικές μας εφευρέσεις.

Ημέρα 9η: «Πηνίο DIY»
Αφού ανακαλύψαμε τα μυστικά του ηλεκτρισμού, πειραματιστήκαμε με το φως και δημιουργήσαμε τα δικά μας «ηλεκτροφόρα» γλυπτά, είμαστε έτοιμοι για τη μεγάλη στιγμή! Έτοιμοι να φτιάξουμε το δικό μας πηνίο! Άραγε πώς θα είναι οι σπινθήρες του; Μια δοκιμή θα μας πείσει!

Ημέρα 10η: «Συμπόσιο»
Ώρα για τη μεγάλη γιορτή! Επιστροφή στις τεχνολογίες αιχμής της αρχαιότητας! Ένα ρομπότ θα μας σερβίρει αυτόματα τον χυμό της αρεσκείας μας και το ποτήρι μας δε θα χάσει ούτε στάλα! Μια ευφυής οινοχόη ακούει το παράγγελμά μας, η ύδραυλις του Κτησιβίου παίζει το αρχαιότερο πλήρως σωζόμενο τραγούδι σε μια μελωδία που θα μας ταξιδέψει πίσω στο χρόνο, ενώ ένα κινητό θέατρο περνά μπροστά από τα μάτια μας! 

Το Μουσείο Κοτσανά Αρχαίας Ελληνικής Τεχνολογίας, με πρωταρχικό μέλημά του την υγεία και την ασφάλεια των επισκεπτών, τηρεί όλα τα μέτρα υγειονομικής ασφάλειας που υπαγορεύουν οι αρμόδιοι φορείς.

Ημερομηνίες διεξαγωγής: 29 Ιουνίου – 24 Ιουλίου 2020
Ώρες διεξαγωγής: 08.30 - 15.30
Ηλικίες: 5-12 ετών
Κόστος: 90-160 ευρώ
Διεύθυνση: Πινδάρου 6 & Ακαδημίας, Κολωνάκι
Τηλέφωνο προκράτησης: 211 4110044

2. Φτιάχνοντας τον δικό μας χάρτη: Summer Camp 2020 στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης

Φτιάχνοντας τον δικό μας χάρτη - Summer Camp 2020 στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης

Photo Credit: www.viva.gr

Το Summer Camp με τίτλο «Φτιάχνοντας τον δικό μας χάρτη» που διοργανώνει φέτος το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης, θα κάνει το καλοκαίρι συναρπαστικό για τους μικρούς φίλους! Το Summer Camp θα πραγματοποιηθεί πέντε πενθήμερα, από 6 Ιουλίου μέχρι 7 Αυγούστου, προσφέροντας πέντε μέρες μέσα στο Μουσείο γεμάτες διαδραστικές ξεναγήσεις, προβολές, αφηγήσεις, ζωγραφική, χειροτεχνία, κατασκευές και ομαδικά παιχνίδια!

Στο φετινό summer camp, με αφορμή την πρόσφατη περιπέτεια της πανδημίας, οι μικροί συμμετέχοντες μπαίνουν σαν ένας σύγχρονος Οδυσσέας, στο καράβι τους και φτιάχνουν το δικό τους χάρτη για να ταξιδέψουν σε αχαρτογράφητα νερά. Αφού αντιμετωπίσουν τους Λαιστρυγόνες, τους Κύκλωπες και τους φόβους που αναδύονται, βρίσκουν το δικό τους ασφαλές μέρος, τη δική τους Ιθάκη, όπου μπορούν να δημιουργούν και να εκφράζονται με τον δικό τους μοναδικό τρόπο.

Οι περιπέτειες του Οδυσσέα δίνουν λόγια στις αγωνίες και τους φόβους τους, η παρατήρηση του κόσμου γύρω τους δίνει στίγμα για το πού βρίσκονται κάθε στιγμή και η εικαστική δραστηριότητα εκφράζει όλα τα συναισθήματα που νιώθουν μέσα τους.

Με αφετηρία την ηλιόλουστη αίθουσα του Μεγάρου Σταθάτου δημιουργούν τα δικά τους ασφαλή νησιά, ταξιδεύουν με τη φαντασία τους στα ακρογιάλια του μύθου και των παραμυθιών, βάζουν πλώρη για να επισκεφθούν με ασφάλεια τους χώρους του Μουσείου.

Στο τέλος, ρίχνουν άγκυρα στο νησί τους για να εκφράσουν με διάφορα υλικά και τεχνικές ό,τι τους έδωσε έμπνευση. Αυτοπροσωπογραφίες, καλλιτεχνικά ημερολόγια, αφηρημένα έργα και γλυπτά με ασυνήθιστα υλικά γίνονται αντικείμενα της έκθεσης που θα πραγματοποιείται στο τέλος κάθε εβδομάδας. 

Οι γονείς, που θα παραλαμβάνουν τα παιδιά τους, θα έχουν τη δυνατότητα να δουν τα έργα που δημιούργησαν τα παιδιά όλη την εβδομάδα.

Στο summer camp, θα λάβουν χώρα όλοι οι κανόνες υγιεινής και οι χώροι του Μουσείου θα απολυμαίνονται συνεχώς.

Το εργαστήριο θα πραγματοποιείται στο ισόγειο του Μεγάρου Σταθάτου, έναν χώρο με παράθυρα και φυσικό εξαερισμό.

Ημερομηνίες διεξαγωγής: 6 Ιουλίου – 7 Αυγούστου 2020
Ώρες διεξαγωγής: 10.30 - 13.30
Ηλικίες: 7 -12 ετών
Κόστος: 80 ευρώ
Διεύθυνση: Νεοφύτου Δούκα 4, Κολωνάκι
Τηλέφωνο προκράτησης: 2107294220
Εισιτήρια προπώλησης: www.viva.gr

3. Summer Camp 2020 στο Μουσείο Ελληνικής Παιδικής Τέχνης

Summer Camp 2020 στο Μουσείο Ελληνικής Παιδικής Τέχνης

Photo Credit: www.childrensartmuseum.gr

Το Μουσείο Ελληνικής Παιδικής Τέχνης ανοίγει και πάλι τις πόρτες του για να υποδεχθεί τα παιδιά 5-11 ετών που θέλουν να περάσουν ένα αξέχαστο καλοκαίρι στο πιο καλλιτεχνικό Camp της πόλης.

Το καλοκαιρινό Camp θα ξεκινήσει τη Δευτέρα 29 Ιουνίου και θα διαρκέσει ως την Παρασκευή 31 Ιουλίου, ενώ κρατήσεις θέσεων θα γίνονται από την Παρασκευή 19 Ιουνίου.

5 εβδομάδες γεμάτες δημιουργικές δραστηριότητες για παιδιά 5-11 ετών, πάντα με την ποιότητα και την ασφάλεια του Μουσείου Ελληνικής Παιδικής Τέχνης!

Όταν τα σχολεία θα κλείσουν, τα παιδιά θα έχουν τη δυνατότητα να απολαύσουν τις διακοπές τους  στο πιο καλλιτεχνικό και πρωτότυπο Camp της πόλης. Από  29/6 έως 31/7 και για 7,5 ώρες ημερησίως  (8:00-15:30) παιδιά 5-11 ετών θα ζήσουν τη μοναδική εμπειρία ενός απολαυστικού Camp που συνδυάζει την ψυχαγωγία και την εκπαίδευση με την Τέχνη σε όλες της τις μορφές!

Φωνάξτε και τους φίλους σας, φτιάξτε μια μεγάλη παρέα και περάστε όμορφα και δημιουργικά σε ένα ασφαλές περιβάλλον, τηρώντας τα μέτρα υγιεινής και πάντα κοντά στην Τέχνη!

Στο πλούσιο πρόγραμμα του καλοκαιρινού Camp του Μουσείου Παιδικής Τέχνης τα παιδιά θα ζωγραφίσουν με αφορμή βιβλία, έργα γνωστών καλλιτεχνών, θα εμπνευστούν από τις εκθέσεις του Μουσείου, θα εκφραστούν σε θεατρικά εργαστήρια, θα ταξιδέψουν σε κόσμους μαγικούς. 

Παιχνίδια δεξιοτήτων, μουσικοκινητική, εξερευνήσεις στην Πλάκα, παιχνίδια κίνησης στον ήσυχο πεζόδρομο του Μουσείου, αλλά και δημιουργικές επισκέψεις σε γειτονικά Μουσεία, συμπληρώνουν το πιο πλούσιο και προσεγμένο camp της πόλης! Στο τέλος της μέρας, τα παιδιά επιστρέφουν σπίτι γεμάτα νέες εμπειρίες και ενθουσιασμό!

Φέτος θα δίνεται προτεραιότητα σε παιδιά που θα κάνουν κράτηση για περισσότερες ημέρες και ιδιαίτερα σε παιδιά που θα κάνουν κράτηση για τουλάχιστον μία εβδομάδα, προκειμένου να μην υπάρχει συχνή εναλλαγή των συμμετεχόντων στις ομάδες, σύμφωνα με τις υποδείξεις του ΕΟΔΥ για τα μέτρα ασφαλείας κατά του COVID-19, ενώ ο μέγιστος αριθμός των παιδιών που θα συμμετάσχουν στο καλοκαιρινό Camp είναι 15!

Δείτε το αναλυτικό πρόγραμμα εδώ.

Ημερομηνίες διεξαγωγής: 29 Ιουνίου – 31 Ιουλίου 2020
Ώρες διεξαγωγής: 08.00 - 15.30
Ηλικίες: 5 - 11 ετών
Κόστος: 20 ευρώ/ημέρα
Διεύθυνση: Κόδρου 9, Πλάκα
Τηλέφωνο προκράτησης: 210 3312621, 210 3312750