Τα 10 καλύτερα βιβλία για παιδιά

#Μένουμε σπίτι και διαβάζουμε τα 10 καλύτερα βιβλία για παιδιά και νέους από κλασσικούς Έλληνες συγγραφείς ειδικά για τις ημέρες της καραντίνας!

Οι ημέρες της καραντίνας θα μείνουν στη μνήμη όλων για τα επόμενα χρόνια και είναι σημαντικό να μείνουν με όσο το δυνατόν πιο ανέμελο, πιο δημιουργικό, πιο πνευματικό και πιο γόνιμο τρόπο γίνεται. Σε αυτό το δρόμο και με τα παιδιά πάντα κατά νου, το CKG προτείνει 10 βιβλία από αγαπημένους Έλληνες συγγραφείς που έγιναν ανεπανάληπτα και άφησαν εποχή γιατί θεωρούνται διαχρονικά, άκρως ενδιαφέροντα σε κάθε εποχή και διαβάζονται από διάφορες ηλικίες και από γενιά σε γενιά! Πρόκειται για βιβλία που ίσως βρίσκονται ήδη στη βιβλιοθήκη όλων, έχουν διαβαστεί από τους μεγαλύτερους και μένουν στην λογοτεχνική συνείδηση όλων, ως κλασικά που πρέπει, το δίχως άλλο, να διαβαστούν και από τα νεότερα παιδιά, αυτά της καραντίνας, της τεχνολογίας, των social media - είτε ως χαρτόδετα, είτε ως ηλεκτρονικά! Ένα υπέροχο δώρο που κάθε γονιός οφείλει να χαρίσει στα παιδιά που #μένουν σπίτι, θυμίζοντας τους τις σημαντικές, τις ωφέλιμες, τις αληθινές αξίες της ζωής!  

1. Ένα παιδί μετράει τ’ άστρα, Μενέλαος Λουντέμης

Ένα παιδί μετράει τ’ άστρα, Μενέλαος Λουντέμης

Photo Credit: public.gr

Το εκπληκτικό διήγημα που περιγράφει τη μεγάλη προσπάθεια & τους κόπους που καταβάλει ένα παιδί για να μορφωθεί, να πάει στο σχολείο και να επιβιώσει. Στο βιβλίο αυτό, ο συγγραφέας παρουσιάζει ανάγλυφα τον πόθο του φτωχού παιδιού να μάθει γράμματα, καθώς και την προσπάθεια να επιτύχει το στόχο του παρά τις αντίξοες κοινωνικές συνθήκες. Τα έργα του Λουντέμη διακρίνονται για το λυρισμό και το έντονο συναισθηματικό στοιχείο τους, ενώ καταγράφουν τις δυσμενείς κοινωνικές συνθήκες, τις οικονομικές δυσκολίες και τα προβλήματα του απλού λαού. Καταστάσεις που γειτνιάζουν αλληγορικά με τις καταστάσεις που ζούμε σήμερα και που κάνουν το κάθε ένα παιδί να νιώθει εγκλωβισμένος στη μικρή κοινωνία που ζει – πιο συγκεκριμένα εντός σπιτιού!

2. Το καπλάνι της βιτρίνας, Άλκη Ζέη

Το καπλάνι της βιτρίνας, Άλκη Ζέη

Photo Credit: public.gr

Σε ένα νησάκι του Αιγαίου, το 1936, μία εποχή πολύ μακρινή από τη δική μας, οι δύο αδελφούλες, η Μέλια και η Μυρτώ, απολαμβάνουν τις καλοκαιρινές τους διακοπές παρέα με τον παππού και τρελαίνονται να ακούν τις ιστορίες του για τους «αρχαίους» του. Πάνω απ’ όλα όμως απολαμβάνουν να ταξιδεύουν μαζί με τον ξάδελφό τους τον Νίκο, που είναι φοιτητής στην Αθήνα, στις μαγικές ιστορίες του καπλανιού, που ζει μέσα στην βιτρίνα. «Καπλάνι» λένε στον τόπο τους τον βαλσαμωμένο τίγρη, που ζει στην μεγάλη σάλα του σπιτιού και μια κοιτάζει με το γαλάζιο του μάτι, μια με το μαύρο. Τι θα συμβεί όμως εκείνη τη ζεστή μέρα του Αυγούστου που θα αναστατώσει τη ζωή των κοριτσιών; Ποιος θέλει να βλάψει το καπλάνι; 
Μέσα από αυτό το βιβλίο, οι μικροί αναγνώστες ταξιδεύουν σε έναν άλλο κόσμο, μιας περασμένης εποχής, γεμάτης υπέροχες εικόνες, ανεμελιά και διασκέδαση. Γίνονται όλοι Μέλια και Μυρτώ και μαγεύονται από τις ιστορίες του καπλανιού και του νεαρού Νίκου. Στο πολύ ευανάγνωστο αυτό διήγημα, το γεμάτο χιούμορ και φαντασία, γεννιούνται πολλά συναισθήματα με κυρίαρχα την αγωνία και την περιέργεια που δεν αφήνουν τον νεαρό αναγνώστη να το αποχωριστεί πριν φτάσει στην τελευταία σελίδα.

3. Στα παλάτια της Κνωσού, Νίκος Καζαντζάκης

Στα παλάτια της Κνωσού, Νίκος Καζαντζάκη

Photo Credit: ianos.gr

Ο μεγάλος Έλληνας λογοτέχνης δημιούργησε ένα υπέροχο μυθιστόρημα για παιδιά και όχι μόνο, γεμάτο ιστορία, μύθο, ολοζώντανους ήρωες και μοναδικά αισθήματα που περιπλέκονται και μας ταξιδεύουν σε μια πολύ μακρινή εποχή, τότε που οι θρύλοι ήταν ζωντανοί και τα «παλάτια της Κνωσού» έσφυζαν από ζωή. Μέσα στις σελίδες του βιβλίου, ξεδιπλώνεται μπροστά στα μάτια των αναγνωστών ένας από τους πιο αρχαίους μύθους, αυτός του Μινώταυρου. Μυθικοί βασιλιάδες, γιορτές και αθλήματα, θεές με φίδια, ταυροκαθάψια και Μινώταυροι ζωντανεύουν ξανά μέσα σε αυτό το εξαιρετικό διήγημα, εξιστορώντας την ιστορία του Θησέα που ήθελε να σκοτώσει τον φοβερό Μινώταυρο και να απαλλάξει τους Αθηναίους από τον αποτρόπαιο φόρο που ήταν αναγκασμένοι να πληρώνουν στην Κρητική πολιτεία. Πρόκειται για ένα υπέροχο βιβλίο που θα εξάψει τη φαντασία των μικρών αναγνωστών και θα τους μεταφέρει εικόνες, ήχους και αρώματα από μία εποχή που γνωρίζουν μόνο μέσα από τα βιβλία της ιστορίας. Πέρα όμως από την προφανή ψυχαγωγία και μάθηση που προσφέρει, παράλληλα μεταδίδει την αληθινή αγάπη του συγγραφέα για τη ζωή, που τελικά γίνεται επιτακτική ανάγκη.

4. Τα ψηλά βουνά, Ζαχαρίας Παπαντωνίου

Τα ψηλά βουνά, Ζαχαρίας Παπαντωνίου

Photo Credit: public.gr

Mια παρέα παιδιών που τελείωσαν το σχολείο αποφασίζουν να περάσουν μόνα τους τις καλοκαιρινές διακοπές στα ψηλά βουνά της Ευρυτανίας. Εκεί θα μάθουν να ζουν και να λειτουργούν σαν ομάδα: αντιμετωπίζουν τις καθημερινές ανάγκες και δυσκολίες, σέβονται ο ένας τον άλλο, λύνουν μαζί τα προβλήματά τους. Μαθαίνουν τη ζωή του βουνού και τις συνήθειες των άγριων ζώων, τις λαϊκές παραδόσεις και τους μύθους και γίνονται δάσκαλοι για τον Λάμπρο, το μικρό τσοπανόπουλο που διψάει για μάθηση. Το κλασικό αυτό βιβλίο του Ζαχαρία Παπαντωνίου, με τις ολοζώντανες περιγραφές και το λεπτό χιούμορ, που πραγματεύεται έννοιες, όπως η φιλία, ο σεβασμός, η αλληλοβοήθεια και το ήθος, αποτελεί ένα από τα καλύτερα έργα της ελληνικής λογοτεχνίας και είναι ένα από τα πιο σημαντικά έργα που πρέπει να διαβαστούν τις ημέρες της καραντίνας από κάθε μικρό και μεγαλύτερο παιδί.

5. Ο Θησαυρός της Βαγίας, Ζωρζ Σαρρή

Ο Θησαυρός της Βαγίας, Ζωρζ Σαρρή

Photo Credit: patakis.gr

Μία παρέα παιδιών περνάει τις καλοκαιρινές της διακοπές στην Αίγινα. Εκεί τους επισκέπτεται μια οικογενειακή φίλη από τη Γαλλία, η οποία δουλεύει ως βοηθός ενός ψυχιάτρου στο Παρίσι. Αποστολή της να ανακαλύψει κάποια στοιχεία που επαναλαμβάνει ένας Γερμανός ασθενής, ο οποίος πάσχει από αμνησία μετά την έκρηξη μιας νάρκης που πάτησε στην Αίγινα κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου πολέμου. Λέξεις σκόρπιες που προσπαθούν τα παιδιά να ενώσουν για να βγάλουν νόημα. Ώσπου επισκέπτονται στη Βαγία την οικογένεια Χαλδαίου, στο σπίτι της οποίας έμενε ο Χανς στη διάρκεια του πολέμου. Εκεί μαθαίνουν πως ο Χανς έχει κλέψει από την οικογένεια χρυσές λίρες. Έτσι αρχίζει η αναζήτηση ενός χαμένου θησαυρού, που οδηγεί τα παιδιά σε περιπέτειες!  Ένα από τα σύγχρονα κλασικά βιβλία για παιδιά και νέους όπου μαζί με την αναζήτηση του κρυμμένου θησαυρού έρχεται στην επιφάνεια το φως, η χαρά, η ανεμελιά, ο ήλιος της Ελλάδας. Το πρώτο βιβλίο της Ζωρζ Σαρρή, το οποίο ξεκίνησε ένα καλοκαίρι στην Αίγινα σαν παιχνίδι με τα παιδιά της γράφοντας τις φανταστικές περιπέτειές τους σε μέρη που είναι απολύτως αληθινά!

6. Η Τελευταία Μαύρη Γάτα, Ευγένιος Τριβιζάς 

Η Τελευταία Μαύρη Γάτα, Ευγένιος Τριβιζάς

Photo Credit: metaixmio

Σε ένα μακρινό νησί τα μέλη μιας μυστικής αδελφότητας προληπτικών πιστεύουν ότι οι μαύρες γάτες φέρνουν γρουσουζιά και αποφασίζουν να τις εξολοθρεύσουν με δηλητήρια, παγίδες και χίλιους δύο απάνθρωπους τρόπους. Σε λίγο έχουν σχεδόν επιτύχει τον σκοπό τους. Μόνο μια μαύρη γάτα έχει απομείνει ζωντανή. Τα μέλη της αδελφότητας είναι αποφασισμένα να τη βρουν και να την εξοντώσουν. Αλλά και η γάτα είναι αποφασισμένη να επιζήσει. Αυτή είναι η ιστορία ενός ανελέητου διωγμού, ενός απελπισμένου έρωτα, μιας πικρής προδοσίας – αυτή είναι η ιστορία της τελευταίας μαύρης γάτας. Πρόκειται για ένα βιβλίο κατά του ρατσισμού, της ξενοφοβίας και των δεισιδαιμονιών που κρατά το ενδιαφέρον του νεαρού αναγνώστη με μυστήριο, αλλά και συγκίνηση και χιούμορ παρουσιάζοντας στο τέλος μία αχτίδα ελπίδας και φωτός!

7. Παραμύθι χωρίς Όνομα, Πηνελόπη Δέλτα

Παραμύθι χωρίς Όνομα, Πηνελόπη Δέλτα

Photo Credit: public.gr

Γραμμένο το 1910, αλλά πιο επίκαιρο από ποτέ, το «Παραμύθι Χωρίς Όνομα» μας διδάσκει όλα αυτά που οφείλουμε να γνωρίζουμε… Ήταν, λέει, μία φορά και έναν καιρό το βασίλειο των Μοιρολάτρων, όπου οι κάτοικοι του «κουτσοζούσαν» μέσα στην κλεψιά, τη διαφθορά και την αναξιοπρέπεια. Ο νέος Βασιλιάς είχε χρόνο μόνο για διασκεδάσεις και σε μερικά χρόνια το βασίλειο ερήμωσε και τα δανεικά όλο και λιγόστευαν από τα γύρω βασίλεια. Ο Βασιλιάς ρακένδυτος πια, θέλησε να μάθει που πήγε ο πλούτος του βασιλείου, όταν προς μεγάλη του έκπληξη ανακάλυψε πως όλος ο πλούτος έχει κλαπεί από τους αυλικούς του, οι οποίοι σιγά-σιγά έφευγαν με τα κλοπιμαία στα ξένα και έκαναν εκεί δουλειές. Το βασίλειο ρημαγμένο, αντιμετώπιζε και την ξαφνική έφοδο των στρατιωτών του γειτονικού βασιλείου, που μέχρι χθες του έστελνε δανεικά…. Εκτός από το δυνατό μήνυμα μέσα από το πνεύμα δημιουργικότητας, θάρρους, εργατικότητας και προσφοράς στο κοινό καλό, η ίδια η γραφή του σε μια γλώσσα δημοτική που ρέει αβίαστα, η ενδιαφέρουσα πλοκή, και κυρίως η θεατρικότητα των διαλόγων, το έχουν κάνει ένα από τα πιο αγαπημένα βιβλία για παιδιά όλων των εποχών!

8. Η Κυρία Τρομάρα, Γρηγόριος Ξενόπουλος

Η Κυρία Τρομάρα, Γρηγόριος Ξενόπουλος

Photo Credit: ianos.gr

Πόσα μπορεί να καταφέρει η δύναμη της θέλησης; Το αληθινό της όνομα είναι Μαρία. Είναι όμως γνωστή σε όλους ως... κυρία Τρομάρα: Παράξενο όνομα για ένα κοριτσάκι μικρό και χαριτωμένο. Δεν είναι ανεξήγητο. Με το παραμικρό τρέμει, κιτρινίζει, χάνεται. Και όπως λένε, ότι ο φοβητσιάρης και τον ίσκιο του ακόμη φοβάται, έτσι και η κυρία Τρομάρα. Έπειτα από ένα επεισόδιο όμως η μικρή μας φίλη σκέφτεται σοβαρά πώς να καταπολεμήσει τις φοβίες της. Θα τα καταφέρει άραγε; Το πολυδιαβασμένο βιβλίο του «λυρικού» Γρηγόρη Ξενόπουλου που δημιούργησε την περίφημη «Διάπλαση των Παίδων» που έδωσε το έναυσμα και σε μετέπειτα συγγραφείς να γράψουν και αυτοί με τη σειρά τους για την αγάπη, το θάρρος, την αλήθεια και να εμπνεύσουν τους νέους ακόμη και των σημερινών χρόνων για τις σημαντικές αξίες της ζωής!

9. Ντενεκεδούπολη, Ευγενία Φακίνου

Ντενεκεδούπολή, Ευγενία Φακίνου

Photo Credit: kedros.gr

Το πιο διάσημο ίσως ελληνικό παραμύθι δια χειρός Ευγενίας Φακίνου με την περίφημη μουσική του Γιάννη Μαρκόπουλου. Ποτέ άλλοτε ένα βιβλίο δεν έκανε τόση θραύση στο ελληνικό σχολείο. Διαχρονικό και ανεπανάληπτο που μιλάει για μια ευτυχισμένη πολιτεία, την Ντενεκεδούπολη φτιαγμένη από ντενεκεδάκια. Τα ντενεκεδάκια που μένουν εδώ έχουν περίεργα ονόματα, όπως Σαρδέλας, Μηλίτσα, Βουτυρένιος. Την ησυχία και την ηρεμία της Ντενεκεδούπολης προσπαθεί να χαλάσει ο Λαδένιος, ένας μεγάλος ντενεκές του λαδιού, ο οποίος με το έτσι θέλω προσπαθεί να επιβάλει την γνώμη του και τις απόψεις του στα υπόλοιπα ντενεκεδάκια. Ο Λαδένιος έτρωγε, κοιμόταν, ξυπνούσε και διέταζε. Σαν να μην έφτανε αυτό, βγάζει κι απαγορευτικές διαταγές. «Να μην τραγουδάτε, να μη χορεύετε, να μη μιλάτε πάνω από δύο». Η κατάσταση όμως φτάνει στο απροχώρητο και τα ντενεκεδάκια αποφασίζουν να ξεσηκωθούν. Βάζουν σε εφαρμογή ένα μυστικό σχέδιο. Ο Σαρδέλας και η Μηλίτσα πλησιάζουν τον Λαδένιο την ώρα που κοιμάται και είναι φουσκωμένος από το πολύ φαΐ και μ’ ένα κοφτερό εργαλείο τον κάνουν πίτα… Τα ζητήματα που θίγει η Φακίνου στην «Ντενεκεδούπολη» είναι κατά βάση η εξουσία του μεγάλου προς τον μικρό, οι ταξικές διαφορές, η δωρεάν εκπαίδευση και η μετανάστευση, θεματολογίες πρωτοποριακές για εκείνη την εποχή, αλλά τόσο επίκαιρες για τη σύγχρονη ζωή των παιδιών του σήμερα! 

10. Ομήρου Οδύσσεια και Ομήρου Ιλιάδα, Κάρμεν Ρουγγέρη

Ομήρου Οδύσσεια και Ομήρου Ιλιάδα, Κάρμεν Ρουγγέρη.jpg

Photo Credit: ianos.gr

Τέλος, αλλά όχι έσχατα στη λίστα, προτείνουμε τα παραμύθια των παραμυθιών, την Οδύσσεια και την Ιλιάδα του Ομήρου - του ποιητή που έζησε τον 8ο π.Χ. αιώνα και ύμνησε την Ιλιάδα πρώτα κι ύστερα καταπιάστηκε με τα κατορθώματα του Οδυσσέα, του βασιλιά της Ιθάκης! Και μάλιστα,  όπως αυτά έχουν αποτυπωθεί σε βιβλίο και CD από την ταλαντούχα θεατρική συγγραφέα Κάρμεν Ρουγγέρη. Σεβόμενη η ίδια το πιστό κείμενο του Ομήρου, «μεταγράφει» τα λόγια του μεγαλύτερου ποιητή όλων των αιώνων, που υμνεί τα κατορθώματα παλιών ηρώων, όπως του Οδυσσέα, του Μενελάου, του Πάρη, ανάγοντάς τα σε 2 αντιπροσωπευτικά δείγματα αρχαίας ποίησης, το κάθε ένα, έπος στην εποχή του και 2 από τα πιο πολυδιαβασμένα έργα παγκοσμίως, τόσο ως σημαντικά λογοτεχνικά βιβλία, ως και ως ακαδημαϊκά κειμήλια που τιμώνται από εκατοντάδες πανεπιστήμια στον κόσμο!