6 λόγοι για τους οποίους το παιχνίδι έξω οφελεί τα παιδιά

Τα παιδιά λατρεύουν τα παιχνίδια και περνούν τις καλύτερες στιγμές τους όταν παίζουν έξω και μάλιστα κοντά στη φύση. Είναι αλήθεια ότι παιχνίδι έξω έχει πολλά οφέλη για τα παιδιά. Για παράδειγμα, το παιχνίδι κοντά στη φύση αποτελεί ένα τρόπο για να πολλαπλασιάσετε τις πιθανότητες για καλύτερη υγεία και μελλοντική επιτυχία του παιδιού σας.

Υπάρχουν πολλά πράγματα κατά τα οποία διαφέρει η παιδική ηλικία των σημερινών παιδιών από παλιότερες γενιές και μία από τις αυτές είναι το γεγονός ότι ο ελεύθερος χρόνος τους δαπανάται ως επί το πλείστον σε εσωτερικούς χώρους. Σε αυτό συμβάλλουν πολλοί παράγοντες, όπως η προσκόλληση των παιδιών με τις ηλεκτρονικές συσκευές και τα video games, η έμφαση στις προγραμματισμένες δραστηριότητες και σε πολλές περιπτώσεις, η έλλειψη ασφαλών υπαίθριων χώρων. Βέβαια, αξίζει να σημειωθεί ότι και οι γονείς περνούν όλο και λιγότερο χρόνο σε εξωτερικούς χώρους, οπότε εύλογα τα παιδιά ακολουθούν το παράδειγμά τους. Δοκιμάστε το, λοιπόν. Βγείτε μαζί έξω και απολαύστε το παιχνίδι παρέα

Γιατί το παιχνίδι έξω οφελεί τα παιδιά

1. Η έκθεση στον ήλιο χωρίς προστασία μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο για ηλιακά εγκαύματα και για καρκίνο του δέρματος, αλλά όταν γίνεται με μέτρο και όχι σε περιόδους και ώρες υψηλής ηλιακής ακτινοβολίας, είναι ευεργετική, καθώς συμβάλλει στη σύνθεση της βιταμίνης D. Μια βιταμίνη που παίζει καθοριστικό ρόλο σε πολλές διαδικασίες του οργανισμού, από την ανάπτυξη των οστών μέχρι την ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος. Η έκθεση στον ήλιο συμβάλλει, επίσης, στην καλύτερη διάθεση και τον καλύτερο ύπνο

2. Τα παιδιά πρέπει να κάνουν κάποια σωματική δραστηριότητα για τουλάχιστον μια ώρα κάθε μέρα και βγαίνοντας να παίξουν έξω, είστε σίγουροι ότι αυτό θα συμβεί. Μπορούν, βέβαια, να ασκούνται σε εσωτερικούς χώρους, αλλά αν κάνουν ποδήλατο ή παίζουν μπάλα έξω, είναι σίγουρα η καλύτερη άσκηση.
6 λόγοι για τους οποίους το παιχνίδι έξω οφελεί τα παιδιά

3. Μέσα από το αδόμητο παιχνίδι τα παιδιά καλλιεργούν τις δεξιότητες που τα βοηθούν να σχεδιάζουν, να ιεραρχούν, να αντιμετωπίζουν προβλήματα, να διαπραγματεύονται και να είναι δημιουργικά. Επιπλέον, τα παιδιά είναι καλό να παίζουν τόσο μόνα τους όσο και με άλλα παιδιά, να ανακαλύπτουν δικά τους παιχνίδια και βέβαια να διασκεδάζουν. Το παιχνίδι έξω τους δίνει τη δυνατότητα να ασκήσουν όλες αυτές τις σημαντικές δεξιότητες. 

4. Ως γονείς ανησυχούμε για τυχόν κινδύνους και σίγουρα θέλουμε τα παιδιά μας να είναι ασφαλή. Αλλά αν τα κρατήσουμε κλεισμένα στη γυάλα και δεν τα αφήσουμε να εκτεθούν σε κινδύνους, δεν θα μάθουν τι είναι ικανά να κάνουν, δεν θα αναπτύξουν την αυτοπεποίθηση και τη γενναιότητα για να αντιμετωπίσουν τους αναπόφευκτους κινδύνους της ζωής. Ναι, μπορεί να σπάσεις ένα χέρι πέφτοντας από ένα δέντρο και ναι, μπορεί να νιώσεις ταπεινωμένος αν προσπαθήσεις να κάνεις ένα νέο φίλο και εκείνος σε απορρίψει. Αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν πρέπει να προσπαθήσεις. Τα μαθήματα που παίρνουμε από την αποτυχία είναι εξίσου σημαντικά με αυτά που μας δίνει η επιτυχία.

5. Η κοινωνικοποίηση είναι σημαντική για τα παιδιά και αυτή μπορεί να έρθει μέσα από την ομαδικότητα. Τα παιδιά πρέπει να μάθουν να κάνουν φίλους, να μοιράζονται και να συνεργάζονται, να αντιμετωπίζουν άλλους ανθρώπους. Αν αλληλεπιδρούν μόνο σε πολύ δομημένες συνθήκες, όπως οι σχολικές ή αθλητικές ομάδες, δεν θα μπορούν να μάθουν όλα όσα πρέπει να γνωρίσουν.

6. Ο κόσμος που ζούμε αλλάζει και δυστυχώς όχι προς το καλύτερο. Αν ένα παιδί μεγαλώσει χωρίς ποτέ να έχει περπατήσει στο δάσος, να έχει έρθει σε επαφή με τα ζώα στο φυσικό τους περιβάλλον, να έχει σκαρφαλώσει σε ένα δέντρο ή να έχει παίξει στην ακροθαλασσιά, ίσως ποτέ δεν θα μπορέσει να συνειδητοποιήσει τι ακριβώς συμβαίνει στο περιβάλλον μας. Το μέλλον του πλανήτη μας εξαρτάται και από τα παιδιά μας και αυτά πρέπει να μάθουν να εκτιμούν τη σημαντικότητά του.