6 μουσεία από όλο τον κόσμο που μπορείτε να επισκεφτείτε διαδικτυακά

Το 2021 φιλοδοξεί να φιλοξενήσει εγκαίνια από 6 καινούρια μουσεία που θα μαγέψουν μικρούς και μεγάλους με σπάνια εκθέματα, ολοκαίνουρια, ή ανακαινισμένα κτήρια και κυρίως online δυνατότητα παρακολούθησης των εκθέσεων, εάν η πανδημία συνεχίσει για κάποιο χρονικό διάστημα να κρατάει τις... πόρτες των μουσείων κλειστές!  

1. Grand Egyptian Museum, Γκίζα, Αίγυπτος

Αν και η κατασκευή ξεκίνησε επισήμως το 2002, όταν ο ίδιος ο Πρόεδρος Χόσνι Μουμπάρεκ έβαλε την πρώτη πέτρα στην τοποθεσία στο οροπέδιο της Γκίζας, η ολοκλήρωσή της έλαβε χώρα το 2020 τελικά, πλην όμως τα επίσημα εγκαίνια για το κοινό μετατίθενται για το 2021 με αβέβαιη ακριβή ημερομηνία, λόγω της πανδημίας. Όταν ανοίξει, τελικά, - με πρώτη «φιλόδοξη» ημερομηνία τον Ιούνιο του 2021 - θα είναι το μοναδικό μεγαλύτερο μουσείο στον κόσμο με εκθεσιακό επίκεντρο σε έναν μόνο πολιτισμό και με συνολικό κόστος σχεδόν 1 δισεκατομμύριο δολλάρια – ίσως ένα από τα πιο ακριβά πολιτιστικά ιδρύματα που δημιουργήθηκαν ποτέ. Αυτό το άνευ προηγουμένου επίτευγμα σε ό,τι αφορά την αρχιτεκτονική, τις αρχειακές επιστήμες και τον προγραμματισμό πολυμέσων θα λάβει λογικά τη θέση του, ως το αναμφισβήτητα μεγαλύτερο αρχαιολογικό μουσείο στον κόσμο. Το σχέδιο του μουσείου θα φιλοξενήσει επίσης ένα τρισδιάστατο θέατρο και πολλά εστιατόρια. Θα έχει πάνω από 50.000 αιγυπτιακά αντικείμενα, 5.000 από τον τάφο του Τουταγχαμών μόνο - 2.000 εκ των οποίων δεν έχουν εκτεθεί ποτέ δημόσια. Χαρακτηριστικά, αναφέρεται, ότι το υπερυψωμένο αίθριο χτίστηκε γύρω από ένα γρανιτένιο άγαλμα ύψους 11 μέτρων, του Ραμσή του Μεγάλου, το οποίο έφτασε το 2018 με στρατιωτική συνοδεία. Αναμένεται να προσελκύσει 5.000.000 επισκέπτες ετησίως, ενώ η εικονική περιήγηση μέχρι τα επίσημα εγκαίνια θα είναι ένα σίγουρο γεγονός για όλους τους επισκέπτες που θα το θαυμάσουν... online!

2. Εθνική Πινακοθήκη, Αθήνα

Το πρόσφατα ανακαινισμένο κτήριο που θα στεγάσει την Εθνική Πινακοθήκη, αναμένεται να εγκαινιαστεί 25 Μαρτίου, συνοδεία μιας εμβληματικής έκθεσης για την Ελληνική Επανάσταση του 1821. Με ορόσημο το 2021 και στο πλαίσιο μιας συλλογικής προσπάθειας, ο στόχος που τέθηκε είναι η ανανέωση της διεθνούς εικόνας της Ελλάδας μέσω του πολιτισμού, του αθλητισμού και της αξιοποίησης της μοναδικής κληρονομιάς της χώρας. Το έργο προσθέτει στο υφιστάμενο κτήριο των 9.720 μ2, άλλα 11.040 μ2, υπερδιπλασιάζοντας τους λειτουργικούς του χώρους (σύνολο 20.760μ2). Το μουσείο αποκτά πρόσθετους εκθεσιακούς χώρους 2.230 μ2, σύγχρονες αποθήκες έργων τέχνης 1645 μ2, αμφιθέατρο 350 θέσεων, χώρο εκπαιδευτικών προγραμμάτων, αίθουσα υποδοχής 910 μ2 όπου φιλοξενείται, εκτός από το εκδοτήριο εισιτηρίων και το βεστιάριο, μεγάλο πωλητήριο και σαλόνι ψηφιακής πληροφόρησης. Επίσης, θα διαθέτει επαρκείς και τέλεια εξοπλισμένους χώρους για τα σύγχρονα εργαστήρια συντήρησης, γραφεία διοίκησης, βιβλιοθήκη που αναπτύσσεται σε δυο ορόφους, δυο καφέ- εστιατόρια, κ.ά. Το υπάρχον κτήριο ενισχύεται σύμφωνα με τον νέο αντισεισμικό κανονισμό, ενώ αποκτά ράμπες κυκλοφορίας των επισκεπτών, τα απαραίτητα ασανσέρ και κλιμακοστάσια και πρόσβαση σε ΑΜΕΑ. Ο εμπνευσμένος σχεδιασμός της νέας Εθνικής Πινακοθήκης αλλάζει, όχι μόνο την λειτουργία, αλλά και την όψη της προσαρμόζοντάς την στη μουσειολογική και αισθητική αντίληψη του 21ου αιώνα. Τα εγκαίνια εφόσον πραγματοποιηθούν ανήμερα της 25ης Μαρτίου 2021 θα περιλαμβάνουν ένα πλέγμα δράσεων για την αναβάθμιση της συνολικής εμπειρίας των επισκεπτών στα μουσεία της χώρας με αξιοποίηση και της ψηφιακής τεχνολογίας.

3. Academy Museum of Motion Pictures, Λος Άντζελες, Αμερική

Το Μουσείο Κινηματογράφου 388 εκατομμυρίων δολαρίων στο Λος Άντζελες, που σχεδιάστηκε από τον Renzo Piano, πρόκειται να ανοίξει στις 30 Σεπτεμβρίου του 2021. Αφιερωμένο στην τέχνη και την επιστήμη του κινηματογράφου, το μουσείο αναδιαμορφώνει ένα πολυκατάστημα του 1939, που συνδέεται με ένα νέο σφαιρικό κτήριο με θέατρο και βεράντα στον τελευταίο όροφο. Το έξι επιπέδων Μουσείο βρίσκεται στη Λεωφόρο Γουιλσάιρ του Λος Άντζελες. Οι εκθέσεις του θα αφηγούνται τις ιστορίες της κινηματογραφικής βιομηχανίας απ' όλο τον κόσμο και θα καταδύονται στις τέχνες και τις επιστήμες της κινηματογράφησης. Σε γκαλερί του Μουσείου θα φιλοξενούνται εκθέσεις αφιερωμένες σε ταινίες: «Ο Μάγος του Οζ», «Πολίτης Κέιν», «The Matrix» και έργα κινουμένων σχεδίων του Studio Ghibli του Χαγιάο Μιγιαζάκι. Επιμελητές μεταξύ άλλων των θεματικών του μουσείου θα είναι και οι Πέδρο Αλμοδόβαρ και Σπάικ Λι που θα βάλουν τα δυνατά τους να προβάλλουν τον περίπλοκο και συναρπαστικό κόσμο του κινηματογράφου - την τέχνη, την τεχνολογία, τους καλλιτέχνες, την ιστορία και τον κοινωνικό αντίκτυπό του. Οι ιστορίες που θα διηγείται στον επισκέπτη μέσω των εκθεμάτων του θα είναι απόλυτα αληθινές, όχι απαραίτητα ευχάριστες, μια που ο κινηματογράφος αποτελείται και από μελανές σελίδες στα παγκόσμια χρονικά και θα περιλαμβάνει σπουδαίο αρχειακό υλικό, τρισδιάστατες είκονες από τον βωβό και τον ομιλούντα κινηματογράφο, σπάνια αντικείμενα «διασήμων», «Οσκαρικές» ιστορίες από αντικείμενα, αποφθέγματα, φωτογραφίες που άλλοτε συγκινούν, άλλωτε προβληματίζουν και άλλοτε εντυωσιάζουν, πραγματικά κινηματογραφικά «ομειώματα» ηρώων που αγαπήθηκαν από δεκάδες γενιές – όπως οι διαστημικοί «ήρωες» από τον Πόλεμο των Άστρων - και ταινίες με εντυπωσιακά εφέ που εξηγούν, αποκαλύπτουν, ενημερώνουν μικρούς και μεγάλους για αυτό το θαύμα της 7ης τέχνης!

4. Μουσείο Χανς Κρίστιαν Άντερσεν, Όντενσε, Δανία

Ένα μουσείο σαν παραμύθι, κάνει την εμφάνιση του στην γενέτειρα του Δανού συγγραφέα παραμυθιών, Χανς Κρίστιαν Άντερσεν, στο Όντενσε της Δανίας. Το μουσείο είναι αφιερωμένο στο έργο του συγγραφέα, γι αυτό και το design του είναι πλήρως σχεδιασμένο με τρόπο μαγικό, όπως λίμνες και κρεμαστούς κήπους. Επιπλεόν θα διαθέτει χώρο για οικογενειακές δραστηριότητες, που σίγουρα θα έκαναν ευτυχισμένα όλα τα παιδιά του κόσμου. Το μουσείο, που σχεδιαζόταν εδώ και χρόνια, γίνεται επιτέλους πραγματικότητα, χάρη στη δωρεά ύψους 125 εκατομμυρίων κορόνων (περίπου 30 εκ. ευρώ) του Ιδρύματος Α.Π. Μόλερ, του ιδιοκτήτη του ναυτιλιακού και πετρελαϊκού ομίλου A.P. Moller-Maersk. Θα καταλαμβάνει επιφάνεια 5.600 τετραγωνικών μέτρων, το μεγαλύτερο μέρος του θα είναι υπόγειο, ενώ ο νέος χώρος, που θα είναι αφιερωμένος στη μαγεία των παραμυθιών του, θα συμπληρώνει το μουσείο που υπάρχει ήδη στην πόλη, το οποίο εξερευνά την ιδιωτική ζωή και τα ταξίδια του Άντερσεν. Λογικό συμπέρασμα θεωρείται ένα αποκλειστικο αφιέρωμα στην Μικρή Γοργόνα, σήμα κατατεθέν της Δανίας, αλλά και το πιο δημοφιλές παραμύθι του! Το μουσείο αναμένεται να ανοίξει το καλοκαίρι του 2021,αλλά η ημερομηνία είναι πιθανόν να διαφοροποιηθεί λόγω του COVID-19.

5. House of Frankenstein της Mary Shelley, Bath, Αγγλία

Άλλο ένα μουσείο που φιλοδοξεί να «ταράξει» τα νερά παγκοσμίως είναι το House of Frankenstein της Mary Shelley! Ένας χώρος που θα εξερευνήσει τη ζωή της νέας συγγραφέα και της εμβληματικής της δημιουργίας μέσα στους αιώνες. Μέσα από ασυνήθιστα εκθέματα και vintage αντικείμενα, θα πραγματοποιηθεί μία εντυπωσιακή «αφήγηση» γύρω από την ακριβή ιστορία της γένεσης του μυθιστορήματος της Shelley, Frankenstein - τα τραγικά γεγονότα, το περίεργο μυαλό, τις συνομιλίες και τα λογοτεχνικά και θεατρικά ενδιαφέροντα που διέγειραν τη φαντασία της συγγραφέως, ακόμη και πριν από την επίσκεψή της στη Βίλα Diodati στη Γενεύη! Εκεί που ολοκληρώθηκε η σύλληψη του περίφημου αφυπνιστικού «οράματος» που οδήγησε στα πρώτα βήματα δημιουργίας του Frankenstein! Το τέρα θα «αποδομηθεί» ευρηματικά στον δικό του προσωπικό όροφο, ειδικά διαμορφωμένο για αυτό με τα ανάλογα υλικά, εφέ, κατασκευές, ενώ ένα σκοτεινό, γεμάτο μυστήρια Escape Room θα συναντάται σε διάφορα δωμάτια-σοφίτες "Victor Frankstenstein's", κατάλληλο να αυξήσει τα επίπεδα αδρεναλίνης και αγωνίας σε οικογένειες, φίλους και γκρουπ. Γενικά στο κτήριο αναμένεται να επικρατήσει μία ατμοσφαιρική, πολυ-αισθητηριακή αύρα, όπου διάφορα «στοιχεία» από το τέρας θα βρίσκονται διάσπαρτα στο χώρο, προσφέροντας μια «ανησυχητική», διαφωτιστική, αλλά παράλληλα άκρως διασκεδαστική εμπειρία. 

6. Μουσείο Νεοελληνικού Πολιτισμού, Μοναστηράκι, Αθήνα

Πρόκειται για ένα πολυ-μουσείο, δηλαδή ένα συγκρότημα ιστορικών κτηρίων που αποτελούν αυτό το πολύ σημαντικό ιστορικό μουσειακό σύμπλεγμα! Το Μουσείο Νεοελληνικού Πολιτισμού βρίσκεται έξω από την τουριστική πλατεία Μοναστηράκι βόρεια της Ακρόπολης στο κέντρο της Αθήνας και θα ανοίξει σταδιακά για τους επισκέπτες από τον Μάιο του 2021. Aποτελείται από 18 κτίρια, συμπεριλαμβανομένου του Τζαμιού Τζισδαράκη της Οθωμανικής εποχής, το οποίο ολοκληρώθηκε το 2018, ενώ θα φιλοξενεί διαφορετικές εκθέσεις και μία περιοδική αφιερωμένη στα 200 χρόνια από την ελληνική επανάσταση. Στο Τζαμί θα παρουσιάζεται η ιστορία του Μουσείου, από την ίδρυσή του, το 1918, με αντιπροσωπευτικά εκθέματα από το σύνολο των Συλλογών του Μουσείου. Το κτήριο Κ θα ανοίξει την πύλη του με την φιλοξενία της πρώτης περιοδικής έκθεσης του Μουσείου αφιερωμένης στην επέτειο των 200 χρόνων. Το κτήριο Γ1 θα φιλοξενεί την έκθεση για την ταυτότητα των Ελλήνων, ενώ στο Γ2 θα παρουσιάζεται η ιστορία της Πλάκας και του οικοδομικού τετραγώνου που συγκροτεί το Μουσείο. Στο κτήριο Ε, αφιερωμένο στην ψυχαγωγία της εποχής, θα παρουσιάζεται η μεγάλη συλλογή του Μουσείου από φιγούρες του Θεάτρου Σκιών. Στα κτήρια αυτά έχει ολοκληρωθεί η εγκατάσταση των προθηκών, ενώ μέχρι το τέλος του προσεχούς Φεβρουαρίου προβλέπεται να έχει ολοκληρωθεί και η εγκατάσταση των φωτιστικών σωμάτων. Εν τω μεταξύ, ολοκληρώνεται και η αποκατάσταση του εσωτερικού του εκκλησιδίου του Αγίου Ελισσαίου, στενά συνδεδεμένου με την παρουσία του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη, ενώ ανάμεσα στα κτήρια βρίσκεται και το σπίτι του Νικολάου Πλαν, αλλά και η οικία Δραγούμη που είναι ένα από τα δεσπόζοντα κτήρια του συγκροτήματος.  Η μελέτη για την παρουσίαση των ψηφιακών εκθεμάτων έχει ολοκληρωθεί, ενώ συνεχίζεται και η μεταφορά των υπηρεσιών του Μουσείου στα δυο κτήρια διοίκησης, όπως έχει προβλεφθεί. Τα 18 κτήρια συναποτελούν μία γειτονιά της Αθήνας, έτσι όπως ήταν διαμορφωμένη στο τέλος του 19ου-αρχές του 20ού αιώνα, με πολύ έντονα τα χαρακτηριστικά της περιόδου εκείνης, η οποία, στην πραγματικότητα, αναβιώνει μέσα από τις εκθέσεις και τις συλλογές του Μουσείου Νεότερου Ελληνικού Πολιτισμού.