Εγκυμοσύνη και σεξ: Όλα όσα θέλετε να γνωρίζετε

Ένα από τα ερωτήματα που απασχολεί αρκετές γυναίκες που διανύουν περίοδο εγκυμοσύνης, είναι αν μπορούν να έχουν σεξουαλική επαφή με το σύντροφό τους. Η απάντηση είναι «ναι, αν η εγκυμοσύνη σας είναι χωρίς προβλήματα».

Μπορεί να διανύετε μία από τις πιο τρυφερές περιόδους της ζωής σας, καθώς πρόκειται να γίνετε μανούλα, αυτό, όμως δεν σημαίνει ότι δεν πρέπει να διατηρήσετε την εγγύτητα με τον σύντροφό σας. Είναι ζωτικής σημασίας για τη σχέση το ζευγάρι να παραμείνει δεμένο.

Η επιθυμία για σεξουαλική επαφή κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης δεν είναι ίδια για κάθε γυναίκα, αλλά το ίδιο ισχύει και για τους συντρόφους τους.

Πολλές γυναίκες την περίοδο αυτή νιώθουν καλά ψυχολογικά, πιο θηλυκές και επιθυμητές, καθώς το στήθος μεγαλώνει και το σώμα αποκτά περισσότερες καμπύλες. Αντίστοιχα, κάποιοι άντρες νιώθουν ότι έλκονται περισσότερο από την εικόνα αυτή της συντρόφου τους και τη βλέπουν πιο ερωτικά, με αποτέλεσμα να διατηρείται η απαραίτητη συναισθηματική και σεξουαλική σχέση ανάμεσα στο ζευγάρι.
Εγκυμοσύνη και σεξ: Όλα όσα θέλετε να γνωρίζετε
Άλλες γυναίκες νιώθουν ότι το σώμα τους έπαυσε να είναι ερωτικό και αρεστό στο σύντροφό τους. Αντίστοιχα υπάρχουν άντρες που νιώθουν ότι ο ρόλος της γυναίκας-συντρόφου αντικαθίσταται από το ρόλο της γυναίκας-μητέρας, κάτι που επηρεάζει τη σεξουαλική συμπεριφορά και των δύο ή επίσης, νιώθουν άγχος και αγωνία μπροστά στον επερχόμενο ρόλο του πατέρα, με αρνητικό αντίκτυπο και πάλι στη σεξουαλική τους διάθεση.

Επομένως το σεξ αυτή την περίοδο είναι ένα θέμα που κάθε ζευγάρι προσεγγίζει διαφορετικά.

Αν ανήκετε στα ζευγάρια που τους αρέσει η ιδέα να κάνουν έρωτα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, μπορείτε να συζητήσετε το θέμα με το γιατρό σας, αλλά αν η εγκυμοσύνη σας εξελίσσεται φυσιολογικά και είστε προσεκτικοί, δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας. Σε περίπτωση που νιώσετε ενόχληση μετά την επαφή, όπως πόνο χαμηλά στην κοιλιά ή τον κόλπο, σταματήστε και ενημερώστε στη συνέχεια τη μαία ή το γιατρό σας.

Αν ανήκετε στα ζευγάρια που δεν επιθυμούν τη σεξουαλική επαφή, βρείτε εναλλακτικούς τρόπους ευχαρίστησης και εκδήλωσης αγάπης. Το πιο σπουδαίο είναι να συζητάτε και να εκφράζετε τα συναισθήματα σας ο ένας στον άλλον.

Ας δούμε, όμως, σε ποιες περιπτώσεις απαγορεύεται η σεξουαλική επαφή. Κατά το 1ο και 2ο τρίμηνο της εγκυμοσύνης, αν η μήτρα βρίσκεται σε πρόσθια θέση, χωρίς να υπάρχουν π.χ. αποκόλληση πλακούντος, πόνος, ανεπάρκεια τραχήλου, εξωσωματική γονιμοποίηση, κ.α., η επαφή είναι ευχάριστη και για τους δύο. Αν συντρέχει οποιοσδήποτε από τους παραπάνω λόγους, τότε η συνέρευση απαγορεύεται. Σε κανονικές συνθήκες, το μόνο σημείο προσοχής πρέπει να είναι η επιλογή σεξουαλικών στάσεων οι οποίες να είναι αναπαυτικές και αποδοτικές για το ζευγάρι.

Μετά τις 36 εβδομάδες η επαφή πρέπει να αποφεύγεται, καθώς πέρα από τον μηχανικό ερεθισμό της μήτρας, η ουσία προσταγλανδίνη, που βρίσκεται στο σπέρμα, προκαλεί πρόωρες συσπάσεις, οι οποίες μπορεί να καταλήξουν σε πρόωρο τοκετό. Τέλος, θα πρέπει να σημειωθεί ότι η σεξουαλική επαφή δεν μπορεί να βλάψει το έμβρυο, εκτός κι αν συντρέχουν οι περιπτώσεις που προαναφέρθηκαν.