Εποχικές αλλεργίες στα παιδιά: Τι πρέπει να γνωρίζετε

Photo credits: freepik.com  
Οι αλλεργίες που συνδέεονται με την άνοιξη, δεν παρουσιάζονται μόνο στους ενήλικες, αλλά και στα μικρά παιδιά. Τι πρέπει να γνωρίζετε σε περίπτωση που κάποια ανοιξιάτικη αλλεργία εμφανιστεί στο παιδί σας;

Η άνοιξη είναι μία εποχή του χρόνου που συνοδεύεται από αρκετές αλλεργίες, οι οποίες εκδηλώνονται με ενοχλητικά συμπτώματα σε μικρούς και μεγάλους.

Τι είναι η αλλεργία

Ως αλλεργία χαρακτηρίζεται μία υπερβολική αντίδραση του οργανισμού σε ένα ερέθισμα του περιβάλλοντος. Οι εποχιακές αλλεργίες της άνοιξης ενεργοποιούνται από διάφορες ουσίες που υπάρχουν στην ατμόσφαιρα, όπως η γύρη που κυκλοφορεί στην ατμόσφαιρα, που εισέρχεται στον οργανισμό μέσω της εισπνοής, της κατάποσης, της δερματικής επαφής. Επίσης, η μόλυνση του περιβάλλοντος αποτελεί ισχυρό αιτιολογικό παράγοντα για την εκδήλωση των αλλεργικών συμπτωμάτων.

Οι αλλεργίες της άνοιξης εμφανίζονται συνήθως σε παιδιά μεγαλύτερα των 3 ετών και είναι συχνότερες σε παιδιά που και οι δύο γονείς έχουν ιστορικό αλλεργίας. Τότε η πιθανότητα να παρουσιάσει αλλεργία ένα παιδί μπορεί να φτάσει το 60%. Το ποσοστό αυτό μειώνεται όταν είναι ένας μόνο γονιός αλλεργικός.

Πώς εκδηλώνεται η ανοιξιάτικη αλλεργία

Η ανοιξιάτικη αλλεργία εκδηλώνεται με:

  • ρινική καταρροή
  • παροξυσμικά φταρνίσματα
  • φαγούρα στη μύτη
  • φαγούρα στα μάτια
  • δάκρυα
  • κάψιμο και αίσθημα κνησμού στο ρινοφάρυγγα
  • μπούκωμα
  • βήχα
  • δερματικό εξάνθημα

Τα συμπτώματα αυτά μπορεί να εμφανιστούν το καθένα μόνο του ή και όλα μαζί, κάνοντας την κατάσταση ιδιαίτερα ενοχλητική για τα μικρά παιδιά. Επίσης, αποτελούν αιτία παθήσεων όπως πονοκεφάλων, ιγμορίτιδας, εκκριτικής ωτίτιδας, απώλειας της γεύσης και της όσφρησης.

Τα συμπτώματα της ανοιξιάτικης αλλεργίας μπορεί να εμφανιστούν το καθένα μόνο του ή και όλα μαζί.

Πρόληψη ανοιξιάτικης αλλεργίας

Η πρόληψη της ανοιξιάτικης αλλεργίας επιτυγχάνεται με την αποφυγή της έκθεσης στη γύρη. Καθώς, όμως, η πλήρης αποφυγή των εξωοικιακών αλλεργιογόνων είναι αδύνατη, μπορούμε να προσπαθήσουμε για τη μείωση της ποσότητας στην οποία εκτίθενται τα παιδιά.

Πιο συγκεκριμένα, οι γονείς θα πρέπει να γνωρίζουν:

  • Τα φυτά στα οποία έχουν αλλεργία τα παιδιά τους και την εποχή της ανθοφορίας τους.
  • Ότι υψηλές συγκεντρώσεις γύρεων παρατηρούνται τις πρώτες πρωινές ώρες (7-10 πμ) και το βράδυ (7-9μμ). Άρα, είναι φρόνιμο να περιορίζονται οι δραστηριότητές των παιδιών εκτός σπιτιού αυτές τις ώρες.
  • Ότι η ξηρασία και η ζέστη ευνοούν τη διασπορά των γυρεοκόκκων. Αντίθετα, η βροχή καθηλώνει τη γύρη στη γη. Τις μέρες που φυσάει δυνατός άνεμος, είναι σκόπιμο τα παράθυρα (σπιτιού, αυτοκινήτου) να μένουν κλειστά. Τα φίλτρα αέρα στο αυτοκίνητο ή στο σπίτι μειώνουν τον αριθμό των γυρεοκόκκων και γι’ αυτό συστήνεται η χρήση τους. Το παιχνίδι σε γκαζόν ή ακόμα χειρότερα το κούρεμα του γκαζόν, θα πρέπει να αποφεύγεται.
  • Μετά από παιχνίδι σε περιβάλλον με υψηλό τίτλο σε αλλεργιογόνο, στο οποίο είναι αλλεργικό το παιδί, χρειάζεται λούσιμο των μαλλιών κυρίως πριν τον ύπνο.
  • Το στέγνωμα των ρούχων δεν πρέπει να γίνεται έξω από το σπίτι, γιατί η γύρη κολλάει στα ρούχα, τις πετσέτες και τα σεντόνια και στη συνέχεια πολύ εύκολα μεταφέρεται μέσα στο σπίτι.

Tip 
Θα πρέπει να είστε παρατηρητικοί για τυχόν συμπτώματα αλλεργίας στο παιδί σας και να απευθυνθείτε στον παιδίατρο, ο οποίος θα σας συμβουλεύσει, να δώσει αγωγή ή θα ζητήσει εργαστηριακό έλεγχο. Ο καλύτερος τρόπος αντιμετώπισης αρκετών αλλεργιών παραμένει ο εντοπισμός των αλλεργιογόνων και η αποφυγή τους.