Κορωνοϊός – Long Covid: Νέα θεραπεία για τη βελτίωση της μνήμης και της συγκέντρωσης

Μια νέα θεραπευτική προσέγγιση βοηθά τους ασθενείς με σύνδρομο μακράς Covid-19 να ανακτήσουν πνευματικές δεξιότητες, όπως η μνήμη και η συγκέντρωση. Ερευνητές ανακοίνωσαν ότι η θεραπεία με υπερβαρικό οξυγόνο (ή υπερβαρική οξυγονοθεραπεία) μπορεί να συμβάλλει στην ανακούφιση κάποιων συμπτωμάτων της νέας χρόνιας νόσου που μας "κληροδότησε" η πανδημία.

Στη μελέτη του Κέντρου Υπερβαρικής Ιατρικής και Έρευνας Sagol στο Ιατρικό Κέντρο Shamir και του Πανεπιστημίου του Τελ Αβίβ στο Ισραήλ, έλαβαν μέρος 73 ασθενείς με σύνδρομο Long Covid και βασικά συμπτώματα την αδυναμία συγκέντρωσης, την "θολούρα" (brain fog), τη δυσκολία ανάκλησης λέξεων ή σκέψεων και γενικότερα μια αδυναμία στη μνήμη. Τα συμπτώματα αυτά επέμεναν για περισσότερους από τρεις μήνες μετά την επιβεβαιωμένη νόσηση.

Οι ασθενείς χωρίστηκαν σε δύο ομάδες: 37 υποβλήθηκαν σε αγωγή με υπερβαρική οξυγονοθεραπεία και 36 αποτέλεσαν την ομάδα ελέγχου. Η πρώτη ομάδα έκανε 5 συνεδρίες υπερβαρικής οξυγονοθεραπείας την εβδομάδα για δύο μήνες. Κατά τη διάρκεια της συνεδρίας οι ασθενείς έμπαιναν σε ειδικό θάλαμο υπερβαρικού οξυγόνου και ανέπνεαν 100% με μάσκα σε διπλάσια ατμοσφαιρική πίεση στο επίπεδο της θάλασσας, για 90 λεπτά με διακυμάνσεις οξυγόνου.

Από την αξιολόγηση των ασθενών προέκυψε ότι, "υπήρχαν σημαντικές βελτιώσεις στη γενική γνωστική λειτουργία και μεγαλύτερη γνωσιακή βελτίωση στις επηρεασμένες περιοχές του εγκεφάλου που ευθύνονται για την προσοχή και τις ανώτερες εκτελεστικές λειτουργίες". Οι ασθενείς είχαν, επίσης, σημαντικές βελτιώσεις ως προς τα επίπεδα της ενεργητικότητας, του ύπνου και συμπτωμάτων που αφορούσαν στην ψυχική υγεία.

Οι συμμετέχοντες που έλαβαν μόνο εικονική θεραπεία (δηλαδή κανονικό αέρα) δεν παρουσίασαν σημαντική βελτίωση στα επίμονα μακροχρόνια συμπτώματα της COVID-19.

"Η μελέτη αποκάλυψε ότι η υπερβαρική οξυγονοθεραπεία μπορεί να προκαλέσει δομική και λειτουργική επιδιόρθωση των κατεστραμμένων περιοχών του εγκεφάλου και να βελτιώσει τη γνωστική, συμπεριφορική και συναισθηματική λειτουργία των ασθενών που υποφέρουν μετά την COVID-19", ανέφερε ο επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας, Shai Efrati, διευθυντής του Κέντρου Sagol και πρόεδρος της Ιατρικής Συμβουλευτικής Επιτροπής του Τελ Αβίβ.

Πηγή: ygeiamou.gr