Μωρό και θάλασσα: Τι πρέπει να γνωρίζετε για τις πρώτες επισκέψεις στην παραλία

Με το καλοκαίρι μπροστά μας και τη θερμοκρασία να ανεβαίνει σταδιακά, οι εξορμήσεις στην παραλία είναι αναπόφευκτες και οι βουτιές στη θάλασσα δεδομένες. Μόνο που φέτος, θα έχετε και το μωράκι σας μαζί σας. Οι γιατροί προειδοποιούν ότι μέχρι τους τέσσερις μήνες τα βρέφη απαγορεύεται να μπουν στη θάλασσα ή στην πισίνα, καθώς το νερό μπορεί να είναι γεμάτα μικρόβια και μύκητες και το ανοσοποιητικό τους σύστημα δεν είναι ακόμη πλήρως αναπτυγμένο.

Η σύσταση είναι, ότι το μωρό σας μπορεί να μπει στη θάλασσα ιδανικά αφού συμπληρώσει τους 6 μήνες. Προϋπόθεση είναι να μπορεί να στηρίζει καλά το κεφάλι του και να κάθεται χωρίς υποστήριξη. Εννοείται ότι θα πρέπει να επιλέξετε μια παραλία όπου το νερό είναι ζεστό (περίπου 30ο C) και καθαρό, φροντίζοντας ώστε το μωρό σας να μην πιει νερό και να μην εκτεθεί στον ήλιο. Για μωρά μικρότερης ηλικίας, μπορείτε να βρέχετε το σωματάκι τους με λίγο θαλασσινό νερό (προσοχή όχι κρύο) ή να τα αφήνετε να πλατσουρίσουν τα πόδια τους στη θάλασσα.

Τα μωρά μέχρι ενός έτους δεν πρέπει να μένουν παραπάνω από 15 λεπτά μέσα στη θάλασσα, ενώ τα στις ηλικίες από 18 μηνών ως 3 ετών, ο χρόνος αυτός δεν πρέπει να ξεπερνά τα 20 - 40 λεπτά. Επειδή η διαδικασία αυτή είναι πρωτόγνωρη για το μωρό σας, θα πρέπει να το βάλετε μέσα στη θάλασσα σταδιακά, κρατώντας το πάντα αγκαλιά. Μπορείτε να του ρίξετε σιγά σιγά λίγο νερό στο σωματάκι του προκειμένου να συνηθίσει τη θερμοκρασία. Αν δείχνει να δυσφορεί, μην το πιέσετε να το κάνει.

Επίσης, πριν βάλετε το μωρό σας στη θάλασσα, έχετε κατά νου το θέμα της ασφάλειάς του. Το μωρό σας θα πρέπει να μπαίνει στο νερό μόνο με σωσίβιο, ακόμη και αν είναι ρηχά και το κρατάτε αγκαλιά. Αν συμβεί οποιοδήποτε απρόοπτο, θα αποβεί μοιραίο για το μωρό σας!
μωρο και θαλασσα
Photo by Josh Willink from StockSnap

Προσοχή στον ήλιο

Πέρα από την επαφή με τη θάλασσα, θα πρέπει να είστε ιδιαίτερα προσεκτικοί με τον ήλιο. Προτιμήστε τις πρωινές ώρες για να πάτε στην παραλία, δηλαδή πριν τις 10.00 ή τις απογευματινές, μετά τις 19.00, όταν η ηλιακή ακτινοβολία δεν είναι τόσο δυνατή και επικίνδυνη. Ακόμη και τότε, όμως, προστατεύουμε το ευαίσθητο βρεφικό δέρμα με ρούχα και καπέλο. Μπορείτε να του φορέσετε ένα ολόσωμο βαμβακερό λευκό μπλουζάκι ή ένα ολόσωμο μαγιό με προστασία UV. Επίσης, είναι απαραίτητη η χρήση κατάλληλου αντηλιακού με φυσικά φίλτρα, το οποίο πρέπει να εφαρμόζεται τουλάχιστον 20 λεπτά πριν την έκθεση και να ανανεώνεται συχνά.

Tips

  • Προτιμήστε ήσυχες παραλίες με λίγο κόσμο.
  • Η άμεση επαφή του μωρού με την άμμο μπορεί να προκαλέσει ερεθισμούς και μολύνσεις στο ευαίσθητο δέρμα του. Τοποθετήστε το πάνω σε μια καθαρή πετσέτα και απαραίτητα κάτω από σκιά.
  • Μην ξεχνάτε να ενυδατώνετε το μωρό σας ανά τακτά διαστήματα.
  • Η συνεχής επίβλεψη του βρέφους είναι απαραίτητη. Τα μωρά μπορούν να πνιγούν σε ελάχιστο νερό!
  • Μην βουτάτε το κεφάλι του μωρού σας κάτω από το νερό!
  • Έχετε μαζί σας κολλύριο με φυσικά δάκρυα, για την περίπτωση ερεθισμών από σκόνη, αέρα, νερό της θάλασσας.
  • Αποφύγετε τη χρήση γυαλιών ηλίου μέχρι την ηλικία των 2 ετών.
  • Μετά το μπάνιο, ξεπλύνετε καλά το βρεφικό δέρμα από την αρμύρα με γλυκό νερό.
  • Μην ξεχνάτε να συμβουλεύεστε πάντα τον παιδίατρό σας για μωρά με ατοπικό δέρμα, πρόωρα ή άλλες παθήσεις.