Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου: 10 από τα καλύτερα βιβλία όλων των εποχών

Photo credits: freepik.com 
Η 23η Απριλίου έχει καθιερωθεί διεθνώς από την UNESCO ως Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου, αφιερωμένη σε δύο μεγάλους δημιουργούς της παγκόσμιας λογοτεχνίας που «έφυγαν» την ίδια ημέρα (23 Απριλίου 1616) από τη ζωή, στον Ουίλιαμ Σαίξπηρ και τον Μιγκέλ ντε Θερβάντες.

Η ημέρα αυτή αποτελεί μία ευκαιρία να τιμήσουμε την πλούσια κληρονομιά της λογοτεχνίας και να αναδείξουμε το σημαντικό ρόλο που έχουν τα βιβλία στη διαμόρφωση της προσωπικότητας του ανθρώπου, καθώς επηρεάζουν τη σκέψη, τις πεποιθήσεις την εξέλιξή μας.

Τα βιβλία μας προσφέρουν γνώση, μας συστήνουν διαφορετικούς χαρακτήρες και κόσμους, μας ταξιδεύουν, μας δημιουργούν συναισθήματα, μας βοηθούν να βιώσουμε εμπειρίες.

10 από τα καλύτερα βιβλία όλων των εποχών

100 χρόνια Μοναξιά - Γκαμπριέλ Γκαρσία Μαρκές
Η ιστορία της πόλης, του Μακόντο και της οικογένειας των Μπουενδία. Μέσα από τα πάθη, τα όνειρα, τις τραγωδίες, τις προδοσίες, τις ανακαλύψεις, τα θαύματα, τα μυστήρια και τις διαψεύσεις τους, σκιαγραφείται η ιστορία μιας χώρας, μιας ηπείρου, αλλά και ολόκληρου του κόσμου. Η πραγματικότητα αναμιγνύεται με τη φαντασία και το παραμύθι, ιστορίες από το παρελθόν παίρνουν σάρκα κι οστά στο παρόν. Το βιβλίο διαβάστηκε από εκατομμύρια αναγνώστες σε όλες τις γλώσσες του κόσμου και η συμβολή του υπήρξε καθοριστική στη βράβευση του Κολομβιανού Γκαμπριέλ Γκαρσία Μάρκες με το Νόμπελ Λογοτεχνίας.

1984 - Τζωρτζ Όργουελ
Το ιδιοφυές προφητικό δυστοπικό αριστούργημα, κατάφερε να προβλέψει με ανατριχιαστική σχεδόν ακρίβεια όσα ζούμε σε πολιτικό-κοινωνικό επίπεδο τα τελευταία 20 περίπου χρόνια. Η κριτική ικανότητα, το σαρδόνιο χιούμορ κι η λεπτοφυής γραφή του Όργουελ ανήγαγαν το 1984 σε έναν λογοτεχνικό θησαυρό που δεν πρέπει να λείπει από καμία βιβλιοθήκη.

Έγκλημα και Τιμωρία - Φιόντορ Ντοστογιέφσκι
Το έργο αυτό, μ' όλη την αφάνταστη εξέλιξη σ' όλους τους τομείς του Πνεύματος και της Τέχνης, εξακολουθεί να παραμένει κλασικό και ανυπέρβλητο πρότυπο του ψυχολογικού μυθιστορήματος. Όπως αναφέρεται στην περίληψη στο οπισθόφυλλο του βιβλίου, «Όλοι οι ήρωες του έργου: ο δαιμονικός Ρασκόλνικοφ, ο τραγικός Μαρμελάντοφ, η μαρτυρική Σόνια, η βασανισμένη Πουλχερία Αλεξάντροβνα, ο σατανικός Πορφύρης Πετρόβιτς, η υπέροχη Ντούνια Ρομάνοβνα, ο λάγνος Σβιντριγκάιλοβ, όλοι αιώνιοι ανθρώπινοι τύποι, στέκονται μπροστά μας, είτε έξαλλοι είτε θλιμμένοι είτε σαρκαστικοί, και δε μας εγκαταλείπει ποτέ η παρουσία τους, όσα χρόνια κι αν περάσουν απ' την πρώτη μας γνωριμία μαζί τους».

Η Ερμηνεία των Ονείρων - Σίγκμουντ Φρόιντ
Ένα από τα σημαντικότερα βιβλία του πατέρα της ψυχανάλυσης φυσιολόγου και ψυχιάτρου, Σίγκμουντ Φρόιντ που στα τέλη του 19ου και στις αρχές του 20ού αιώνα έθεσε με τις μελέτες του τις βάσεις της ψυχανάλυσης ως θεραπευτικής μεθόδου και έφερε επανάσταση στον τρόπο που ο σύγχρονος άνθρωπος αντιλαμβάνεται έννοιες, όπως η συνείδηση και η σεξουαλικότητα. “Το όνειρο είναι η βασιλική οδός για το ασυνείδητο” αναφέρει ο Φρόιντ στην “Ερμηνεία των Ονείρων” και παράλληλα με την αποκρυπτογράφηση του ονείρου οδηγείται, αναπόφευκτα, στην ανακάλυψη των σημαντικών προταγμάτων της θεωρίας του, που κάνουν για πρώτη φορά την εμφάνισή τους: οιδιπόδειο σύμπλεγμα, ασυνείδητο, νεύρωση, παλινδρόμηση κ.ά.

Η Καταγωγή των Ειδών - Κάρολος Δαρβίνος
Ένα επιστημονικό σύγγραμμα, που θεωρείται ότι έθεσε τις βάσεις της εξελικτικής βιολογίας. Το έργο αυτό του Δαρβίνου εισήγαγε τη θεωρία ότι οι πληθυσμοί εξελίσσονται από γενιά σε γενιά με τη διαδικασία της φυσικής επιλογής. Το συγκεκριμένο έργο, ένα από τα πιο επιδραστικά όλων των εποχών, άλλαξε τον τρόπο με τον οποίο διαβάζουμε ένα βιβλίο, καθώς και ολόκληρη τη σύγχρονη ανθρωπότητα.

Η Τέχνη του Πολέμου - Σαν Τσου
"Ο πόλεμος είναι αναγκαίο κακό και πρέπει να αποφεύγεται, γράφει ο Σουν Τσου. Εφόσον όμως αυτό είναι αδύνατο, καλύτερα να ξέρεις πώς θα τον κερδίσεις." Μια φιλοσοφική ελεγεία πάνω στον πόλεμο και στις ηθικές πολιτικές κοινωνικές προεκτάσεις σου. Ένας ολόκληρος λογοτεχνικός οδηγός πάνω στις πρακτικές που ακολουθούνται από εκείνους που συμμετέχουν σε έναν πόλεμο και στους λόγους που θα γείρουν την πλάστιγγα του νικητή προς τη μία ή την άλλη μεριά.

Η Φιλοσοφία στο Μπουντουάρ - Μαρκήσιος Ντε Σαντ
Το ανατρεπτικό έργο του Μαρκήσιου ντε Σαντ, που στην εποχή του χαρακτηρίστηκε πορνογραφικό, στέκεται ακόμη μεγαλόπνοο κι ευφυές. Ένα κλασικό κείμενο της παγκόσμιας ερωτικής λογοτεχνίας. Η μύηση μιας νεαρής κοπέλας από Γάλλους ευγενείς στα μυστήρια της ερωτικής απόλαυσης, είναι η αφορμή για μια σειρά από διαλόγους, στους οποίους ο Ντε Σαντ καταφέρεται εναντίον των περισσότερων θεμελιακών αξιών του δυτικού πολιτισμού, ασκώντας σ' αυτές οξυδερκή κριτική και τελικά απορρίπτοντάς τες.

Οι Άθλιοι - Βίκτωρ Ουγκώ
Το βιβλίο αυτό που κυκλοφόρησε το 1862 έμελλε να αναδειχθεί σ’ ένα από τα πιο εμβληματικά μυθιστορήματα του 19ου αιώνα και σ’ ένα μυθιστόρημα-σταθμό της γαλλικής και της παγκόσμιας λογοτεχνίας. Ο Ουγκώ έγραψε για το βιβλίο αυτό: "Στο σκοτεινό σημείο όπου βρίσκεται ο σημερινός πολιτισμός, ο άθλιος ονομάζεται ΑΝΘΡΩΠΟΣ, που αγωνιά κάτω απ' όλα τα κλίματα και τα καθεστώτα, που στενάζει σ' όλες τις γλώσσες”. Άλλοι στις σελίδες του θα συγκινηθούν από μια αιώνια και ανυπέρβλητη ιστορία αγάπης, άλλοι από την πορεία ενός βασανισμένου ανθρώπου προς τη λύτρωση, άλλοι θα το δουν σαν ιστορικό-κοινωνικό σχόλιο μιας ολόκληρης εξεγερμένης και ταραχώδους εποχής ή σαν μία μια ανεπανάληπτη πινακοθήκη ηρώων, όπου παλεύουν οι έννοιες του Καλού και του Κακού.

Ο Μικρός Πρίγκιπας - Αντουάν ντε Σαιντ-Εξυπερύ
Το βιβλίο του Γάλλου συγγραφέα Αντουάν ντε Σαιντ-Εξυπερύ, μολονότι θεωρείται παιδικό, απευθύνεται σε όλους. Ο ήρωας του βιβλίου, ο Μικρός Πρίγκιπας, διατυπώνει μερικές βαθυστόχαστες και ιδεαλιστικές παρατηρήσεις σχετικά με τη ζωή και την ανθρώπινη φύση, που πραγματικά συγκινούν. «Δεν βλέπεις καθαρά παρά μόνον με την καρδιά. Η ουσία είναι αόρατη στα μάτια», λέει η αλεπού στον Μικρό Πρίγκιπα. Πίσω από αυτόν το φανταστικό κόσμο που πλάθει ο συγγραφέας, κρύβεται ένας μεγάλος προβληματισμός για τον άνθρωπο, τις αξίες, τους στόχους, το ρόλο του στη ζωή και τα συναισθήματά του. Τα θέματα που παρουσιάζει κρύβουν σύμβολα και ταυτόχρονα δίνουν στον αναγνώστη ένα μάθημα ζωής και ανθρωπιάς. Το βιβλίο έχει μεταφραστεί σε πάνω από 350 γλώσσες.

 

Το Χρονικό του χρόνου - Στίβεν ΧώκινγκΤο πρώτο εκλαϊκευτικό βιβλίο του μεγαλύτερου θεωρητικού φυσικού από την εποχή του Αϊνστάιν, αποτελεί διεθνές εκδοτικό φαινόμενο και θεωρείται πλέον ένα κλασικό έργο. Όταν πρωτοεκδόθηκε, το 1988, οι ιδέες που αναλύονταν στις σελίδες του προέρχονταν από τη πρώτη γραμμή της έρευνας του Σύμπαντος. Κατά το χρονικό διάστημα που μεσολάβησε, πραγματοποιήθηκαν σημαντικές πρόοδοι στην τεχνολογία της παρατήρησης τόσο του μικρόκοσμου όσο και του μακρόκοσμου. Αυτή την περίοδο, πράγματι, η κοσμολογία και η θεωρητική φυσική εισήλθαν σε μια χρυσή εποχή.