Παγκόσμια Ημέρα Ζώων: Σεβασμός και υπευθυνότητα απέναντι στα ζώα

Η Παγκόσμια Ημέρα Ζώων, μια γιορτή για τη φύση μας και τη βιοποικιλότητα στον πλανήτη, γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 4 Οκτωβρίου, ως μία ακόμα υπενθύμιση για να δείξουμε στα ζώα την αγάπη και τον σεβασμό που αξίζουν και οφείλουμε να έχουμε προς αυτά.

Ένας από τους λόγους που έχει καθιερωθεί η Παγκόσμια Ημέρα για τα Ζώα είναι για να υπάρξει ευαισθητοποίηση σε ό,τι αφορά τα δικαιώματά τους και θα συμβάλει στη μείωση και την εξάλειψη της κακοποίησης των ζώων. Δεν είναι λίγες οι θλιβερές περιπτώσεις που γάτες και σκύλοι έχουν βασανιστεί μέχρι θανάτου.

Η Ελλάδα βρίσκεται ανάμεσα στις χώρες με τα υψηλότερα ποσοστά κακοποίησης ζώων, παρά τις βελτιώσεις στη νομοθεσία που προβλέπουν αυστηρότερες κυρώσεις για όσους κακοποιούν ζώα.

Ένα ακόμη σοβαρό ζήτημα που αφορά τα δικαιώματα των ζώων έχει να κάνει με τα πειραματόζωα. Τα πειράματα με τη χρήση ζώων μπορεί να αφορούν για παράδειγμα σε επιστήμες της ψυχολογίας, της ιατρικής, αλλά και σε άλλους τομείς, όπως είναι η πολεμική βιομηχανία, οι δοκιμές προϊόντων κ.α.

Βάλτε ένα κατοικίδιο στη ζωή σας 

Το να μεγαλώνεις με ένα κατοικίδιο, έχει πολλά θετικά στοιχεία για την ανάπτυξη των παιδιών.

Οι έρευνες υποστηρίζουν ότι τα παιδιά που ζουν με κατοικίδια ζώα:

  • έχουν καλύτερη σωματική και η ψυχική υγεία
  • παρουσιάζουν συναισθηματική εξέλιξη και πληρότητα
  • νιώθουν αυτοπεποίθηση
  • νιώθουν λιγότερο άγχος
  • έχουν λιγότερα προβλήματα συμπεριφοράς
  • αναπτύσσουν την επικοινωνία και τη συμπόνια
  • έχουν λιγότερα μαθησιακά προβλήματα
  • διδάσκονται το σεβασμό για άλλα έμβια όντα
  • αναπτύσσουν κοινωνικές δεξιότητες
  • είναι πιο υπάκουα και συνεργάσιμα
  • έχουν αίσθηση συντροφικότητας
  • είναι πιο υπεύθυνα
  • νιώθουν πιο χρήσιμα
  • είναι σωματικά πιο ενεργά

Ανεξαρτήτως ηλικίας ενός ανθρώπου, ένα σκυλάκι, ως κατοικίδιο ζώο: 

  • δίνει αίσθηση ασφάλειας και προστασίας
  • ενθαρρύνει τη σωματική δραστηριότητα και την κοινωνική συναναστροφή
  • αποτελούν έμπιστη συντροφιά για άτομα κάθε ηλικίας
  • λειτουργεί ως αγχολυτικό
  • ειδικά για τους ανθρώπους τρίτης ηλικίας, τους βοηθά να διατηρήσουν τα ενδιαφέροντα, τη ζωτικότητα, την οξύτητα του πνεύματός τους και να αντιμετωπίσουν τη μελαγχολία

Σχετική μελέτη ανάμεσα σε κατόχους κατοικίδιων έδειξε ότι το 90% θεωρούν το κατοικίδιό τους "εξαιρετικά σημαντικό" ή "πολύ σημαντικό" γι’ αυτούς, 87% το θεωρούν μέλος της οικογένειας, το 50% έχει φωτογραφίες του στο κινητό, το σπίτι ή το γραφείο, το 50% του επιτρέπει να κοιμάται με τα μέλη της οικογένειας και το 15% γιορτάζει τα γενέθλια του. Σε μια εποχή όπου οι παραδοσιακές οικογένειες εξαφανίζονται, το 79% των ιδιοκτητών κατοικίδιων είπαν ότι μερικές φορές, το κατοικίδιό τους ήταν ο στενότερος σύντροφός τους.

Υποχρεώσεις του ιδιοκτήτη κατοικίδιου
Τα κατοικίδια έχουν ανάγκες και είναι κάποια βασικά πράγματα που οι ιδιοκτήτες πρέπει να γνωρίζουν και, πολλές φορές, είναι υποχρεωμένοι να τηρούν βάσει νόμου. Η έννοια της υπεύθυνης ιδιοκτησίας περιγράφει τις βασικές υποχρεώσεις του ιδιοκτήτη, που μεταξύ άλλων αφορούν ηλεκτρονική σήμανση του ζώου (μικροτσίπ), την εκπαίδευση ή κοινωνικοποίησή του, τη στείρωση του και τους κατάλληλους εμβολιασμούς.

Παγκόσμια Ημέρα Ζώων: Σεβασμός και υπευθυνότητα απέναντι στα ζώα

 

Λίγα λόγια για την Παγκόσμια Ημέρα των Ζώων

Η Παγκόσμια Ημέρα των Ζώων ήταν μια ιδέα του Χάινριχ Ζίμερμαν, Γερμανού συγγραφέα και εκδότη του περιοδικού "Άνθρωπος και Σκύλος". Η 4η Οκτωβρίου είχε επιλεγεί, ώστε να συμπίπτει με τον εορτασμό της μνήμης του Αγίου Φραγκίσκου της Ασίζης, που έχει αναγορευτεί από την Καθολική Εκκλησία ως προστάτης των ζώων και του περιβάλλοντος.

Αρχικά η ημέρα αυτή εορταζόταν στη Γερμανία, την Αυστρία, την Ελβετία και την Τσεχοσλοβακία. Το 1931, ωστόσο, σε ένα διεθνές συνέδριο των οργανισμών προστασίας των ζώων που πραγματοποιήθηκε στην Φλωρεντία, ο Ζίμερμαν πρότεινε την καθιέρωση της ημέρας σε παγκόσμια κλίμακα. Η πρόταση εγκρίθηκε ως ψήφισμα, έγινε ομόφωνα δεκτή και η 4η Οκτωβρίου καθιερώθηκε ως Παγκόσμια Ημέρα Ζώων.

H Διεθνής Διακήρυξη των Δικαιωμάτων των Ζώων (1978)
Το κείμενο της Οικουμενικής Διακήρυξης των Δικαιωμάτων των Ζώων υιοθετήθηκε από την Διεθνή Ένωση Δικαιωμάτων των Ζώων και άλλες οργανώσεις στο πλαίσιο διεθνούς συνάντησης με θέμα τα δικαιώματα των ζώων, η οποία πραγματοποιήθηκε στο Λονδίνο το 1977. Η Διακήρυξη υπογράφηκε στο Παρίσι ένα χρόνο αργότερα.
Άρθρο 1
Όλα τα ζώα γεννιούνται με ίσα δικαιώματα στη ζωή και στη δυνατότητα ύπαρξης.
Άρθρο 2
1. Ο άνθρωπος οφείλει να σέβεται τη ζωή κάθε ζώου.
2. Ο άνθρωπος ανήκει στο ζωικό βασίλειο και δεν μπορεί να εξοντώνει ή να εκμεταλλεύεται τα άλλα είδη του ζωικού βασιλείου. Αντίθετα, οφείλει να χρησιμοποιεί τις γνώσεις για το καλό των ζώων.
3. Κάθε ζώο δικαιούται φροντίδας, προσοχής και προστασίας από τον άνθρωπο.
Άρθρο 3
1. Κανένα ζώο δεν πρέπει να υποβάλλεται σε κακομεταχείριση ή απάνθρωπη συμπεριφορά.
2. Αν η θανάτωση ενός ζώου θεωρηθεί υποχρεωτική πρέπει να γίνεις στιγμιαία, ανώδυνα και χωρίς καμιά πρόκληση αγωνίας του ζώου.
Άρθρο 4
1. Κάθε ζώο δικαιούται να ζήσει στο φυσικό του χώρο (γη, θάλασσα, αέρας) και να αναπαράγεται σύμφωνα με τους φυσικούς νόμους,
2. Η στέρηση ελευθερίας του ζώου ακόμη κι αν γίνεται για μορφωτικούς σκοπούς είναι αντίθετη προς τη διακήρυξη δικαιωμάτων αυτού.
Άρθρο 5
1. Κάθε ζώο που από παράδοση θεωρείται κατοικίδιο δικαιούται να ζήσει με το ρυθμό και τις συνθήκες ζωής και ελευθερίας που αντιστοιχούν στο είδος του. 2. Η διαφοροποίηση αυτών των συνθηκών από τον άνθρωπο έχει σκοπούς κερδοσκοπικούς και είναι αντίθετη προς τη διακήρυξη.
Άρθρο 6
1. Κάθε ζώο που αποτελεί σύντροφο του ανθρώπου έχει δικαίωμα διάρκειας ζωής ανάλογης με τη φυσική του μακροβιότητα.
2. Η εγκατάλειψη ενός ζώου θεωρείται πράξη απάνθρωπη και εξευτελιστική.
Άρθρο 7
Αναφορικά με τα ζώα που προσφέρουν τις υπηρεσίες τους στον άνθρωπο, η διάρκεια και η ένταση δουλειάς πρέπει να είναι σε λογικά πλαίσια, η διατροφή τους ικανοποιητική και η ανάπαυσή τους υποχρεωτική.
Άρθρο 8
1. Οποιοσδήποτε πειραματισμός πάνω στα ζώα, ιατρικός, επιστημονικός, κλπ. Αντιτίθεται προς τα δικαιώματα των ζώων, εφόσον προκαλεί πόνο σωματικό ή ψυχικό.
2. Πρέπει να επιδιώκεται η αντικατάσταση του πειραματισμού πάνω στα ζώα από άλλες υπάρχουσες τεχνικές.
Άρθρο 9
Τα ζώα που εκτρέφονται για τη διατροφή του ανθρώπου πρέπει να στεγάζονται, να τρέφονται, να μετακινούνται και να θανατώνονται χωρίς πρόκληση πόνου και αγωνίας.
4 Οκτωβρίου Παγκόσμια Ημέρα των Ζώων
Άρθρο 10
1. Απαγορεύεται η εκμετάλλευση των ζώων για τη διασκέδαση των ανθρώπων. 2. Η έκθεση ζώου και τα θεάματα που χρησιμοποιούν ζώα αποτελούν καταστρατήγηση της αξιοπρέπειας και του σεβασμού προς τη ζωή του ζώου.
Άρθρο 11
Κάθε πράξη που χωρίς λόγο προκαλεί θάνατο ζώου είναι βιοκτονία, είναι έγκλημα απέναντι στη ζωή.
Άρθρο 12
1. Κάθε πράξη που προκαλεί θάνατο μεγάλου αριθμού άγριων ζώων αποτελεί «γενοκτονία», έγκλημα απέναντι στο είδος.
2. Η μόλυνση και οποιαδήποτε καταστροφή του φυσικού μας περιβάλλοντος οδηγούν στη γενοκτονία.
Άρθρο 13
1. Σεβασμός επιβάλλεται ακόμη και στο νεκρό ζώο.
2. Κάθε σκηνή βίας στην τηλεόραση και το σινεμά, με θύματα ζώα πρέπει να απαγορευτεί και μόνο οι σκηνές που έχουν σκοπό να ενημερώσουν για τα δικαιώματα των ζώων οφείλουν να προβάλλονται.
Άρθρο 14
1. Οι οργανισμοί προστασίας και προάσπισης των ζώων πρέπει να αντιπροσωπεύονται από κάθε κυβέρνηση.
2. Τα δικαιώματα του ζώου πρέπει να κατοχυρωθούν απ' τους νόμους, όπως ακριβώς και τα δικαιώματα του ανθρώπου.

Δράση
Ο Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός, τιμά την Παγκόσμια Ημέρα Ζώων, πραγματοποιώντας σήμερα, Τρίτη 4 Οκτωβρίου 2022, 12.00-15.00, μεγάλη δράση στην Πλατεία Συντάγματος, με στόχο την ενημέρωση του κόσμου για την ενδεδειγμένη αντίδραση ενός ιδιοκτήτη προς το οικόσιτο ζώο του σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης (πυρκαγιές, πλημμύρες, σεισμοί κ.α.), καθώς και την ορθή παροχή Πρώτων Βοηθειών σε Ζώα Συντροφιάς. Παράλληλα, θα πραγματοποιηθεί στο σημείο συλλογή ζωοτροφών, οι οποίες εν συνεχεία θα διανεμηθούν σε φιλοζωικές οργανώσεις που υποστηρίζει ο Ε.Ε.Σ.

Ένα άρθρο για: