Ποια είναι τα οφέλη του αθλητισμού για τα παιδιά

Photo credits: freepik.com 

Οι αθλητικές δραστηριότητες είναι σημαντικές για τα παιδιά, τόσο για την υγιή ανάπτυξή τους, όσο και για την απόκτηση καλών συνηθειών. Η ενασχόληση με τον αθλητισμό και γενικότερα με δραστηριότητες που εμπεριέχουν κίνηση, συμβάλλουν, επίσης, στην ευεξία, την ψυχοσυναισθηματική ωριμότητα και την κοινωνικοποίηση των παιδιών.

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, συνίσταται τα παιδιά να ασχολούνται με κάποια φυσική ή/ και αθλητική δραστηριότητα τουλάχιστον 60΄καθημερινά. Αυτές μπορεί να περιλαμβάνουν απλές καθημερινές δραστηριότητες ελαφριάς σωματικής άσκησης, όπως περπάτημα, βόλτες, παιχνίδι και εργασίες στο σπίτι.

Επίσης, συστήνονται οι αερόβιες ασκήσεις, όπως χορός, ποδήλατο, πολεμικές τέχνες, καθώς και η εξάσκηση σε πιο δυναμικές ασκήσεις, που ενδυναμώνουν τους μύες και τα οστά του σώματος σε συχνότητα τουλάχιστον τρεις φορές την εβδομάδα, ανάλογα και με την ηλικία τους.

Αξίζει να σημειωθεί ότι o Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας επισημαίνει την ανάγκη για μείωση στο ελάχιστο της ώρας που τα παιδιά απασχολούνται με ηλεκτρονικές συσκευές ή παρακολουθούν τηλεόραση, καθώς το σώμα παραμένει σε αδρανή κατάσταση.

Η άθληση αποτελεί ένα υγιές πρότυπο συμπεριφοράς για τα παιδιά, μέσω του οποίου μαθαίνουν να κατανοούν καλύτερα και να φροντίζουν τον εαυτό, το σώμα και τις σωματικές ανάγκες τους.

Η συμμετοχή σε αθλήματα μπορεί ακόμη να συμβάλλει στη μείωση του κινδύνου της παχυσαρκίας στα παιδιά και στην αποφυγή ενός καθιστικού τρόπου ζωής, μπροστά από οθόνες. Επίσης, η σωματική άσκηση μπορεί να έχει θετική επίδραση στην ποιότητα του ύπνου ενός παιδιού.

Η υιοθέτηση ενός υγιεινού και δραστήριου τρόπου ζωής κατά την παιδική ηλικία είναι πιο πιθανό να καλλιεργεί και να διαμορφώνει έναν αντίστοιχο τρόπο ζωής και για μεταγενέστερες φάσεις της ζωής του ατόμου, με αποτέλεσμα το μακροπρόθεσμο όφελος για την υγεία του.
παιδια αθλητισμός

Ο αθλητισμός παρέχει ευκαιρίες για επαφή με άλλα παιδιά, για ενίσχυση των κοινωνικών δεξιοτήτων και των δεξιοτήτων συνεργασίας και προσφέρει επιπλέον, εμπειρίες κοινωνικοποίησης και ένταξης σε ομάδες.

Τα παιδιά μπορούν να διδαχθούν μέσα από ομαδικά αθλήματα και δραστηριότητες την επίδειξη σεβασμού προς άτομα της δικής τους ομάδας, αλλά και προς άτομα προερχόμενα από διαφορετικές ομάδες. Mαθαίνουν να θέτουν στόχους και να καταβάλλουν προσπάθειες για την επίτευξή τους, να διαχειρίζονται πιο αποτελεσματικά τα συναισθήματά τους σε δύσκολες καταστάσεις, να διαχειρίζονται τη νίκη και την ήττα, να επιλύουν συγκρούσεις και προβλήματα, και να εκπαιδεύονται γενικότερα σε σημαντικές αξίες, όπως η συνεργασία, το μοίρασμα, η ομαδικότητα και η αλληλοβοήθεια.

Επιπλέον, η ενασχόληση με τον αθλητισμό μπορεί να έχει άμεση και έμμεση θετική επίδραση στην αυτοεκτίμηση και αυτοπεποίθηση του παιδιού ή εφήβου/ης, δίνοντάς τους ευκαιρίες να εκπληρώσουν στόχους και να αισθάνονται ικανά. Μπορεί ακόμη να ενισχύει τη συναισθηματική διάθεση ενός παιδιού, παρέχοντας ένα "χώρο" να αποφορτίζεται από έντονα συναισθήματα και να διαχειρίζεται άγχος, ένταση και θυμό.

O αθλητισμός συμβάλλει στην υγιή ανάπτυξη, την ευεξία, την ψυχοσυναισθηματική ωριμότητα και την κοινωνικοποίηση των παιδιών.

Η σωματική άσκηση έχει οφέλη για τη γνωστική λειτουργία των παιδιών, καθώς ενισχύει δεξιότητες όπως η προσοχή, και για την κινητικότητά του, ενισχύοντας την επιδεξιότητα και το συντονισμό. Επίσης, οι αθλητικές και άλλες κινητικές δραστηριότητες μπορούν να αποβούν ωφέλιμες για παιδιά που αντιμετωπίζουν κοινωνικές ή συναισθηματικές δυσκολίες, αλλά και για παιδιά με αναπτυξιακές ή μαθησιακές δυσκολίες με διάφορους τρόπους. Κάποιοι από αυτούς αφορούν στο να αποκτήσουν νέες δεξιότητες, να κάνουν φιλίες ή να αποκτήσουν μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση.

Η άθληση είναι σημαντικό να αποφέρει πρώτα από όλα ευχαρίστηση στο ίδιο το παιδί ή τον/την έφηβο/η. Επομένως, η ηλικία που θα ξεκινήσει το παιδί ένα άθλημα, επιλογή του αθλήματος, η συχνότητα κ.λπ., θα πρέπει να γίνονται σε συνεννόηση με το παιδί. Για εκείνο, το να εκφράζει ευχαρίστηση από τα πράγματα που κάνει και να βελτιώνεται, το βοηθούν να νιώθει χαρούμενο και "γεμάτο" συναισθηματικά.

Πηγή: eliza.org.gr

Ένα άρθρο για: