Ποιες ιώσεις κυκλοφορούν, ποια τα συμπτώματα και πώς τις αντιμετωπίζουμε;

Photo credits: freepik.com    
Το τελευταίο διάστημα σημειώνεται έξαρση των ιώσεων, καθώς και του κορωνοϊού, που εμφανίζεται με νέες μεταλλάξεις, δυσχεραίνοντας την κατάσταση κυρίως για τις ευπαθείς ομάδες. Ποιες είναι οι ιώσεις που κυκλοφορούν, πώς τις ξεχωρίζουμε και πώς μπορούμε να τις αντιμετωπίσουμε;

Γρίπη
Η γρίπη είναι μια οξεία νόσος του αναπνευστικού συστήματος. Προκαλείται από τους ιούς της γρίπης και μεταδίδεται πολύ εύκολα με την εισπνοή σταγονιδίων, που εκπέμπονται από τον βήχα, το φτέρνισμα ή ακόμα και την ομιλία του πάσχοντος ατόμου. Μπορεί να προκαλέσει από ήπια έως και πολύ σοβαρή νόσηση, με την τελευταία να αφορά κυρίως ομάδες υψηλού κινδύνου, όπως ηλικιωμένους και άτομα με υποκείμενα νοσήματα. Οι επιπλοκές της γρίπης, που μπορεί να οδηγήσουν σε θνησιμότητα, είναι σχετικά σπάνιες. Η γρίπη εκδηλώνεται με υψηλό πυρετό, ο οποίος εμφανίζεται ξαφνικά, συνοδεύεται από ρίγη και έχει διάρκεια τριών-τεσσάρων ημερών, με πόνους στις αρθρώσεις, αδυναμία και πονοκέφαλο. Σπάνια συμπτώματα είναι το μπούκωμα και η καταρροή. Η μεταδοτικότητα της γρίπης ξεκινά μία ημέρα πριν την εκδήλωση των συμπτωμάτων και μπορεί να διαρκέσει έως και επτά ημέρες. Συνήθως τα έντονα συμπτώματα διαρκούν τέσσερις-έξι ημέρες, ενώ συνολικά απαιτείται ένα διάστημα επτά-δέκα ημερών για την πλήρη αποκατάσταση.  

Κρυολόγημα
Το κοινό κρυολόγημα είναι το συχνότερο λοιμώδες νόσημα του αναπνευστικού συστήματος και προκαλείται από μια μεγάλη ομάδα ιών, με βασικότερο τον ρινοϊό. Τα συμπτώματα είναι πιο ελαφρά, μικρότερης διάρκειας και εμφανίζονται σταδιακά, με βασικότερα πονόλαιμο, συνάχι, βήχα μικρής έντασης και σπανιότερα πυρετό και μυϊκούς πόνους. Η μεταδοτικότητα του κρυολογήματος είναι πολύ μικρότερη σε σχέση με της γρίπης.

RSV
Ο αναπνευστικός συγκυτιακός ιός, γνωστός ως RSV, είναι συνήθης σε βρέφη και παιδιά. Τα συμπτώματα είναι παρόμοια με του κρυολογήματος ή άλλων ήπιων λοιμώξεων του αναπνευστικού. Περιλαμβάνουν καταρροή, βήχα και ανορεξία. Ο RSV, όμως, μπορεί να προκαλέσει πνευμονία σε ομάδες υψηλού κινδύνου και αποτελεί την πιο σημαντική αιτία βρογχιολίτιδας στα μωρά. 
Photo credits: freepik.com    
https://www.freepik.com/free-photo/sick-man-sitting-bed-holding-cup-coffee-checking-fever-thermometer_3607780.htm#query=people%20flu&position=21&from_view=search&track=ais&uuid=18c08e50-c4a8-471e-9fc9-4cb0fbab0d0d Τ

Κορωνοϊός
Πλέον, στις τελευταίες μεταλλάξεις, εμφανίζεται λιγότερο επιθετικός, με συμπτώματα που αφορούν κυρίως στο ανώτερο αναπνευστικό σύστημα, σε σχέση με το παρελθόν, όπου κυριαρχούσε η λοίμωξη του κατώτερου αναπνευστικού, με την εκδήλωση σοβαρών πνευμονιών. Κυριότερα συμπτώματα είναι: πονόλαιμος, συμφόρηση, καταρροή, βήχας, κούραση, πονοκέφαλος, μυϊκοί πόνοι, πυρετός ή ρίγη, απώλεια γεύσης ή όσφρησης, δύσπνοια ή δυσκολία στην αναπνοή, ελαφρά γαστρεντερικά συμπτώματα.

Θεραπεία και πρόληψη

Η γρίπη, το κρυολόγημα και ο RSV απαιτούν ξεκούραση, καλή διατροφή, ενυδάτωση, καθώς και φαρμακευτική αγωγή που περιλαμβάνει αντιπυρετικά, αντιβηχικά και παυσίπονα, ανάλογα με τα συμπτώματα του ασθενούς. Η αντιβίωση δεν ενδείκνυται για τις ιογενείς λοιμώξεις.

Η λοίμωξη Covid-19 που προκαλείται από τον κορωνοϊό, στις περισσότερες περιπτώσεις δεν απαιτεί ειδική θεραπεία και αντιμετωπίζεται στο σπίτι.

Για τη γρίπη, μέσο πρόληψης αποτελεί το εμβόλιο που γίνεται στις αρχές του φθινοπώρου ενόψει της εποχικής έξαρσης, ενώ το ίδιο ισχύει και για το εμβόλιο του κορωνοϊού. Παράλληλα, σημαντικό είναι να εφαρμόζουμε τα ατομικά μέσα προστασίας, όπως συχνό και σχολαστικό πλύσιμο των χεριών, κάλυψη της μύτης και του στόματος όταν φτερνιζόμαστε, αποφυγή επαφής των χεριών με το στόμα και τη μύτη, συχνός αερισμός των χώρων και χρήση μάσκας όπου υπάρχει συνωστισμός.