Πώς αντιμετωπίζουμε το έγκαυμα από τον ήλιο

Photo credits: freepik.com

H έκθεση στην ήλιο έχει σημαντικά οφέλη για την υγεία μας, αλλά αν γίνεται χωρίς προστασία, μπορεί να εγκυμονεί κινδύνους για το δέρμα, όπως το ηλιακό έγκαυμα.

Τα εγκαύματα που προκαλεί ο ήλιος αποτελούν σημαντικό παράγοντα κινδύνου όχι μόνο για εκδήλωση φωτογήρανσης, αλλά και για την εμφάνιση καρκίνου του δέρματος, γι’ αυτό θα πρέπει να είμαστε προσεκτικοί και να λαμβάνουμε πάντα μέτρα προφύλαξης, ακόμη και όταν κυκλοφορούμε στην πόλη.

Τα συμπτώματα του ηλιακού εγκαύματος

  • Σε ήπιες περιπτώσεις εκδηλώνεται με ελαφρύ κοκκίνισμα του δέρματος και πόνο.
  • Σε πιο σοβαρές περιπτώσεις παρουσιάζονται σοβαρά δερματικά προβλήματα, όπως κάψιμο και φυσαλίδες, μαζική απώλεια υγρών (αφυδάτωση) και ενδεχομένως λοίμωξη.
  • Σε παραμελημένα σοβαρά ηλιακά εγκαύματα και μετά από αρκετή έκθεση, ένα άτομο μπορεί να πάθει σοκ (μειωμένη κυκλοφορία του αίματος σε ζωτικά όργανα).

Τι πρέπει να κάνετε σε περίπτωση ηλιακού εγκαύματος

Κάντε ένα δροσερό ντους: Θα σας κάνει να νιώσετε καλύτερα, αποφύγετε, ωστόσο, το παγωμένο νερό. Αποφύγετε άλατα μπάνιου, τα έλαια και τα αρώματα, διότι αυτά μπορεί να προκαλέσουν αντιδράσεις ευαισθησίας. Αποφύγετε τρίψιμο του δέρματος ή το ξύρισμα του δέρματος. Χρησιμοποιήστε μαλακές πετσέτες να στεγνώσουν απαλά το σώμα. Μην τρίβετε.   

Εφαρμόστε ειδικά προϊόντα: Στα φαρμακεία θα βρείτε κρέμες για ερεθισμένο δέρμα και καταπραϋντικά τζελ. Αν αισθάνεστε φαγούρα, απλώστε ένα λεπτό στρώμα κρέμας υδροκορτιζόνης 1% στην περιοχή.

Εφαρμόστε κρύα επιθέματα: Για ήπια εγκαύματα από τον ήλιο, χρησιμοποιείστε κρύα επιθέματα, τα οποία θα βρείτε στα φαρμακεία. Αλλιώς ενυδατώστε την γάζα ή ένα μαλακό καθαρό ύφασμα. Απαλά εφαρμόστε στην περιοχή που έχει καεί από τον ήλιο για 15-20 λεπτά. Κάντε αλλαγή ή ανανεώσετε το ύφασμα και το διάλυμα κάθε 2-3 ώρες.

Ενυδατωθείτε: Πίνετε πολύ νερό, ακόμη και αθλητικά ποτά που αναπληρώνουν τους ηλεκτρολύτες, ώστε να παραμείνετε ενυδατωμένοι.

Μην αγγίζετε τις φουσκάλες: Για να αποφύγετε τη μόλυνση και τις ουλές, αφήστε τις φουσκάλες να επουλωθούν μόνες τους.

Πάρτε παυσίπονο: Απλά παυσίπονα μπορούν να βοηθήσουν να μειώσετε τον πόνο και τη φλεγμονή, ειδικά αν τα πάρετε νωρίς.

Επισκεφθείτε τον γιατρό σας: Αν αισθάνεστε ότι το έγκαυμα είναι σοβαρό, έχετε πόνο, μεγάλες φουσκάλες, πυρετό, ρίγη, ζάλη ή σύγχυση, έχετε βεβαρημένο ιστορικό με άλλες παθήσεις ή παίρνετε φάρμακα, απευθυνθείτε στον γιατρό.

Photo credits: freepik.com
Πώς αντιμετωπίζουμε το ηλιακό έγκαυμα

Πώς θα προλάβετε ένα ηλιακό έγκαυμα;

  • Αποφύγετε την έκθεση στον ήλιο, ειδικά τις ώρες μεταξύ 11.00-17.00.
  • Οι υπεριώδεις ακτινοβολίες περνούν από τα σύννεφα, γι’ αυτό χρειάζεται πάντα προστασία από τον ήλιο.
  • Προτιμήστε σκιερά μέρη.
  • Εφαρμόστε αντηλιακό μισή ώρα πριν την έκθεση στον ήλιο. Θα πρέπει να το ανανεώνετε κάθε δύο ώρες και οπωσδήποτε κάθε φορά που βγαίνετε από τη θάλασσα ή την πισίνα.
  • Προστατευθείτε από τον ήλιο φορώντας ρούχα, καπέλο και γυαλιά ηλίου, ή ακόμη καλύτερα, μπλούζες, παντελόνια και καπέλα με ενσωματωμένη αντηλιακή προστασία.
Ένα άρθρο για: