Πώς καθαρίζουμε φρούτα, λαχανικά και συσκευασίες από το σούπερ μάρκετ

Μέσα σε όλη αυτή την πρωτόγνωρη κατάσταση που ζούμε λόγω κορωνοϊού, μερικές από τις βασικές απορίες όλων μας, είναι αν και πώς πρέπει να απολυμαίνουμε τα τρόφιμα και τις συσκευασίες που αγοράζουμε από το σούπερ μάρκετ, αν μπορεί να μεταδοθεί ο ιός μέσω αυτών, καθώς επίσης, πόσες ώρες ζει ο ιός στις διάφορες επιφάνειες. Ας δούμε ποιες είναι οι απαντήσεις σε αυτές τις ερωτήσεις.

Υπάρχει δυνατότητα μετάδοσης του κορωνοϊού από συσκευασίες τροφίμων ή προϊόντων ή μέσω επαφής με τρόφιμα;

Η Αμερικανική Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) και το Αμερικανικό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC) αναφέρουν ότι, μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν αποδείξεις που να δείχνουν μετάδοση του κορωνοϊού μέσω τροφίμων ή συσκευασιών τροφίμων. Όπως άλλοι ιοί, είναι πιθανό ο ιός που προκαλεί τη νόσο Covid-19 να επιβιώνει πάνω σε επιφάνειες ή αντικείμενα. Γι’ αυτό είναι ύψιστης σημασίας να ακολουθούνται τα τέσσερα βήματα για την ασφάλεια τροφίμων: καθαρίστε, ξεχωρίστε, μαγειρέψτε, συντηρείστε.

Πόσες ώρες ζει ο κορωνοϊός στις επιφάνειες;

Ανάλογα με το υλικό και τις περιβαλλοντικές συνθήκες. Τέσσερις ώρες σε χάλκινη επιφάνεια, ως μία ημέρα σε χαρτί και τρεις ημέρες σε πλαστικό και ατσάλι. Αυτό σημαίνει ότι μπορεί να μεταδοθεί σε όποιον αγγίξει μία επιφάνεια σε αυτό το διάστημα και μετά βάλει το χέρι στο πρόσωπό του. Στον αέρα μπορεί να επιβιώσει ως τρεις ώρες, ανάλογα τη θερμοκρασία και την υγρασία.
Ως προς τις συσκευασίες των τροφίμων, ο ιός μπορεί να επιβιώσει, οπότε χρειάζεται απόρριψη της συσκευασίας μόλις βγάλετε από αυτή τα τρόφιμα και σχολαστικό πλύσιμο χεριών.
Οι επαναχρησιμοποιούμενες τσάντες πρέπει να πλένονται τακτικά. Ωστόσο, παρότι θεωρητικά είναι πιθανό μια επαναχρησιμοποιούμενη τσάντα να συγκεντρώσει μικρόβια, συμπεριλαμβανομένου του κορωνοϊού, ενώ βρίσκεστε σε κατάστημα τροφίμων, μεγαλύτερη απειλή αποτελεί ένας φορέας στον ίδιο χώρο.

Πώς καθαρίζουμε φρούτα, λαχανικά και συσκευασίες από το σούπερ μάρκετ

Τι κάνουμε με τα ψώνια από το σούπερ μάρκετ;

Μπορείτε να αφήσετε τα ψώνια σας για δύο-τρεις ώρες έξω, στο μπαλκόνι ή στην αυλή σε σκιερό μέρος πριν τα φέρετε μέσα στο σπίτι, όσα βέβαια δεν χρειάζονται άμεσα ψυγείο. Στη συνέχεια τοποθετήστε τα ψώνια σε ένα πάγκο ή ένα τραπέζι. Όταν κάποιο προϊόν είναι σε συσκευασία η οποία μπορεί να αφαιρεθεί, όπως π.χ. η σακούλα στην οποία περιέχονται λαχανικά ή το χάρτινο κουτί των δημητριακών, τότε την πετάτε και τοποθετείτε το τρόφιμο/προϊόν σε έναν άλλο πάγκο ή τραπέζι, που έχετε καθαρίσει πριν.

Κάποιες άλλες συσκευασίες, όπως π.χ. τα μακαρόνια, μπορείτε να τις καθαρίσετε με ένα αντισηπτικό μαντηλάκι ή με χαρτί κουζίνας εμποτισμένο με αντισηπτικό (π.χ. με οινόπνευμα 70°). Κάποιες άλλες συσκευασίες, όπως π.χ. πλαστική συσκευασία γάλακτος, μπορείτε να τις πλύνετε με νερό και σαπούνι.

Πώς καθαρίζουμε τα φρούτα και τα λαχανικά;

Τα πλένουμε αρκετά καλά με άφθονο τρεχούμενο νερό και χρησιμοποιούμε χαρτί κουζίνας για να τα στεγνώσουμε και να αφαιρέσετε τυχόν ιικά ίχνη, ειδικά αυτά που καταναλώνονται χωρίς μαγείρεμα. Προτιμήστε αυτή την περίοδο, όσα φρούτα και λαχανικά είναι εφικτό να τα τρώτε χωρίς φλούδα. Μην χρησιμοποιείτε απολυμαντικό όπως χλωρίνη, καθώς υπάρχει κίνδυνος τοξικότητας.

Tips

  • Tο πλύσιμο των χεριών πριν το φαγητό είναι η καλύτερη πρακτική για την ασφάλειά σας και σε περιόδους εκτός πανδημίας.
  • Μετά τα ψώνια, το πλύσιμο των χεριών πρέπει να γίνεται πριν και μετά από τον χειρισμό των τροφίμων και συσκευασιών.
  • Επιμελές πλύσιμο των χεριών κατά την εναλλαγή χειρισμού ωμού και μαγειρεμένου φαγητού.
  • Αποφυγή επαφής των χεριών με τη μύτη, το στόμα ή τα μάτια κατά την παρασκευή του φαγητού.
  • Χρήση διαφορετικών μαχαιριών και ξύλων κοπής για τα ωμά και τα μαγειρεμένα τρόφιμα.
  • Καλός καθαρισμός επιφανειών και σκευών ιδιαίτερα μετά τον χειρισμό ωμών τροφίμων (όπως κρέας, πουλερικά, θαλασσινά).