Πώς μπορείτε να αξιοποιήσετε μία επαγγελματική ιδέα που έχετε

Σε μία περίοδο που χαρακτηρίζεται από επαγγελματική αβεβαιότητα και αρκετές δυσκολίες, ίσως είναι η ώρα να σκεφτείτε πώς μπορείτε να αξιοποιήσετε μία ιδέα που έχετε και να ανοίξετε ένα νέο δρόμο μπροστά σας.  

Ναι, έχετε μια ωραία ιδέα. Όχι, δυστυχώς δεν είστε Διευθύνων Σύμβουλος, δεν έχετε MBA από το Χάρβαρντ, ούτε κάποιον χρηματοδότη. Είστε μόνοι σας, εσείς και η ιδέα σας. Είτε πρόκειται για μία ιδέα που μπορεί να βοηθήσει στην εταιρεία που εργάζεστε, είτε για μία νέα επιχειρηματική κίνηση, αξίζει να τολμήσετε.

Αρχικά, πρέπει να ξεπεράσετε το φόβο σας. Από εκεί και πέρα, υπάρχουν κάποιοι τρόποι που θα σας βοηθήσουν να μεγιστοποιήσετε τις πιθανότητες ενός εξαιρετικού αποτελέσματος.

Μελετήστε και προετοιμαστείτε

  1. Αποτυπώστε την ιδέα σας σε μία σελίδα ή σε μία παράγραφο, ακόμη και σε μία μόνο φράση. Όπως είπε ο Γκαίτε, «Μην ονειρεύεσαι μικρά όνειρα γιατί δεν έχουν δύναμη να κινήσουν τις καρδιές των ανθρώπων».
  2. Καταγράψτε τα δυνατά σημεία της ιδέας σας, τις αδυναμίες, τις ευκαιρίες για την εφαρμογή και τι μπορεί να απειλήσει την επιτυχή της έκβαση.
  3. Γράψτε βήμα προς βήμα ένα σχέδιο εφαρμογής για την ιδέα σας, δίνοντας ταυτόχρονα λύσεις σε τυχόν απρόβλεπτα: π.χ., αν προκύψει το πρόβλημα Α, θα κάνουμε το X. Αν συμβεί το πρόβλημα Β, θα κάνουμε το Y.
  4. Φανταστείτε ότι είστε ο Διευθύνων Σύμβουλος μιας εταιρείας και κάποιος σας παρουσιάζει αυτή την ιδέα. Ποιες δύσκολες ερωτήσεις θα κάνατε πριν δώσετε το πράσινο φως; Κάνετε στο πλάνο σας τις απαιτούμενες αλλαγές.
  5. Παρουσιάστε την ιδέα σας σε ένα ή περισσότερα άτομα που εμπιστεύεστε. Ακούστε τις γνώμες τους και αν το θεωρείτε απαραίτητο, αναπροσαρμόστε το πλάνο σας.
  6. Δημιουργήστε ένα Power Point που θα χρησιμοποιήσετε στην παρουσίαση της ιδέας σας.
  7. Προετοιμάστε κάποιες γραπτές απαντήσεις για τυχόν δύσκολες ερωτήσεις που πιθανότατα θα σας θέσουν.
  8. Αν πρόκειται για κάποια ιδέα που θέλετε να παρουσιάσατε στην εταιρεία που ήδη εργάζεστε, ενημερώστε εκ των προτέρων τον εργοδότη σας ότι θέλετε 10 λεπτά για να του παρουσιάσετε μια ιδέα.

Πώς μπορείτε να αξιοποιήσετε μία επαγγελματική ιδέα που έχετε

Πώς θα κάνετε παρουσίαση στην εταρεία σας

  • Φανταστείτε ότι είστε ηθοποιός που υποδύεται το ρόλο ενός Διευθύνοντος Συμβούλου και καλείστε να παρουσιάσετε μια τολμηρή νέα ιδέα στο προσωπικό. Στην παρουσίασή σας, γίνετε αυτός ο άνθρωπος: να έχετε αυτοπεποίθηση, διατηρήστε έναν ήρεμο, μετρημένο τόνο φωνής κατά τη διάρκεια της παρουσίασής σας και δώστε συνοπτικές απαντήσεις στις ερωτήσεις που θα δεχτείτε.
  • Η παρουσίασή σας μπορεί να έχει ως σκελετό το πρόβλημα που υπάρχει επί του παρόντος, την προσέγγιση που θα ακολουθήσετε για να το λύσετε και τα οφέλη που ενδέχεται να προκύψουν. Ιδανικά, δώστε ανθρώπινο χαρακτήρα στην ιδέα σας, παρουσιάζοντάς την ως αυτή που θα συμβάλλει στη βελτίωση της ζωής κάποιου ατόμου. Στη συνέχεια, εξηγήστε πώς ο πρωταγωνιστής σας είναι μόνο ένας από τους πολλούς ανθρώπους που θα ωφεληθούν. Στις περισσότερες περιπτώσεις, δύο έως τέσσερα λεπτά είναι αρκετά. Μπορείτε να παρουσιάσετε επιπλέον πληροφορίες ως απαντήσεις σε ερωτήσεις.

Πώς θα υλοποιήσετε την επιχειρηματική ιδέα σας

Έχετε μια φοβερή επιχειρηματική ιδέα. Τι κάνετε; Πώς περνάτε από τη δημιουργική σκέψη στη δημιουργική δράση; Πώς μπορείτε να προχωρήσετε σε υλοποίηση με σωστά βήματα χωρίς να χάσετε χρόνο, κόπο και χρήματα; Ας δούμε κάποια βήματα που θα σας βοηθήσουν σε αυτή την περίπτωση.

Επιβεβαιώστε την ιδέα σας
Η ιδέα και το πόσο εκπληκτική, εφαρμόσιμη ή άξια εκατομμυρίων είναι, τουλάχιστον στα πρώτα στάδια, χαρακτηρίζεται από την υποκειμενική μας κρίση. Πρέπει να επιβεβαιώσετε με την αγορά την αναγκαιότητά της και το αν θα πλήρωνε κάποιος για αυτή. Ρωτήστε τους φίλους σας κατά πόσο θα ενδιαφέρονταν για την ιδέα σας. Μπορείτε να δημιουργήσετε μία απλή δωρεάν ιστοσελίδα ή μια σελίδα/προφίλ στα social media, για να δείτε τι ανταπόκριση έχει η ιδέα σας στους καταναλωτές / το κοινό. Κάθε κίνησή σας πρέπει να επιβεβαιώνει ή να απορρίπτει την ιδέα σας, ώστε να έχετε μία μετρήσιμη εικόνα.
Βρείτε τους ανταγωνιστές σας
Ό,τι και να έχετε σκεφτεί, είναι πολύ πιθανό να το έχει σκεφτεί κάποιος άλλος πριν από εσάς. Μία έρευνα στο διαδίκτυο θα σας βοηθήσει να δείτε αν υπάρχουν ανταγωνιστές και τι έχουν κάνει εκείνοι μέχρι τώρα. Μιλήστε με ανθρώπους του χώρου και γενικώς βρείτε και μελετήστε ποιο θα μπορούσε να είναι το ανταγωνιστικό πλεονέκτημά σας απέναντί τους.
Ξεκινήστε με λίγα
Μην έχετε στο νου σας ότι πρέπει να τελειοποιήσετε την ιδέα σας και έπειτα να τη δώσετε στο κοινό. Φτιάξτε μία πρώτη φθηνή μορφή της, παρουσιάστε τη και δείτε τις αντιδράσεις, ώστε να την εξελίξετε αναλόγως.
Βρείτε τους κατάλληλους συνεργάτες
Είναι λογικό αρχικά να έχετε όλους τους ρόλους. Όταν δείτε ότι δεν είστε πλέον τόσο αποδοτικός σε κάποιο τομέα, αφήστε κάποιον άλλον να βοηθήσει, αναλαμβάνοντας πράγματα που εκείνος γνωρίζει καλύτερα.
Κάνετε την ιδέα σας γνωστή
Η επικοινωνία και προβολή της ιδέας σας είναι απαραίτητη, ώστε να φτάσετε στους πρώτους πελάτες και από εκεί σε ακόμα περισσότερο κόσμο. Με το κατάλληλο marketing plan, θα μπορέσεις οικονομικά και μαζικά να προσεγγίσεις το κατάλληλο κοινό που θα αγκαλιάσει την ιδέα σου.