Συνταγή για αυθεντική άζυμη, μοναστηριακή λαγάνα

Photo credits: Θεοδόσης Γεωργιάδης  
Η λαγάνα κανονικά είναι άρτος άζυμος, δηλαδή χωρίς μαγιά και προζύμι, καθώς αφενός τα φαγητά της Καθαράς Δευτέρας μας προετοιμάζουν για την περίοδο της νηστείας, άρα δεν πρέπει να απαιτούν ιδιαίτερη προετοιμασία, αφετέρου το προζύμι και η μαγιά συμβολίζουν την αναγέννηση και την αναπαραγωγή, που δεν συνάδουν με την αυστηρότητα της Σαρακοστής.

Όμως, από παλιά οι νοικοκυρές συνήθιζαν να χρησιμοποιούν τη ζύμη με λίγη μαγιά ή προζύμι, οπότε και στο παραδοσιακό συνταγολόγιο είναι λίγες οι πραγματικά άζυμες λαγάνες. Γι’ αυτό και η συνταγή που ακολουθεί, από τις μοναχές της Ιεράς Μονής Αγίου Νεκταρίου, Τρίκορφου Φωκίδας, αποτελεί αληθινή πρωτοτυπία.

Εθιμοτυπικά, η λαγάνα ζυμώνεται και ψήνεται αμέσως μετά. Μπορούμε να τη φτιάξουμε κι εμείς έτσι, όμως είναι προτιμότερο να την ετοιμάσουμε από το προηγούμενο βράδυ και αφού τη ζυμώσουμε και την πλάσουμε, να την αφήσουμε περίπου 8 ώρες να ξεκουραστεί, να ωριμάσει και να αφρατέψει ελαφρώς. Το επόμενο πρωί, την ψήνουμε και θα την έχουμε έτοιμη, ζεστή και τραγανή.

Υλικά (για 1 λαγάνα)

  • 300-350 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 200 ml χλιαρό νερό
  • 1 κουτ. γλυκού αλάτι
  • 2 κουτ. γλυκού ταχίνι
  • 50 γρ. σουσάμι και λίγο παραπάνω για το πασπάλισμα

Εκτέλεση  
Σε βαθύ μπολ διαλύουμε το ταχίνι στο χλιαρό νερό. Προσθέτουμε το αλάτι, το σουσάμι και σταδιακά το αλεύρι. Ζυμώνουμε μέχρι να σχηματιστεί μια ελαστική ζύμη. Μπορεί να μη χρειαστούμε όλο το αλεύρι. Καλύπτουμε τη λαμαρίνα του φούρνου με λαδόκολλα. Πλάθουμε τη ζύμη σε μέτρια λαγάνα, πάχους 0,5 εκ., κάνοντας και τις χαρακτηριστικές δαχτυλιές. Την αφήνουμε σε ζεστό μέρος (π.χ. μέσα σε φούρνο που έχουμε θερμάνει και μετά σβήσει) χωρίς να τη σκεπάσουμε, για περίπου 8 ώρες. Στη συνέχεια, προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 190°C, στον αέρα. Αλείφουμε με λίγο νερό την επιφάνεια της λαγάνας, πασπαλίζουμε με όσο σουσάμι θέλουμε και ψήνουμε για περίπου 40', μέχρι να ροδίσει.

Πηγή: gastronomos.gr

Ένα άρθρο για: