Τι χρειάζεται να προσέξω στο δωμάτιο που κοιμάται το μωρό μου; 

  •  Βεβαιωθείτε τα βαμμένα μέρη στο βρεφικό κρεβάτι και σε άλλα έπιπλα έχουν κατασκευαστεί μετά το έτος 1984 και επομένως δεν έχει χρησιμοποιηθεί βαφή που περιέχει μόλυβδο. Η βαφή του κρεβατιού δεν πρέπει να ξεφλουδίζει. Όλες οι επιφάνειες πρέπει να είναι βαμμένες με μπογιά χωρίς μόλυβδο, κατάλληλη για βρεφικά έπιπλα.
  • Ελέγξτε ότι η απόσταση ανάμεσα στα κάθετα πηχάκια (κάγκελα) του βρεφικού κρεβατιού είναι μικρότερη από 6 εκατοστά. Αν το διάστημα είναι μεγαλύτερο, υπάρχει κίνδυνος το σώμα του βρέφους να χωρέσει ανάμεσα τους, ή το κεφάλι του να σφηνώσει με πιθανό αποτέλεσμα την ασφυξία.
  • Προσέξτε στο κεφαλάρι ή στην πλευρά προς τα πόδια του βρεφικού κρεβατιού τα μεγάλα ανοίγματα.
  • Βεβαιωθείτε ότι το στρώμα του βρεφικού κρεβατιού είναι σταθερό, σφικτό, επίπεδο και εφαρμόζει ακριβώς στο κρεβάτι. Το στρώμα πρέπει να έχει το ίδιο μέγεθος με το κρεβάτι, ώστε να μην υπάρχουν κενά στα οποία μπορεί να παγιδευτούν χέρια, κορμός ή πόδια. Αν στο διάστημα μεταξύ κρεβατιού και στρώματος μπορούν να χωρέσουν περισσότερο από δύο δάκτυλα, τότε ο συνδυασμός κρεβατιού και στρώματος δεν είναι κατάλληλος.
  • Να είστε σίγουροι ότι μέσα στο κρεβάτι δεν υπάρχουν μαλακά μαξιλάρια, μαλακά σκεπάσματα και μεγάλα λούτρινα ζωάκια.
  • Ελέγξτε ότι τα κορδόνια από τις κουρτίνες ή τις περσίδες των παραθύρων είναι επαρκώς δεμένα και μακριά από το παιδί και το κρεβάτι του, σε σημείο ώστε να μην μπορεί να τα φτάσει.
  • Να είστε πάντα σίγουροι πως όταν το μωρό είναι μέσα στο βρεφικό κρεβάτι, τα κάγκελά του κρεβατιού είναι πάντα σηκωμένα.
  • Ελέγξτε ότι είναι καλά στερεωμένες οι ντουλάπες στον τοίχο και τα συρτάρια είναι κλειστά
  • Ελέγξτε ότι το κουτί των παιχνιδιών – αν υπάρχει– δεν έχει καπάκι ή το καπάκι είναι πολύ ελαφρύ και εύκολα αποσπώμενο ή διαθέτει στηρίγματα (μπράτσα) ώστε να μένει σταθερό σε μισοανοιγμένη θέση. Αν το κουτί έχει καπάκι, βεβαιωθείτε, ότι υπάρχουν τρύπες αερισμού και ότι αυτό δεν έχει μάνταλο ή σύρτη. Οι γωνίες του κουτιού πρέπει να είναι στρογγυλές ή καλυμμένες με μαλακό υλικό, ώστε να μη τραυματισθεί το παιδί αν πέσει πάνω τους.
  • Βεβαιωθείτε ότι δεν υπάρχουν σκεπάσματα ή κουρτίνες κοντά στο φωτάκι της νύχτας. Θα πρέπει να προτιμώνται φωτάκια ψυχρού φωτισμού, που δεν ανεβάζουν θερμοκρασία, ώστε να μην μπορεί το παιδί να καεί αν τα αγγίξει.

Πηγές: 

1) The Nemours Foundation. Household Safety Checklists. 
2) American Academy of Pediatrics. Make baby’s room safe. 
3) Australian Competition and Consumer Commission. Keeping baby safe-a guide to infant and nursery products. 
4) U.S Consumer Product Safety Commission. The safe nursery. A booklet to help avoid injuries from nursery furniture and equipment.