Τροφικές αλλεργίες: αιτίες, συμπτώματα, διάγνωση, αντιμετώπιση

Ως τροφική αλλεργία χαρακτηρίζεται η αναπάντεχη, ανεπιθύμητη και υπερβολική αντίδραση του αμυντικού ανοσολογικού συστήματος του οργανισμού, αποτέλεσμα ενισχυμένων ανοσολογικών
απαντήσεων σε συστατικά γλυκοπρωτεΐνης που περιέχονται στα τρόφιμα, δηλαδή τα αλλεργιογόνα. Το ποσοστό των παιδιών που παρουσιάζουν τροφικές αλλεργίες φτάνει το 5%

Οι τροφικές αλλεργίες μπορούν να προκαλέσουν προβλήματα που κυμαίνονται από το έκζεμα μέχρι τις αλλεργικές αντιδράσεις που βάζουν σε κίνδυνο τη ζωή. Οι πιο κοινές τροφές που μπορεί να προκαλέσουν αλλεργία είναι τα φιστίκια, τα καρύδια, το αγελαδινό γάλα, το αυγό, η σόγια, το σιτάρι, τα ψάρια και τα οστρακοειδή.

Τα συμπτώματα μπορεί να περιλαμβάνουν: δυσκολία στην αναπνοή, βήχα, βραχνάδα, συριγμό, σφίξιμο στο λαιμό, πόνο στην κοιλιά, έμετο, διάρροια, φαγούρα, υγρά ή πρησμένα μάτια, κοκκινίλες, οίδημα, ζάλη ή λιποθυμία. 

Διάγνωση τροφικής αλλεργίας

Η διάγνωση μιας αλλεργίας σε συγκεκριμένη τροφή γίνεται από το γιατρό βάσει των συμπτωμάτων, της συχνότητας που συμβαίνει η αντίδραση, το χρόνο που μεσολαβεί μεταξύ της κατανάλωσης της τροφής και της εμφάνισης των συμπτωμάτων, όπως επίσης κατά πόσο άλλα μέλη της οικογένειας έχουν αλλεργίες ή παθήσεις όπως έκζεμα ή άσθμα. Ο γιατρός μπορεί να σας παραπέμψει σε έναν αλλεργιολόγο, ο οποίος θα κάνει περισσότερες ερωτήσεις, φυσική εξέταση και ενδεχομένως θα προχωρήσει σε δερματικό αλλεργικό τεστ, δηλαδή θα εξετάσει την επίδραση που έχουν στο δέρμα του παιδιού πολύ μικρές ποσότητες από συνηθισμένα αλλεργιογόνα, ή θα ζητήσει να κάνετε εξετάσεις αίματος για τον έλεγχο αντισωμάτων IgE σε συγκεκριμένα τρόφιμα.

Πώς αντιμετωπίζονται οι τροφικές αλλεργίες;

Συνήθως συνιστάται αποφυγή του αλλεργιογόνου και όλων των τροφίμων που το περιέχουν. Θα πρέπει να διαβάζετε τις ετικέτες των τροφίμων που αγοράζετε ή να ρωτάτε για τα συστατικά του φαγητού όταν τρώτε έξω. Δεν υπάρχει θεραπεία για τις τροφικές αλλεργίες, αλλά υπάρχουν φάρμακα που μπορούν να αντιμετωπίσουν τα μικρά ή πιο σοβαρά συμπτώματα. Τα αντιισταμινικά χρησιμοποιούνται για τη θεραπεία συμπτωμάτων όπως κνίδωση, ρινική καταρροή ή πόνου στην κοιλιά από αλλεργική αντίδραση.

Αν το παιδί έχει οποιαδήποτε σοβαρή τροφική αλλεργία, ο γιατρός θα του ζητήσει να έχει πάντα μαζί του αυτόματο έγχυμα επινεφρίνης σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης. Πρόκειται για μία συσκευή μικρή και εύκολη στη μεταφορά και στη χρήση. Ο γιατρός θα σας δείξει πώς λειτουργεί. Τα παιδιά που είναι αρκετά μεγάλα μπορούν να κάνουν τα ίδια την ένεση. Το φάρμακο θα πρέπει να είναι εύκολα προσβάσιμο ανά πάσα στιγμή. 

Κάθε δευτερόλεπτο μετράει μια αλλεργική αντίδραση. Αν το παιδί αρχίσει να έχει σοβαρά αλλεργικά συμπτώματα, κάντε αμέσως την αυτόνομη έγχυση επινεφρίνης, όπως επίσης αν τα συμπτώματα αφορούν δύο διαφορετικά μέρη του σώματος. Το παιδί πρέπει να βρίσκεται υπό ιατρική επίβλεψη, επειδή ακόμα και αν το χειρότερο φαίνεται να έχει περάσει, μπορεί να συμβεί ένα δεύτερο κύμα σοβαρών συμπτωμάτων.