10 Δεκεμβρίου: Παγκόσμια Ημέρα Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων

Η Παγκόσμια Ημέρα Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 10 Δεκεμβρίου, με την ευκαιρία της υπογραφής της Οικουμενικής Διακήρυξης για τα ανθρώπινα δικαιώματα, από τη Γενική Συνέλευση του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών (ΟΗΕ), το 1948.

Η Οικουμενική Διακήρυξη διακηρύσσει τα αναφαίρετα δικαιώματα όλων των ανθρώπων, ανεξαρτήτως φυλής, χρώματος, θρησκείας, γλώσσας, πολιτικής ή άλλης πεποίθησης, εθνικής ή κοινωνικής καταγωγής, περιουσίας, γέννησης ή άλλης κατάστασης. Έχει μεταφραστεί σε περισσότερες από 500 γλώσσες και αποτελεί το πλέον μεταφρασμένο έγγραφο στον κόσμο.

Το θέμα που ο ΟΗΕ επέλεξε για το 2019 είναι "Η Νεολαία Υπέρ των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων", θέλοντας να αναδείξει τον ηγετικό ρόλο των νέων σε συλλογικά κινήματα, αλλά και ως πηγή έμπνευσης για ένα καλύτερο μέλλον. Οι δυνατότητες των νέων είναι απεριόριστες, αφού μπορούν να αποτελέσουν σημαντικούς παράγοντες αλλαγής, να ενώσουν τις φωνές τους και να απευθυνθούν στο ευρύ κοινό, προωθώντας και προστατεύοντας τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Τα ανθρώπινα δικαιώματα βρίσκονται στην "καρδιά" των 17 Στόχων Βιώσιμης Ανάπτυξης του ΟΗΕ, αφού δεν μπορεί να υπάρξει βιώσιμη ανάπτυξη χωρίς ανθρώπινη αξιοπρέπεια. Η κατοχύρωση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων σε διεθνές, ευρωπαϊκό και εθνικό επίπεδο αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα βήματα προόδου της ανθρωπότητας και μια κορυφαία κατάκτηση των σύγχρονων κοινωνιών και των λαών του κόσμου. Ωστόσο, η σκληρή αλήθεια είναι ότι αποτελεί ακόμα όραμα και όχι πραγματικότητα η μέρα που κάθε άνθρωπος στον πλανήτη θα απολαμβάνει τα ανθρώπινα δικαιώματά του, ισότιμα και ανεμπόδιστα.

10 Δεκεμβρίου: Παγκόσμια Ημέρα Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων

Στο μήνυμά του ο Αντόνιο Γκουτέρες, Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, αναφέρει: "Φέτος, στην Ημέρα των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, γιορτάζουμε το ρόλο των νέων στην προσπάθεια να δώσουμε ζωή στα ανθρώπινα δικαιώματα. Σε παγκόσμιο επίπεδο, οι νέοι διαδηλώνουν, οργανώνονται και μιλούν ανοιχτά:

  • Για το δικαίωμα σε ένα υγιές περιβάλλον
  • Για τα ίσα δικαιώματα γυναικών και κοριτσιών
  • Για τη συμμετοχή στη λήψη αποφάσεων
  • Για την ελεύθερη έκφραση των απόψεών τους

Διαδηλώνουν για το δικαίωμά τους σε ένα μέλλον ειρήνης, δικαιοσύνης και ίσων ευκαιριών. Κάθε άτομο πρέπει να μπορεί να απολαμβάνει όλα τα δικαιώματα, αστικά, πολιτικά, οικονομικά, κοινωνικά και πολιτιστικά. Ανεξάρτητα από το πού ζει. Ανεξάρτητα από τη φυλή, την εθνικότητα, τη θρησκεία, την κοινωνική προέλευση, το φύλο, τον σεξουαλικό προσανατολισμό, τις πολιτικές ή άλλες απόψεις, την αναπηρία, το εισόδημα ή οποιοδήποτε άλλη κατάσταση. Σε αυτή τη Διεθνή Ημέρα, καλώ όλους να υποστηρίξουν και να προστατεύσουν τους νέους που υπερασπίζονται τα ανθρώπινα δικαιώματα".

ημερα ανθρωπίνων δικαιωμάτων