10 τρόποι για τη διαχείριση του άγχους που φέρνει ο ερχομός του μωρού

Ο ερχομός του νεογέννητου στο σπίτι φέρνει αναμφισβήτητα μία τεράστια αλλαγή και μπορεί να προκαλέσει ένα μικρό χάος και αρκετό άγχος. Ο χρόνος και η προσπάθεια που αφιερώνετε για τη φροντίδα αυτού του μικροσκοπικού πλάσματος που ήρθε στη ζωή σας, καθιστά δύσκολο να βρείτε χρόνο για τον εαυτό σας. Διατηρείστε όσο μπορείτε την ηρεμία σας και διαχειριστείτε το άγχος που έρχεται μαζί με το βρέφος, ακολουθώντας κάποιες απλές πρακτικές. 

1.Δημιουργήστε ένα πλάνο

Πριν καν γεννηθεί το μωρό, δημιουργήστε ένα πρόγραμμα των υποχρεώσεων που φέρνει μαζί του το νεογνό και προγραμματίστε το χρόνο σας στη διάρκεια της ημέρας και την νύχτας, όπως π.χ. το μοίρασμα της φροντίδας του μωρού, των οικιακών εργασιών, κλπ. 

2.Επαναπροσδιορίστε τις προτεραιότητές σας 

Σκεφτείτε τι είναι πραγματικά σημαντικό να γίνει και βέβαια, βάλτε πρώτες στη λίστα τις υποχρεώσεις που σχετίζονται με την υγεία, την ασφάλεια και την ευημερία της οικογένειάς σας. Σίγουρα το μωρό δεν θα ενοχληθεί αν υπάρχει σκόνη στα έπιπλα… Επίσης, αναβάλετε και οι δύο γονείς δραστηριότητες που απαιτούν όλη σας την ενέργεια, τουλάχιστον μέχρι τη συμπλήρωση του πρώτου έτους του μωρού. Χρειάζεται χρόνος προσαρμογής για όλους και αυτό απαιτεί ομαδική προσπάθεια, ώστε να αποφευχθούν οι εντάσεις στην οικογένεια. 

3.Προσπαθήστε να είστε ευέλικτοι

Το πρώτο έτος στη ζωή ενός μωρού απαιτεί ένα απαιτητικό επίπεδο προσαρμογής εκ μέρους των γονιών. Τα μωρά μεταβάλλουν τη ζωή μέσα από τις προκλήσεις που φέρνουν στην επιφάνεια. Μάθετε να ανταποκρίνεστε και να προσαρμόζεστε σε αυτές. 

4.Διατηρείστε την κοντινότητα με τον σύντροφό σας 

Ορίστε ένα "ραντεβού" κάθε δεύτερη εβδομάδα για να βρεθείτε μόνοι οι δυο σας και φροντίστε να κρατήσετε τη σχέση σας ζωντανή. Στη διάρκειά του επιτρέπεται να μιλήσετε για το μωρό μόνο τα πρώτα δέκα λεπτά.
10 τρόποι για τη διαχείριση άγχους που φέρνει το μωρό

5.Κρατήστε ημερολόγιο

Καταγράφοντας τις συνήθειες του μωρού ως προς τη διατροφή, τον ύπνο, το κλάμα του κλπ, θα μπορείτε πιο εύκολα να προσδιορίσετε τον τρόπο που λειτουργεί και επιπλέον να ενημερώνετε με ακρίβεια τρίτα άτομα που μπορεί να το φροντίζουν. 

6.Διαχειριστείτε την έλλειψη ύπνου

Η αλήθεια είναι ότι σε ένα μεγάλο μέρος του πρώτου έτους του μωρού, ο ύπνος μοιάζει πολυτέλεια για τους γονείς. Η καλύτερη συμβουλή είναι να κοιμάστε όταν κοιμάται και το μωρό. Ο ύπνος είναι μια αναγκαιότητα και για τις νέες μητέρες, εκτός από τα νεογνά, καθώς μεταξύ άλλων, δρα προστατευτικά ενάντια στην κατάθλιψη μετά τον τοκετό. Επίσης, δείτε από κοινού πώς μπορούν να αλλάζουν οι ρόλοι μεταξύ των γονιών και όταν ο ένας φροντίζει το παιδί, ο άλλος να κοιμάται. 

7.Αποφύγετε τις συγκρίσεις 

Προσπαθήστε να αντισταθείτε και μην πέσετε στην παγίδα των συγκρίσεων ανάμεσα στο δικό σας μωρό και σε άλλα. 

8.Επιστρατεύστε το χιούμορ

Μην ξεχνάτε να γελάτε. Επιλέξτε το χιούμορ σε σχέση με μια αρνητική αντίδραση, ώστε να αντεπεξέλθετε πιο εύκολα σε δυσκολίες και απρόοπτα.  

9.Μην προσπαθείτε να είστε η super μαμά 

Όσο και αν μοιάζει δελεαστικό να αναλάβετε αυτό το ρόλο, επιμένοντας να κάνετε τα πάντα, από τις αλλαγές πάνας και τις επισκέψεις στον παιδίατρο, μέχρι τα ψώνια στο σούπερ μάρκετ και τις δουλειές του σπιτιού, το μόνο που θα πετύχετε είναι να νιώσετε εξαντλημένη, κάτι που δεν θα βοηθήσει ούτε το μωρό ούτε εσάς.

10.Φροντίστε να γυμνάζεστε 

Είναι γνωστό ότι η άσκηση κάνει καλό στο άγχος. Αλλά πώς θα καταφέρετε να αφιερώσετε χρόνο στη γυμναστική όταν έχετε τόσο πολλά να κάνετε για το μωρό σας; Είναι αλήθεια ότι ο πρώτος χρόνος είναι σωματικά και συναισθηματικά απαιτητικός. Μην αφήσετε όμως τον εαυτό σας, ακόμη κι αν το μόνο που προλαβαίνετε να κάνετε είναι μια βόλτα με το μωρό, ή πυελικές ή ισομετρικές ασκήσεις ενώ μαγειρεύετε ή θηλάζετε. Επίσης, σκεφτείτε την επιλογή της άσκησης μαζί με το μωρό, όπως η βρεφική κολύμβηση ή τα μαθήματα γιόγκα για μαμάδες και βρέφη