4 Οκτωβρίου: Παγκόσμια Ημέρα των Ζώων

Η Παγκόσμια Ημέρα των Ζώων ήταν μια ιδέα του Χάινριχ Ζίμερμαν, Γερμανού συγγραφέα και εκδότη του περιοδικού "Άνθρωπος και Σκύλος". Διοργάνωσε την πρώτη εκδήλωση αφιερωμένη στα ζώα στις 24 Μαρτίου 1925 στο Sport Palace του Βερολίνου, την οποία παρακολούθησαν περισσότερα από 5.000 άτομα. Αρχικά η εκδήλωση είχε προγραμματιστεί για τις 4 Οκτωβρίου, ώστε να συμπίπτει με τον εορτασμό της μνήμης του Αγίου Φραγκίσκου της Ασίζης, που έχει αναγορευτεί από την Καθολική Εκκλησία ως προστάτης των ζώων και του περιβάλλοντος.

Καθώς όμως, το Sport Palace δεν ήταν διαθέσιμο εκείνη την ημέρα, η ημέρα αυτή γιορτάστηκε για πρώτη φορά στις 4 Οκτωβρίου το 1929. Αρχικά εορταζόταν στη Γερμανία, την Αυστρία, την Ελβετία και την Τσεχοσλοβακία. Το 1931, ωστόσο, σε ένα διεθνές συνέδριο των οργανισμών προστασίας των ζώων που πραγματοποιήθηκε στην Φλωρεντία, ο Ζίμερμαν πρότεινε την καθιέρωση της ημέρας αυτής ως μία παγκόσμιας κλίμακας γιορτή. Η πρόταση εγκρίθηκε ως ψήφισμα, έγινε ομόφωνα δεκτή και η 4η Οκτωβρίου καθιερώθηκε ως Παγκόσμια Ημέρα Ζώων.

H Διεθνής Διακήρυξη των Δικαιωμάτων των Ζώων (1978)

Το κείμενο της Οικουμενικής Διακήρυξης των Δικαιωμάτων των Ζώων υιοθετήθηκε από την Διεθνή Ένωση Δικαιωμάτων των Ζώων και άλλες οργανώσεις στο πλαίσιο διεθνούς συνάντησης με θέμα τα δικαιώματα των ζώων, η οποία πραγματοποιήθηκε στο Λονδίνο το 1977. Η Διακήρυξη υπογράφηκε στο Παρίσι ένα χρόνο αργότερα.
Άρθρο 1
Όλα τα ζώα γεννιούνται με ίσα δικαιώματα στη ζωή και στη δυνατότητα ύπαρξης.
Άρθρο 2
1. Ο άνθρωπος οφείλει να σέβεται τη ζωή κάθε ζώου.
2. Ο άνθρωπος ανήκει στο ζωικό βασίλειο και δεν μπορεί να εξοντώνει ή να εκμεταλλεύεται τα άλλα είδη του ζωικού βασιλείου. Αντίθετα, οφείλει να χρησιμοποιεί τις γνώσεις για το καλό των ζώων.
3. Κάθε ζώο δικαιούται φροντίδας, προσοχής και προστασίας από τον άνθρωπο.
Άρθρο 3
1. Κανένα ζώο δεν πρέπει να υποβάλλεται σε κακομεταχείριση ή απάνθρωπη συμπεριφορά.
2. Αν η θανάτωση ενός ζώου θεωρηθεί υποχρεωτική πρέπει να γίνεις στιγμιαία, ανώδυνα και χωρίς καμιά πρόκληση αγωνίας του ζώου.
Άρθρο 4
1. Κάθε ζώο δικαιούται να ζήσει στο φυσικό του χώρο (γη, θάλασσα, αέρας) και να αναπαράγεται σύμφωνα με τους φυσικούς νόμους,
2. Η στέρηση ελευθερίας του ζώου ακόμη κι αν γίνεται για μορφωτικούς σκοπούς είναι αντίθετη προς τη διακήρυξη δικαιωμάτων αυτού.
Άρθρο 5
1. Κάθε ζώο που από παράδοση θεωρείται κατοικίδιο δικαιούται να ζήσει με το ρυθμό και τις συνθήκες ζωής και ελευθερίας που αντιστοιχούν στο είδος του. 2. Η διαφοροποίηση αυτών των συνθηκών από τον άνθρωπο έχει σκοπούς κερδοσκοπικούς και είναι αντίθετη προς τη διακήρυξη.
Άρθρο 6
1. Κάθε ζώο που αποτελεί σύντροφο του ανθρώπου έχει δικαίωμα διάρκειας ζωής ανάλογης με τη φυσική του μακροβιότητα.
2. Η εγκατάλειψη ενός ζώου θεωρείται πράξη απάνθρωπη και εξευτελιστική.
Άρθρο 7
Αναφορικά με τα ζώα που προσφέρουν τις υπηρεσίες τους στον άνθρωπο, η διάρκεια και η ένταση δουλειάς πρέπει να είναι σε λογικά πλαίσια, η διατροφή τους ικανοποιητική και η ανάπαυσή τους υποχρεωτική.
Άρθρο 8
1. Οποιοσδήποτε πειραματισμός πάνω στα ζώα, ιατρικός, επιστημονικός, κλπ. Αντιτίθεται προς τα δικαιώματα των ζώων, εφόσον προκαλεί πόνο σωματικό ή ψυχικό.
2. Πρέπει να επιδιώκεται η αντικατάσταση του πειραματισμού πάνω στα ζώα από άλλες υπάρχουσες τεχνικές.
Άρθρο 9
Τα ζώα που εκτρέφονται για τη διατροφή του ανθρώπου πρέπει να στεγάζονται, να τρέφονται, να μετακινούνται και να θανατώνονται χωρίς πρόκληση πόνου και αγωνίας.
4 Οκτωβρίου Παγκόσμια Ημέρα των Ζώων
Άρθρο 10
1. Απαγορεύεται η εκμετάλλευση των ζώων για τη διασκέδαση των ανθρώπων. 2. Η έκθεση ζώου και τα θεάματα που χρησιμοποιούν ζώα αποτελούν καταστρατήγηση της αξιοπρέπειας και του σεβασμού προς τη ζωή του ζώου.
Άρθρο 11
Κάθε πράξη που χωρίς λόγο προκαλεί θάνατο ζώου είναι βιοκτονία, είναι έγκλημα απέναντι στη ζωή.
Άρθρο 12
1. Κάθε πράξη που προκαλεί θάνατο μεγάλου αριθμού άγριων ζώων αποτελεί «γενοκτονία», έγκλημα απέναντι στο είδος.
2. Η μόλυνση και οποιαδήποτε καταστροφή του φυσικού μας περιβάλλοντος οδηγούν στη γενοκτονία.
Άρθρο 13
1. Σεβασμός επιβάλλεται ακόμη και στο νεκρό ζώο.
2. Κάθε σκηνή βίας στην τηλεόραση και το σινεμά, με θύματα ζώα πρέπει να απαγορευτεί και μόνο οι σκηνές που έχουν σκοπό να ενημερώσουν για τα δικαιώματα των ζώων οφείλουν να προβάλλονται.
Άρθρο 14
1. Οι οργανισμοί προστασίας και προάσπισης των ζώων πρέπει να αντιπροσωπεύονται από κάθε κυβέρνηση.
2. Τα δικαιώματα του ζώου πρέπει να κατοχυρωθούν απ' τους νόμους, όπως ακριβώς και τα δικαιώματα του ανθρώπου.

Όταν τα ζώα είναι κοντά στους ανθρώπους

Από την παιδική ακόμη ηλικία, το να μεγαλώνεις με ένα κατοικίδιο, έχει πολλά θετικά στοιχεία. Συμβάλλουν στην ανάπτυξη της εμπιστοσύνης, της υπευθυνότητας και της αυτοεκτίμησης των παιδιών, ενώ μαθαίνουν αξίες όπως η φιλία και ο σεβασμός.
Τα κατοικίδια ζώα:

  • Δίνουν αίσθηση ασφάλειας και προστασίας.
  • Ενθαρρύνουν τη σωματική δραστηριότητα και την κοινωνική συναναστροφή.
  • Αποτελούν έμπιστη συντροφιά για άτομα κάθε ηλικίας. Ειδικά για τους ανθρώπους τρίτης ηλικίας, τους βοηθούν να διατηρήσουν τα ενδιαφέροντα, τη ζωτικότητα και την οξύτητα του πνεύματός τους, και να αντιμετωπίσουν τη μελαγχολία.
  • Λειτουργούν ως ένα είδος θεραπείας από το καθημερινό άγχος.

Σχετική μελέτη ανάμεσα σε κατόχους κατοικίδιων έδειξε ότι το 90% θεωρούν το κατοικίδιό τους "εξαιρετικά σημαντικό" ή "πολύ σημαντικό" γι’ αυτούς, 87% το θεωρούν μέλος της οικογένειας, το 50% έχει φωτογραφίες του στο κινητό, το σπίτι ή το γραφείο, το 50% του επιτρέπει να κοιμάται με τα μέλη της οικογένειας και το 15% γιορτάζει τα γενέθλια του. Σε μια εποχή όπου οι παραδοσιακές οικογένειες εξαφανίζονται, το 79% των ιδιοκτητών κατοικίδιων είπαν ότι μερικές φορές, το κατοικίδιό τους ήταν ο στενότερος σύντροφός τους.