7 χρήσιμες συμβουλές για να βρείτε μία νέα θέση εργασίας

Στην αρχή κάθε σεζόν πολλοί εργαζόμενοι αναζητούν μία νέα θέση εργασίας με καλύτερες συνθήκες και απολαβές, μεγαλύτερη επαγγελματική σιγουριά και ευκαιρίες για ανέλιξη.

Αν ανήκετε κι εσείς σε αυτή την κατηγορία, είναι σημαντικό να γνωρίζετε πώς θα αναζητήσετε μία θέση εργασίας. Ένας εργαζόμενος θα πρέπει να είναι ενημερωμένος σχετικά με τις τάσεις του χώρου του, να γνωρίζει πώς να απαντήσει σε μία συνέντευξη, σε ποιες πηγές να απευθυνθεί, πώς να συνδεθεί με πιθανούς εργοδότες.

Το πρώτο και βασικό βήμα είναι να φτιάξετε ένα καλό βιογραφικό, καθώς αποτελεί το μέσο για να παρουσιάσετε σε έναν πιθανό εργοδότη τις σπουδές, την εργασιακή εμπειρία, τις ικανότητες και τις δεξιότητές σας.

Στη συνέχεια, είναι πολύ βασικό να γνωρίζετε σε ποιες εταιρείες θέλετε να στοχεύσετε, ποιες εταιρείες αναζητούν υπαλλήλους και πώς θα εντοπίσετε τις κατάλληλες για εσάς διαθέσιμες θέσεις εργασίας.
7 χρήσιμες συμβουλές για να βρείτε μία νέα θέση εργασίας

Για να βρείτε την κατάλληλη θέση εργασίας:

  • Θα πρέπει να ελέγχετε καθημερινά τα σχετικά sites που δημοσιεύουν αγγελίες.
  • Χρησιμοποιήστε τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ως εργαλείο αναζήτησης ευκαιριών, ακολουθώντας δημοφιλή hashtags, όπως #hiring, #recruiting, #jobopening, καθώς κάποιες εταιρείες αναρτούν τις θέσεις εργασίας και εκεί.
  • Δημιουργήστε ένα ενημερωμένο προφίλ στο LinkedIn, αξιοποιώντας τις δυνατότητες επαγγελματικής κοινωνικής δικτύωσης που σας προσφέρει. Διαθέστε χρόνο για να γνωριστείτε με ανθρώπους από επαγγελματικούς χώρους του ενδιαφέροντός σας και φροντίστε να διατηρείτε επαφή μαζί τους σε όλη τη διάρκεια της επαγγελματικής πορείας σας. Επίσης, αναζητήστε ευκαιρίες δικτύωσης μέσα από εκδηλώσεις και ομάδες, π.χ. επιμελητήρια, σύλλογους αποφοίτων, επαγγελματικές οργανώσεις, κ.λπ. Παράλληλα, ακολουθήστε τα hashtags που σας ενδιαφέρουν.
  • Αξιοποιήστε το δίκτυο των φίλων, γνωστών, συναδέλφων σας, κ.λπ., ενημερώνοντάς τους ότι είστε σε αναζήτηση εργασίας, ώστε να σας ενημερώνουν με τη σειρά τους οι οποίοι ενδέχεται να σας ενηεμερώσεις ότι είσαι διαθέσιμος για δουλειά.
  • Αναζητήστε τις online κοινότητες που σχετίζονται με το αντίκειμενό σας και γίνεται μέλη. Για παράδειγμα, το Flickr είναι σημείο συνάντησης φωτογράφων, το GitHub είναι το κατάλληλο μέρος για να συνδεθείτε με άλλους αν είστε προγραμματιστής, ενώ αν είστε συντάκτης ή συγγραφέας αναζητήστε το Medium.
  • Αξιοποιήστε την υπηρεσία Google Alerts, ώστε να λαμβάνετε στο e-mail σας ειδοποιήσεις για ευκαιρίες καριέρας που ταιριάζουν στο προφίλ σας. Η συγκεκριμένη υπηρεσία είναι δωρεάν και λειτουργεί ως εξής: μπαίνετε στο google.com/alerts, δημιουργείτε μία ειδοποίηση με λέξεις-κλειδιά που σας αφορούν (π.χ. ευκαιρία εργασίας Sales Manager), επιλέξτε «Εμφάνιση Επιλογών» ώστε να ορίσετε πόσο συχνά θέλετε να λαμβάνετε ειδοποιήσεις, από ποιους ιστότοπους, κ.λπ., πατήστε «Δημιουργία Ειδοποίησης / Create Alert», και συμπληρώστε το e-mail σας.
  • Παρακολουθήστε online συναντήσεις, οι οποίες πλέον έχουν αποκτήσει διαφορετική δυναμική. Μπορεί σε κάποια τέτοια συνάντηση να κάνετε γνωριμίες που θα μπορέσετε να αξιοποιήσετε στη συνέχεια ή ακόμη και να γνωρίσετε τον μελλοντικό εργοδότη σας.

Tip
Ακόμη και αν δεν έχετε όλα τα προσόντα που ζητάει μία αγγελία ή την αντίστοιχη εμπειρία, μην διστάσετε να στείλετε το βιογραφικό σας. Ενδέχεται κάποια άλλα δικά σας πλεονεκτήματα να αντισταθμίσουν αυτή την έλλειψη.

Jooble

Τώρα η αναζήτηση εργασίας γίνεται άκομη πιο εύκολη με την πλατφόρμα Jooble.

Τί είναι το Jooble;

Το Jooble είναι ένας παγκόσμιος ιστότοπος αναζήτησης εργασίας που χρησιμοποιείται καθημερινά από εκατομμύρια ανθρώπους. Το Jooble ιδρύθηκε το 2006 από δύο φοιτητές από την Ουκρανία Το 2008 η μηχανή αναζήτησης λειτούργησε στη Ρωσία, το Καζακστάν και τη Λευκορωσία. Από το 2010 η υπηρεσία ήταν διαθέσιμη σε 24 χώρες. 

Σήμερα το Jooble λειτουργεί σε 71 χώρες και υποστηρίζει περισσότερες από 24 γλώσσες. Το Jooble βρίσκεται στους TOP-1000 ιστότοπους με τις περισσότερες επισκέψεις στον κόσμο και από τον Δεκέμβριο του 2019 είναι ο δεύτερος ιστότοπος αναζήτησης εργασίας με τις περισσότερες επισκέψεις με μέσο όρο 90 εκατομμύρια επισκέπτες ανά μήνα και περισσότερους από 950 εκατομμύρια επισκέπτες όλο το 2019.

Το Jooble συλλέγει κενές θέσεις εργασίας από job boards, σελίδες εταιρειών, εφημερίδες και γραφεία προσλήψεων. Ο χρήστης ξεκινά την αναζήτηση στον ιστότοπο εισάγοντας την πόλη και το όνομα της κενής θέσης. Επίσης, υπάρχουν αρκετά φίλτρα για ταξινόμηση των αγγελιών κατά απόσταση πόλης, ημερομηνία, μισθό και όνομα εργοδότη. 

Ο αλγόριθμος αναζήτησης εργασίας χρησιμοποιεί εκατοντάδες παραμέτρους και επιλέγει ελεύθερες θέσεις για τον χρήστη. Το Jooble προσφέρει θέσεις εργασίας πλήρους και μερικής απασχόλησης, καθώς και πρακτική άσκηση και freelance. Κάνοντας κλικ στην αγγελία, ο χρήστης ανακατευθύνεται στη σχετική σελίδα της εταιρείας, όπου μπορεί να βρει τις επαφές του εργοδότη και να υποβάλει το βιογραφικό του.