ChildRescue: ένα βήμα πιο κοντά στα αγνοούμενα παιδιά με τη νέα αυτή καινοτόμο εφαρμογή

Κάθε χρόνο περισσότερα από 250.000 παιδιά δηλώνονται εξαφανισμένα στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Η νέα εφαρμογή ChildRescue έχει στόχο τον εντοπισμό αγνοούμενων παιδιών. Οι πρώτες ώρες μετά την εξαφάνιση είναι κρίσιμες για την έρευνα, αναφέρει το Χαμόγελο του Παιδιού, που αποτελεί έναν από τους εταίρους του προγράμματος.

Το ChildRescue είναι μια καινοτόμος πλατφόρμα που συνεισφέρει αποτελεσματικά στη μείωση του απαιτούμενου χρόνου για την εύρεση του εξαφανισμένου παιδιού. Ακόμη, συμβάλλει στην πρόβλεψη, αποτροπή και επίλυση εξαφάνισης ανήλικων προσφύγων στην Ευρώπη. Το Χαμόγελο του Παιδιού μας καλεί όλους να κατεβάσουμε αυτή την εφαρμογή στο κινητό μας. Μπορείτε να κατεβάσετε την εφαρμογή στο: https://www.childrescue.eu/download_app/

Μέσω της πρωτοποριακής προσέγγισης και του ανοιχτού λογισμικού, οι ειδοποιήσεις που αποστέλλονται στα κινητά των χρηστών είναι στοχευμένες, βάσει τοποθεσίας με συσχέτιση τεκμηριωμένων δεδομένων, για την πιθανή τοποθεσία του παιδιού σε κίνδυνο. Η εφαρμογή και η πλατφόρμα μπορούν εύκολα να ενσωματωθούν και από άλλους εθελοντικούς οργανισμούς και αρμόδιες ομάδες που δραστηριοποιούνται στο πεδίο της εξαφάνισης παιδιών.

Το ChildRescue είναι ένα πολλά υποσχόμενο έργο, που χρηματοδοτείται από την ΕΕ και στοχεύει στην παροχή βοήθειας των ερευνών εξαφανισμένων παιδιών και τον εντοπισμό και ταυτοποίηση ασυνόδευτων ανηλίκων χρησιμοποιώντας τεχνολογίες αιχμής και καινοτόμες μεθοδολογίες. Οι εταίροι του προγράμματος είναι oi: Missing Children Europe, Child Focus, Το Χαμόγελο του Παιδιού, Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός, Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο (DSSLab,συντονιστής), Frankfurt University of Applied Sciences, SingularLogic, UBITECH, MADE Group, Suite5 Data intelligence solutions.
ChildRescue ένα βήμα πιο κοντά στα αγνοούμενα παιδιά με τη νέα αυτή καινοτόμο εφαρμογή

Το πρόγραμμα ChildRescue, μέσα από μια καινοτόμα προσέγγιση του κύκλου έρευνας και διάσωσης περιστατικών εξαφάνισης ανηλίκων, στοχεύει να συμβάλλει στην αύξηση της αποτελεσματικότητας και της αμεσότητας της επίλυσης περιστατικών εξαφάνισης ανηλίκων.

Θα αξιοποιήσει, επίσης, τις δυνατότητες των ανοιχτών και συνδεδεμένων κοινωνικών δεδομένων (open-social-linked data), με στόχο τη συλλογή όσο το δυνατόν περισσότερων πληροφοριών σχετικά με το προφίλ του αγνοούμενου παιδιού από πολλαπλές πηγές (προσωπικά δεδομένα, ψυχοκοινωνικά δεδομένα, δραστηριότητες του αγνοούμενου παιδιού), λαμβάνοντας υπόψη την προστασία της ιδιωτκότητας και των προσωπικών δεδομένων.

Έτσι, θα παρέχει τεκμηριωμένες πληροφορίες στους φορείς που επιλαμβάνονται της διερεύνησης περιστατικών εξαφάνισης ανηλίκων, με στόχο την πιο άμεση και πιο αποτελεσματική απόκρισή τους σε κάθε περιστατικό.

Το πρόγραμμα θα υλοποιηθεί πιλοτικά στην Ελλάδα και στο Βέλγιο σε περιστατικά εξαφάνισης ανηλίκων και σε περιπτώσεις εξαφάνισης ασυνόδευτων ανηλίκων από τους φορείς που θεσμικά λειτουργούν το μηχανισμό Amber Alert, τις Ευρωπαϊκές Γραμμές για τα Εξαφανισμένα Παιδιά 116000 και από τον Ελληνικό Ερυθρό Σταυρό. Η Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία για τα Εξαφανισμένα και Σεξουαλικά Κακοποιημένα Παιδιά (MCE - Missing Children Europe) θα συμβάλλει στην ευρεία διάδοση των αποτελεσμάτων του προγράμματος στην Ευρώπη.