Διακοπές: Αυτό που χρειάζεστε για λιγότερο άγχος, καλύτερη διάθεση

Ένα διάλειμμα από μια απαιτητική καθημερινότητα είναι απολύτως απαραίτητο για τη σωματική και ψυχική υγεία και τώρα οι ειδικοί το επιβεβαιώνουν: Την επόμενη φορά που θα αισθανθείτε έντονο άγχος ή πεσμένη διάθεση, πάρτε άδεια και φύγετε για διακοπές!

Σκεφτείτε πώς νιώθετε κάθε φορά που ετοιμάζεστε να πάτε διακοπές: Η καθημερινότητα μοιάζει πιο όμορφη, ακόμη κι αν τίποτα δεν έχει αλλάξει. Τα προβλήματα μοιάζουν ασήμαντα και αντιμετωπίζετε με μεγαλύτερη ψυχραιμία ό,τι κι αν προκύψει. Ετοιμάζεστε να φύγετε μακριά, να αποδράσετε για λίγο από τα προβλήματα και τις υποχρεώσεις της καθημερινότητας και αυτό είναι το μόνο που έχει σημασία.

Οι ετοιμασίες ξεκινούν. Η βαλίτσα κατεβαίνει από το πατάρι, τα ρούχα βγαίνουν από τη ντουλάπα, το χαμόγελο ζωγραφίζεται στο πρόσωπο. Η διάθεση των διακοπών έχει ξεκινήσει πριν καν φύγετε από το σπίτι. Αρκεί η σκέψη της επερχόμενης απόδρασης για να αντιμετωπίζετε τις ημέρες σας με μεγαλύτερη αισιοδοξία.

Λίγες μελέτες έχουν ασχοληθεί με τη σχέση που συνδέει τις διακοπές με τη γνωστική λειτουργία, η θετική τους αλληλεπίδραση, όμως, είναι δεδομένη. Όπως επισημαίνουν ο Juan Pérez Fernández, ερευνητής στο Universidade de Vigo και ο Roberto de la Torre Martínez, ερευνητής στο Τμήμα Νευροεπιστημών του Ινστιτούτου Karolinska, αυτή η περίοδος ανάπαυλας λειτουργεί ευεργετικά για τον εγκέφαλο.

Στο ίδιο συμπέρασμα κατέληξε μια ολλανδική μελέτη, στο πλαίσιο της οποίας 46 εργαζόμενοι ήρθαν αντιμέτωποι με διάφορα εργαλεία καθημερινής χρήσης και κλήθηκαν να ονοματίσουν όσους πιθανούς τρόπους χρήσης μπορούσαν να σκεφτούν. Οι ερευνητές παρατήρησαν ότι, μετά από 2 ή 3 εβδομάδες διακοπών, οι εργαζόμενοι είχαν μεγαλύτερη γνωστική ευελιξία, μπορούσαν δηλαδή να σκεφτούν περισσότερους τρόπους χρήσης των αντικειμένων, συγκριτικά με τις απαντήσεις που έδωσαν μερικές εβδομάδες τις διακοπές.

Πηγή: ygeiamou.gr 

 

 

Ένα άρθρο για: