Διασκεδαστικές δραστηριότητες για βρέφη 6-12 μηνών

Το μωρό σας μέσα στον πρώτο χρόνο της ζωής του θα αρχίσει να ενδιαφέρεται περισσότερο για τον κόσμο γύρω του και σύντομα θα μπουσουλάει, θα περπατάει και βέβαια, θα θέλει να παίζει. Βοηθήστε το να φτάσει στο επόμενο στάδιο, με ευχάριστες δραστηριότητες ανάπτυξης και παιχνίδια που συμβάλλουν στην εξέλιξη του εγκεφάλου του.

Στα βρέφη αρέσουν τα πιο ρεαλιστικά παιχνίδια, μέσα από τα οποία ανακαλύπτουν το περιβάλλον γύρω τους, όπως οι χώροι και τα αντικείμενα του σπιτιού. Επίσης, η αγάπη, η προσοχή, ο χρόνος και η επαφή με το μωρό σας είναι τα πιο σημαντικά στοιχεία στο πλαίσιο των αναπτυξιακών δραστηριοτήτων. Μην ξεχνάτε να επιβραβεύετε το μωρό σας με μπράβο ή χειροκροτήματα στη διάρκεια των παιχνιδιών.

7 διασκεδαστικές δραστηριότητες για βρέφη

1. Κρύψτε ένα παιχνίδι ή ένα βιβλίο κάτω από μια κουβέρτα, αφήνοντας ένα μέρος του ακάλυπτο. Ρωτήστε το μωρό σας "πού είναι;" και ενθάρρυνέ το να ψάξει. Αφού το μωρό σας βρει το εν μέρει κρυμμένο αντικείμενο, μπορείτε να συνεχίσετε κρύβοντάς το εντελώς κάτω από την κουβέρτα. Έτσι καλλιεργούνται δεξιότητες λεπτής κινητικότητας. 

2. Ίσως έχετε παρατηρήσει ότι στα παιδιά αρέσει να χοροπηδούν πάνω στο κρεβάτι. Το ίδιο ισχύει και για τα βρέφη. Κρατήστε το μωρό σας όρθιο στη μέση του κρεβατιού και βοηθήστε το να αρχίσει να χοροπηδά, ανασηκώνοντάς το. Έτσι δυναμώνουν οι μύες των ποδιών και προετοιμάζονται για τα πρώτα του βήματα, αφού αναπτύσσεται η σταθερότητα και η δύναμη.

3. Φροντίστε να διαβάζετε τακτικά βιβλία στο μωρό σας, αλλάζοντας τη φωνή σας όταν πρόκειται για διαφορετικούς χαρακτήρες και δείχνοντάς του ταυτόχρονα τις εικόνες. Ζητήστε του να συμμετάσχει, π.χ. αγγίζοντας τις φωτογραφίες ή γυρίζοντας τις σελίδες. Βελτιώνονται, έτσι, η γλωσσική ανάπτυξη και η δεξιότητα ακρόασης.

 Διασκεδαστικές δραστηριότητες για βρέφη 6 - 12 μηνών

4. Περίπου στους 6 με 8 μήνες, το μωρό σας θα μάθει να χτυπάει παλαμάκια. Ενθαρρύνετέ το να το κάνει ενώ του λέτε το γνωστό τραγουδάκι "χαρωπά τα δυο μου χέρια τα χτυπώ", ώστε να αναπτύξει το συντονισμό των χεριών, τη μίμηση και την ακουστική διάκριση. 

5. Όταν το μωρό σας έχει αρχίσει να μπουσουλάει, βάλτε σε ένα μεγάλο πλαστικό μπουκάλι σβώλους, πετρούλες ή άλλα μικρά αντικείμενα και αφού το κλείσετε καλά, τοποθετήστε το στο πάτωμα και δείξτε του πώς να το κυλάει. Ο ήχος που δημιουργείται θα κάνει το μωρό σας να θέλει να σπρώχνει το μπουκάλι και να το ακολουθεί μπουσουλώντας. Αυτό συμβάλλει στην ανάπτυξη της κίνησής του.

6. Καθίστε κάτω και κρατήστε το μωρό μπροστά σας όρθιο, με την πλάτη του σε σας. Τοποθετήστε μια μαλακή μικρή μπάλα μπροστά του και βοηθήστε το να την κλοτσήσει. Όταν θα μπορεί να σταθεί όρθιο μόνο του, σταθείτε αντικριστά ώστε να κλοτσάτε τη μπάλα μεταξύ σας.

7. Περίπου στον πρώτο χρόνο, το μωρό σας θα μπορεί να παίξει με τα μεγάλα ξύλινα παζλ. Προτιμήστε αυτά με πολύχρωμα σχήματα ή εικόνες. Δείξτε του και πείτε του πρώτα τι πρέπει να κάνει πριν το αφήσετε να παίξει. Αυτό συμβάλλει στην επίλυση προβλημάτων, καθώς επίσης στις λεπτές κινητικές και οπτικές δεξιότητες.