Διατροφή για παιδιά: ποιες τροφές απαιτούνται για μια υγιεινή διατροφή

Θέλετε το παιδί σας να τρώει υγιεινά τρόφιμα. Γνωρίζετε, όμως, ποιες θρεπτικές ουσίες είναι απαραίτητες, ποιες τροφές και σε ποια ποσότητα πρέπει να υπάρχουν στη διατροφή του;

Η διατροφή των παιδιών βασίζεται στις ίδιες αρχές με τη διατροφή των ενηλίκων. Όλοι χρειαζόμαστε τα ίδια είδη θρεπτικών συστατικών -βιταμίνες, μέταλλα, υδατάνθρακες, πρωτεΐνες και λίπη-, τα παιδιά, ωστόσο, χρειάζονται διαφορετικές ποσότητες ανάλογα με την ηλικία τους.

Τι πρέπει να περιλαμβάνει η διατροφή των παιδιών

Πρωτεΐνη: Θα τη βρείτε σε θαλασσινά, άπαχο κρέας και πουλερικά, αυγά, φασόλια, προϊόντα σόγιας και ανάλατους ξηρούς καρπούς.
Φρούτα: Ενθαρρύνετε το παιδί σας να τρώει μια ποικιλία από φρέσκα ή αποξηραμένα φρούτα και αποφεύγετε τους χυμούς φρούτων. Στην περίπτωση κατανάλωσης χυμού, βεβαιωθείτε ότι είναι 100% χυμός χωρίς πρόσθετα σάκχαρα. Όσο για τα αποξηραμένα φρούτα, όταν καταναλώνονται σε υπερβολική ποσότητα, δίνουν επιπλέον θερμίδες.
Λαχανικά: Σερβίρετε μια ποικιλία από φρέσκα ή κατεψυγμένα λαχανικά, όπως σκούρα πράσινα, κόκκινα και πορτοκαλί, φασόλια και μπιζέλια, αμυλούχα και άλλα, κάθε εβδομάδα. Αν επιλέξετε κατεψυγμένα λαχανικά, προτιμήστε τα χαμηλότερα σε νάτριο.
Σιτηρά: Προτιμήστε τα ολικής αλέσεως, το πλιγούρι βρώμης, την κινόα και το καστανό ή άγριο ρύζι. Περιορίστε τα επεξεργασμένα, όπως το λευκό ψωμί, τα ζυμαρικά και το ρύζι.
Γαλακτοκομικά: Ενθαρρύνετε το παιδί σας να τρώει και να πίνει γαλακτοκομικά προϊόντα (γάλα, γιαούρτι, τυρί) χωρίς λιπαρά ή με χαμηλή περιεκτικότητα.
Διατροφή για τα παιδιά: Οδηγίες για μια υγιεινή διατροφή
Στόχος είναι να περιορίσετε από τη διατροφή του παιδιού σας:

  • Την κατανάλωση προστιθέμενης ζάχαρης. Τα φυσικά σάκχαρα, που περιλαμβάνονται π.χ. στα φρούτα και το γάλα, δεν είναι ανθυγιεινά. Στα προστιθέμενα σάκχαρα περιλαμβάνονται η ζάχαρη, το σιρόπι καλαμποκιού, το μέλι και άλλα.
  • Τα κορεσμένα και trans-λιπαρά. Περιορίστε τα κορεσμένα λίπη - τα λίπη που προέρχονται κυρίως από ζωικές πηγές τροφίμων-, όπως το κόκκινο κρέας, τα πουλερικά και τα πλήρη λιπαρά γαλακτοκομικά προϊόντα. Αντικαταστήστε τα με λαχανικά και καρύδια, τα οποία παρέχουν τα απαραίτητα λιπαρά οξέα και βιταμίνη Ε. Τα καλά λιπαρά υπάρχουν, επίσης, στις ελιές, τους ξηρούς καρπούς, το αβοκάντο και τα θαλασσινά. Περιορίστε τα trans-λιπαρά αποφεύγοντας τα τρόφιμα που περιέχουν μερικώς υδρογονωμένο λιπαρά, δηλαδή οτιδήποτε τηγανητό ή επεξεργασμένο.

Η διατροφή των παιδιών πρέπει να συμβάλλει στην επαρκή πρόσληψη:

  • Ασβεστίου, απαραίτητο για τη σωστή ανάπτυξη και δομή του σκελετού, των δοντιών κλπ, το οποίο υπάρχει στο γάλα και τα προϊόντα του. 
  • Σιδήρου, βασικό στοιχείο της αιμοσφαιρίνης, που όταν είναι μειωμένος μπορεί να οδηγήσει σε αναιμία. Υπάρχει στο κρέας, το γάλα, τα αυγά, τα όσπρια και τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά.
  • Ψευδάργυρου, απαραίτητος για την ανάπτυξη και σύνθεση των ιστών και όλων των συστημάτων του οργανισμού, ο οποίος υπάρχει στο κρέας και τα προϊόντα του, όπως και στα δημητριακά.

Τέλος, για τα παιδιά συνιστάται η κατανάλωση 30ml νερού ανά κιλό σώματος.