Ο γάμος σας έχει λήξει και έχετε πάρει την απόφασή σας για διαζύγιο. Ωστόσο, όλα μοιάζουν αρκετά πιο πολύπλοκα αν υπάρχουν παιδιά στη μέση. Πώς θα τους το πείτε; Τι πρέπει να πείτε και πότε;
Σε μια περίοδο που οι ίδιοι είστε ευάλωτοι και ήδη διαχειρίζεστε με δυσκολία την προσωπική σας ζωή, πρέπει να πείτε στα παιδιά σας ότι οι γονείς τους δεν θα ζουν πλέον μαζί και ότι η ζωή σας θα αλλάξει. Και θέλετε αυτή η διαδικασία να προκαλέσει τον ελάχιστο δυνατό πόνο, καθώς το διαζύγιο των γονιών αποτελεί μια σημαντική ψυχολογική και κοινωνική αλλαγή στην ζωή των παιδιών.
Οι αντιδράσεις των παιδιών στο διαζύγιο των γονιών
Ένας χωρισμός είναι οπωσδήποτε μια επώδυνη και στρεσογόνος κατάσταση για τα παιδιά. Το πώς τα παιδιά θα αντιδράσουν και θα προσαρμοστούν στα νέα δεδομένα εξαρτάται από πολλά πράγματα:
- Πώς εσείς αντιμετωπίζετε το χωρισμό και τα παιδιά σας. Η προσαρμογή είναι πιο εύκολη όταν οι γονείς είναι ευαίσθητοι στις ανάγκες των παιδιών τους.
- Την ηλικία και το στάδιο ανάπτυξης των παιδιών.
- Την ιδιοσυγκρασία των παιδιών, π.χ. αν προσαρμόζονται εύκολα στις αλλαγές ή είναι ανήσυχα.
- Τις συνθήκες του χωρισμού. Το κλίμα στο σπίτι είναι ήρεμο ή τα παιδιά έχουν γίνει μάρτυρες στιγμών θυμού και εξάρσεων;
Τα παιδιά μπορεί να:
- Νιώσουν θυμό, λύπη, φόβο, ανησυχία, ανασφάλεια, πληγωθούν, μπερδευτούν για την απώλεια της οικογενειακής μονάδας όπου ανήκαν, ακόμη και αίσθημα εγκατάλειψης.
- Αισθανθούν ότι είναι υπαίτια για το χωρισμό.
- Ονειρεύονται ότι οι γονείς τους θα είναι και πάλι μαζί.
- Αρχίσουν να συμπεριφέρονται διαφορετικά (π.χ. να έχουν κακή διάθεση, να βρέχουν το κρεβάτι, να μην θέλουν να πηγαίνουν στο σχολείο, κ.α.).
Πώς μπορείτε να βοηθήσετε τα παιδιά σας στην περίπτωση διαζυγίου
Αν και οι γονείς είναι συχνά αναστατωμένοι και σε σύγχυση αυτή την περίοδο, είναι σημαντικό να προσπαθήσετε να καταλάβετε πώς νιώθουν και τι κάνουν τα παιδιά σας, τα οποία πρέπει να αντιμετωπίσουν πολλές αλλαγές και προσαρμογές ως αποτέλεσμα του χωρισμού. Στον τρόπο ζωής, τους κανόνες, το κοινωνικό περιβάλλον, κλπ. Μπορεί, επίσης, να υπάρξουν άλλες αλλαγές, όπως μετακόμιση σε νέο σπίτι, ένα νέο σχολείο, οικονομικές δυσκολίες, ακόμη και ένα νέο πρόσωπο στη ζωή της μαμάς ή του μπαμπά.
Προσπαθήστε να δείτε την κατάσταση μέσα από τα μάτια τους:
- Διαβεβαιώστε τα παιδιά ότι και οι δύο γονείς τα αγαπάτε ακόμη και ότι αυτά σε καμία περίπτωση δεν είναι υπεύθυνα για το χωρισμό.
- Δώστε τους μια απλή, ειλικρινή εξήγηση της κατάστασης, χωρίς περιττές λεπτομέρειες και κατηγορίες για τον σύντροφό σας και ενημερώστε τα πότε και πού θα βλέπουν τον άλλο γονέα.
- Εξηγήστε ότι δεν χρειάζεται να πάρουν το μέρος κάποιου γονέα. Καθώς τα παιδιά αγαπούν και τους δύο γονείς, οι επικρίσεις για τον άλλο γονιό πληγώνουν τα παιδιά.
- Προσπαθήστε να κάνετε όσο το δυνατόν λιγότερες αλλαγές στη ζωή τους.
- Ενημερώστε όποιον πρέπει για το τι συμβαίνει (π.χ. το σχολείο, το δάσκαλο, τους γονείς των φίλων τους).
- Ποτέ μην χρησιμοποιείτε τα παιδιά ως ενδιάμεσους. Μην ζητάτε από τα παιδιά σας να μεταφέρουν μηνύματα στον άλλο γονέα ή να λένε αρνητικά πράγματα για τον άλλο γονέα. Αυτό είναι επιζήμιο για το παιδί και προσβλητικό για εσάς. Τα παιδιά δεν θέλουν και δεν πρέπει να εμπλέκονται σε διαμάχες.
- Προσπαθήστε να επικοινωνείτε ευγενικά και με σεβασμό με τον πρώην σύντροφό σας και να τον ενημερώνετε για σημαντικά θέματα σχετικά με τα παιδιά (υγεία, σχολείο, κλπ).
- Δείξτε κατανόηση αν τα παιδιά δυσκολεύονται να προσαρμοστούν. Χρειάζονται χρόνο και πολλές διαβεβαιώσεις από την πλευρά σας μέχρι να τακτοποιηθούν με τις αλλαγές στη ζωή τους.