Εγκυμοσύνη και καλοκαίρι: Τι πρέπει να γνωρίζετε και τι να προσέχετε

Όταν η εγκυμοσύνη συμπίπτει με τη διάρκεια του καλοκαιριού, προκύπτουν πολλά ερωτήματα. Επιτρέπεται το κολύμπι; Μπορώ να κάνω ηλιοθεραπεία; Τα αντηλιακά είναι επικίνδυνα; Αυτές είναι μερικές από τις απορίες που μπορεί να έχει μία μέλλουσα μαμά, θέλοντας να απολαύσει το καλοκαίρι, προστατεύοντας ταυτόχρονα την υγεία του εμβρύου και τη δική της.

Η εγκυμοσύνη δεν είναι λόγος να μην απολαύσετε κι εσείς τις χαρές του καλοκαιριού ή τις διακοπές σας, πάντα σε συνεννόηση με τον γυναικολόγο σας. Οι στιγμές χαλάρωσης το καλοκαίρι είναι απαραίτητες για όλους, πόσο μάλλον για τις εγκυμονούσες, που έχουν μεγαλύτερη ανάγκη για ξεκούραση, ώστε ο οργανισμός τους να ανταπεξέλθει με μεγαλύτερη ευκολία στις απαιτήσεις της εγκυμοσύνης. Ωστόσο, κάθε μέλλουσα μαμά οφείλει να διαμορφώσει τις διακοπές και τις δραστηριότητές της ανάλογα με το στάδιο της κύησης και την κατάσταση στην οποία βρίσκεται.

Κολύμπι

Οι μέλλουσες μαμάδες πρέπει να ακολουθούν κάποιους βασικούς κανόνες στην παραλία για να μην θέσουν σε κίνδυνο το έμβρυο και τις ίδιες. Το κολύμπι είναι ιδανική άσκηση, καθώς η ελαφριά άσκηση στο νερό διώχνει την ένταση, μειώνει το πρήξιμο στα πόδια και φαίνεται να έχει ευεργετική επίδραση στη νευρολογική ανάπτυξη και τον καρδιακό ρυθμό του εμβρύου. Το πολύ έντονο κολύμπι θα πρέπει να αποφεύγεται, αφού διαταράσσεται η παροχή οξυγόνου στο έμβρυο.

Το κολύμπι επιτρέπεται σε όλους τους μήνες της εγκυμοσύνης, εκτός από τον ένατο και πάντα με ήπιες κινήσεις. Καλό είναι να κολυμπάτε πάντα παρέα με κάποιον άλλο, ώστε να ζητήσετε βοήθεια αν νιώσετε ξαφνικά αδιαθεσία ή σας πιάσει κράμπα. Στην περίπτωση αυτή, παραμείνετε ανάσκελα, χωρίς να χάσετε την ψυχραιμία σας, μέχρι να υποχωρήσει η κράμπα.

Αποφύγετε τη θάλασσα μεταξύ 11.00-17.00. Μπείτε σιγά σιγά στο νερό, καθώς δεν είναι καλές οι απότομες αλλαγές θερμοκρασίας και μην μένετε μέσα πάνω από 15 λεπτά, ειδικά όταν η θάλασσα είναι κρύα. Οι βουτιές και τα θαλάσσια σπορ απαγορεύονται, για την αποφυγή ατυχημάτων.

Μετά το μπάνιο στη θάλασσα ξεπλυθείτε καλά και αλλάξτε μαγιό για να αποφύγετε κολπίτιδες ή κρύωμα. Αποφύγετε να καθίσετε απευθείας στην άμμο. Χρησιμοποιήστε ψάθα ή πετσέτα για την αποφυγή μολύνσεων και βέβαια, πάντα κάτω από σκιά.

Η θάλασσα είναι καλύτερη επιλογή από την πισίνα. Ωστόσο, αν επιλέξετε βουτιά σε πισίνα, βεβαιωθείτε ότι τηρούνται αυστηρά οι κανόνες υγιεινής και καθαριότητας. Σε κάθε περίπτωση, αν δεν είναι καθαρό το νερό, υπάρχει κίνδυνος λοιμώξεων που μπορεί να προκαλέσουν επιπλοκές στην εγκυμοσύνη.
εγκυμοσύνη και καλοκαιρι

Ηλιοθεραπεία

Καλό είναι για μία έγκυο να μην εκτίθεται στον ήλιο, γιατί στη διάρκεια της περιόδου αυτής το δέρμα είναι πιο ευαίσθητο, με αποτέλεσμα να εμφανίζονται κηλίδες, πανάδες ή να προκαλούνται εγκαύματα. Επομένως, η παραμονή στην παραλία συνεπάγεται σκιά, κατανάλωση άφθονων υγρών και χρήση αντηλιακού, με δείκτη προστασίας SPF30. Το αντηλιακό εφαρμόζεται μισή ώρα πριν από την έκθεση στον ήλιο και ανανεώνεται κάθε δύο ώρες ή μετά το κολύμπι. Η χρήση αντηλιακών δεν έχει συσχετιστεί μέχρι στιγμής με επιπλοκές στην κύηση και θεωρείται ασφαλής. Προτιμήστε αντηλιακά με τις λιγότερες χημικές ουσίες, αν είναι δυνατό, φυτικά. Αποφύγετε τη χρήση λαδιών με χαμηλό δείκτη προστασίας, τα οποία επιταχύνουν το μαύρισμα και προϊόντα που προσφέρουν άμεσο τεχνητό μαύρισμα.

Ταξίδια

Τα ταξίδια δεν απαγορεύονται στη διάρκεια της εγκυμοσύνης, αρκεί να μην υπάρχει ιστορικό αποβολών ή προβλήματα στην κύηση. Επίσης, δεν συστήνονται αν λαμβάνεται φάρμακα για μείωση συσπάσεων μήτρας, καθώς και στις περιπτώσεις μειωμένης ανάπτυξης εμβρύου.

Καλό είναι να αποφεύγονται τα πολύωρα ταξίδια και να γίνονται συχνές στάσεις, όταν η μετακίνηση είναι οδικώς, για αποφυγή ακινησίας. Επίσης, αν δεν έχετε πρόβλημα με την εγκυμοσύνη, μπορείτε να ταξιδέψετε με αεροπλάνο, επιλέγοντας θέση στο διάδρομο για να σηκώνεστε συχνά, αποφεύγοντας τον κίνδυνο φλεβικής θρόμβωσης και να πίνετε άφθονο νερό για να αποφύγετε την αφυδάτωση.

Τέλος, είναι προτιμότερο τα ταξίδια να γίνονται στο πρώτο και δεύτερο τρίμηνο και να αποφεύγονται στο τρίτο τρίμηνο. Θυμηθείτε ότι συνιστάται να αποφεύγεται η διαμονή σε μέρη, τα οποία δεν έχουν εύκολη πρόσβαση σε γιατρό ή νοσοκομείο, ιδιαίτερα από τον όγδοο μήνα της κύησης και μετά.

Διατροφή

Η διατροφή είναι καθοριστικός παράγοντας για την καλή υγεία της μητέρας και του εμβρύου. Προσπαθήστε να καταναλώνετε μικρά και συχνά ισορροπημένα γεύματα υψηλής περιεκτικότητας σε υδατάνθρακες και σε κάλιο και παράλληλα χαμηλής περιεκτικότητας σε λίπος. Τα εποχικά φρούτα και λαχανικά είναι μια πολύ καλή πηγή ενέργειας και ευεξίας, τονώνουν τον οργανισμό και ταυτόχρονα μειώνουν το δυσάρεστο αίσθημα της δυσκοιλιότητας.

Κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, λόγω των υψηλών θερμοκρασιών που αναπτύσσονται, προκαλούνται εφίδρωση και αυξημένη απώλεια υγρών. Για τον λόγο αυτό συνιστάται η λήψη άφθονων μη σακχαρούχων και αλκοολούχων υγρών, κατά προτίμηση 6-8 ποτήρια νερού ημερησίως, ώστε να συμπληρώνουν το ισοζύγιο των αποβαλλόμενων υγρών.

Άσκηση

Όπως προαναφέραμε, μία πολύ καλή μορφή άσκησης είναι η κολύμβηση, η οποία γυμνάζει όλες τις μυϊκές ομάδες του σώματος χωρίς να καταπονεί τις αρθρώσεις. Επίσης, το σταθερό ποδήλατο μπορεί να συνεχιστεί σε όλη τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.

Εξίσου ευεργετικό είναι και το περπάτημα σε χαλαρούς ρυθμούς κατά τις απογευματινές ώρες, όταν η θερμοκρασία είναι μειωμένη, καθώς βοηθά στη διατήρηση ενός φυσιολογικού σωματικού βάρους και στην καλύτερη ψυχική υγεία.  Όποιο τύπο άσκησης και αν επιλέξετε, θα πρέπει να είναι άνετος και να μην ασκεί καμία μορφή πίεσης στο βρέφος.