Εκπαιδευτικά παιχνίδια για παιδιά προσχολικής ηλικίας

Τα παιδιά αγαπούν το παιχνίδι και τι καλύτερο από το να μαθαίνουν μέσα από αυτό. Παίζοντας, λοιπόν, τα παιδιά αναπτύσσουν τις ικανότητές τους, εμπλουτίζουν τις γνώσεις τους και αποκτούν νέες δεξιότητες, με ευχάριστο και δημιουργικό τρόπο. Όταν στο παιχνίδι τους συμμετέχετε κι εσείς, εξασφαλίζετε τον ποιοτικό και διασκεδαστικό χρόνο που θέλετε να περνάτε μαζί τους.

Συντονισμός

Θα χρειαστείτε μία μικρή μπάλα. Καθίστε απέναντι με το παιδί σας. Εσείς θα σπρώχνετε την μπάλα προς το μέρος του και εκείνο θα πρέπει να την πιάσει πριν ακουμπήσει σε οποιοδήποτε σημείο του σώματός του. Έτσι, το παιδί μαθαίνει να παρακολουθεί την μπάλα και να τη σταματάει την κατάλληλη στιγμή, συντονίζοντας την κίνηση ματιών και χεριών, μία δεξιότητα -που σύμφωνα με τους ειδικούς- είναι βασική για να μάθει το παιδί να διαβάζει και να γράφει.

Κινητικές δεξιότητες

Απλώστε στο πάτωμα κάρτες με όλα τα γράμματα του αλφαβήτου και ζητήστε από το παιδί σας να επιλέξει μία κάρτα. Βρείτε μαζί ένα ζώο ή ένα αντικείμενο που αρχίζει από αυτό το γράμμα και ζητήστε από το παιδί να μιμηθεί τους ήχους ή τις κινήσεις του συγκεκριμένου ζώου ή αντικειμένου. Έτσι, το παιδί αναπτύσσει τις κινητικές του δεξιότητες, αποκτά ευκινησία και ισορροπία. Παράλληλα, συνδέοντας γράμματα με λέξεις και έννοιες αναπτύσσει την ικανότητα λόγου και ομιλίας.

Γλωσσικές δεξιότητες

Ζητήστε από το παιδί να δημιουργήσει στο μυαλό του μία ιστορία και το σκηνικό που φαντάζεται με κάρτες. Στη συνέχεια του ζητάτε να αφηγηθεί με λεπτομέρειες την ιστορία του. Μέσα από αυτή τη διαδικασία το παιδί μαθαίνει πώς πρέπει να εκφράζεται σωστά, να περιγράφει όσα σκέφτεται, να εξωτερικεύει τις σκέψεις και τα συναισθήματά του και να αναπτύσσεται γλωσσικά.

Εκπαιδευτικά παιχνίδια για παιδιά προσχολικής ηλικίας

Αντίληψη  

Για το παιχνίδι αυτό θα χρειαστείτε δύο τσάντες, μία αρκετά μεγάλη και μία μικρή. Ζητήστε από το παιδί να διαλέξει 5-6 από τα παιχνίδια του. Ανάλογα με το μέγεθος κάθε παιχνιδιού, πείτε στο παιδί «αυτό είναι μεγάλο και μπαίνει στη μεγάλη τσάντα» ή «αυτό είναι μικρό και μπαίνει στη μικρή τσάντα». Αφού βάλετε τα παιχνίδια στις τσάντες, ζητήστε από το παιδί να σας πει σε ποια τσάντα είναι κάθε παιχνίδι, βοηθώντας το έτσι, να μάθει να αντιλαμβάνεται τα μεγέθη και το χώρο.
Επίσης, μπορείτε να ζητήσετε από το παιδί να βάλει το χέρι του μέσα σε μία τσάντα και να περιγράφει τα αντικείμενα που πιάνει, χωρίς να τα βλέπει, ώστε να εξασκεί την αντίληψη του.

Μνήμη

Τοποθετήστε διάφορα αντικείμενα, όπως παιχνίδια, κάρτες, κουκλάκια, πάνω σε μία μεγάλη επιφάνεια (π.χ. πάτωμα, τραπέζι). Αφήστε το παιδί να παρατηρήσει για λίγο τα αντικείμενα και στη συνέχεια ζητήστε του να κλείσει για λίγο τα μάτια του. Στο μεταξύ εσείς κρύβετε κάποια από τα αντικείμενα και μετά του ζητάτε να προσπαθήσει να θυμηθεί ποια αντικείμενα λείπουν. Έτσι, το παιδί εξασκεί το μυαλό και την οπτική μνήμη του.

Μαθαίνω να μοιράζομαι

Συγκεντρώστε διάφορα αντικείμενα, π.χ. παιχνίδια, κουκλάκια, μαξιλάρια, κουτιά, κ.λπ. και ξεκινήστε το παιχνίδι δίνοντας ένα αντικείμενο στο παιδί σας και κρατώντας ένα για εσάς, λέγοντας του ταυτόχρονα, «ένα για σένα, ένα για μένα». Στη συνέχεια, ζητήστε από το παιδί να κάνει το ίδιο, επαναλαμβάνοντας την ίδια φράση. Έτσι, το παιδί μαθαίνει να μοιράζεται και να συνεργάζεται αρμονικά με τα άλλα παιδιά, και αργότερα στη ζωή του με τους άλλους ενήλικες.

Μαθαίνω τη διαφορετικότητα

Συγκεντρώστε πολλά τουβλάκια στο ίδιο χρώμα και ένα σε διαφορετικό και ζητήστε από το παιδί να σας πει ποιο είναι το διαφορετικό. Αφού το εντοπίσει, μην του ζητήσετε να το απομακρύνει από τα άλλα, γιατί σκοπός του παιχνιδιού είναι να μεταφέρετε το μήνυμα της αποδοχής της διαφορετικότητας, που είναι κομμάτι της ζωής μας.