Επιστροφή στο σχολείο: οι νέοι κανόνες και η προετοιμασία των μικρών μαθητών

Η ανακοίνωση της επαναλειτουργίας παιδικών σταθμών, νηπιαγωγείων και δημοτικών σχολείων τη Δευτέρα 1η Ιουνίου, φέρνει τους γονείς μπροστά σε μία πραγματικότητα που οι περισσότεροι θεωρούσαν απίθανο ως ενδεχόμενο. Η απόφαση, όπως εξήγησε η πολιτεία, συνδέεται με τη σταθερά καθοδική πορεία της επιδημίας, με το γεγονός ότι τα παιδιά κολλάνε και μεταδίδουν τον ιό πιο δύσκολα, καθώς και ότι όσο ανεβαίνει η θερμοκρασία είναι επιδημιολογικά η ασφαλέστερη περίοδος να ανοίξουν τα σχολεία.

Επίσης, σύμφωνα με την Υπουργό Παιδείας κ. Κεραμέως, «τα ανοιχτά σχολεία μειώνουν τις κοινωνικές ανισότητες, ενώ τα παιδιά είναι πιο ασφαλή στο σχολείο όπου τηρούνται οι κανόνες και τα μέτρα προστασίας, και θα συνηθίσουν πιο εύκολα τη νέα κανονικότητα. Η μακρόχρονη απουσία από το σχολείο εμποδίζει τη μαθησιακή τους πορεία, την πνευματική, κοινωνική, ψυχική τους εξέλιξη. Οι μαθητές πρωτοβάθμιας βρίσκονται ήδη σχεδόν τρεις μήνες εκτός σχολείου, και θα βρίσκονταν συνολικά έξι μήνες αν τα σχολεία δεν άνοιγαν τώρα».  Όσο για τους μαθητές που παρακολουθούν τα ειδικά σχολεία, ανέφερε ότι «έχουν ανάγκη να επιστρέψουν όχι μόνο για τη μαθησιακή τους εξέλιξη αλλά και για την ψυχο-συναισθηματική και κοινωνική τους εξέλιξη».

Οι νέοι κανόνες λειτουργίας που προβλέπονται, είναι οι εξής:
Σίτιση
Η υλοποίηση της σίτισης, όπου αυτή προβλέπεται, γίνεται: α) με παράδοση των γευμάτων σε πακέτα, τηρουμένων υψηλών προδιαγραφών υγιεινής, β) με χρήση του χώρου της τραπεζαρίας (τηρουμένων των αποστάσεων και σε μικρές ομάδες μαθητών). Σε περίπτωση δε μη επάρκειας του χώρου της τραπεζαρίας, γίνεται χρήση άλλων χώρων του σχολείου, όπως του προαυλίου και των σχολικών αιθουσών και γ) με τη λήψη πρόνοιας για την επιμελή καθαριότητα και απολύμανση των χώρων σίτισης.
Διαλείμματα
Προκειμένου να περιοριστεί η αλληλεπίδραση μεταξύ των μαθητών, υιοθετούνται πρακτικές συστηματικού διαχωρισμού τους κατά τη διάρκεια των διαλειμμάτων, ώστε να αποφεύγεται ο συνωστισμός και να διασφαλίζεται η τήρηση των απαιτούμενων αποστάσεων σε κάθε χώρο του σχολείου.
Δεν πραγματοποιείται η συγκέντρωση μαθητών στον προαύλιο χώρο πριν την έναρξη του ωρολογίου προγράμματος και η καθιερωμένη διαδικασία πραγματοποιείται εντός των αιθουσών.
Οι απαραίτητες ενέργειες σχετικές με τη λήξη του διδακτικού έτους, η αποτίμηση του εκπαιδευτικού έργου και η καταγραφή προτάσεων για βελτίωσή του το επόμενο έτος, λαμβάνουν χώρα πριν τη λήξη του διδακτικού έτους.
Μάσκες και αποστάσεις
Στις περιπτώσεις που απαιτείται σωματική επαφή ή εκ του σύνεγγυς εκπαιδευτική καθοδήγηση και υποστήριξη των μαθητών/τριών, η χρήση γαντιών, μη ιατρικής μάσκας ή προμετωπίδας για τις περιπτώσεις που απαιτείται να φαίνεται το στόμα του εκπαιδευτικού ή του ειδικού εκπαιδευτικού και ειδικού βοηθητικού προσωπικού, είναι υποχρεωτική. Κατά τα λοιπά, η χρήση προστατευτικής μη ιατρικής μάσκας από μαθητές και εκπαιδευτικό προσωπικό εντός των σχολικών μονάδων είναι προαιρετική.

Επιστροφή στο σχολείο οι νέοι κανόνες και η προετοιμασία των μικρών μαθητών

Ο ρόλος των γονιών

Πώς μπορούμε ως γονείς να προετοιμάσουμε τα παιδιά μας, ώστε η επιστροφή στο σχολείο να γίνει ομαλά και με ασφάλεια; Ακολουθούν μερικές οδηγίες που θα συμβάλλουν στην αρμονική επανένταξη των παιδιών στο σχολικό περιβάλλον:

  • Εξηγούμε στο παιδί μας αναλυτικά τα νέα δεδομένα, θέτοντας τη Δευτέρα 1/6 ως το ξεκίνημα μιας νέας πραγματικότητας, που απαιτεί την εφαρμογή νέων κανόνων.
  • Μιλάμε θετικά για το σχολείο, τους δασκάλους και τους φίλους, αναφέροντας ξανά αναλυτικά ονόματα και καταστάσεις.
  • Θυμόμαστε μαζί όμορφες ιστορίες από την τάξη, τις εκδρομές, τις γιορτές. Βλέπουμε φωτογραφίες και βίντεο!
  • Δημιουργούμε σταδιακά ένα νέο πρόγραμμα, προκειμένου να μπούμε ξανά στο ωράριο του σχολείου.
  • Αναλύουμε ξανά και ξανά τους νέους υποχρεωτικούς κανόνες υγιεινής.
  • Ετοιμάζουμε μαζί την τσάντα του με χαμόγελο και κέφι, τοποθετώντας μέσα και τα νέα απαραίτητα αξεσουάρ, όπως αντιμικροβιακά μαντηλάκια και αντισηπτικό.
  • Τακτοποιούμε μαζί με το παιδί το δωμάτιό του, ώστε να μπορεί ξανά να καθίσει να μελετήσει χωρίς να αποσπάται η προσοχή του από τα δεκάδες παιχνίδια που είχαν εμφανιστεί κατά τη διάρκεια της καραντίνας.
  • Περιορίζουμε σταδιακά το χρόνο που το παιδί περνάει στην τηλεόραση και το tablet, χωρίς όμως να φανεί πως αυτή η αλλαγή οφείλεται στην έναρξη του σχολείου.
  • Αποφεύγουμε φράσεις όπως, «τελείωσαν τα ψέματα», «αρχίζει πάλι το σχολείο, τέρμα το παιχνίδι», κλπ., που δημιουργούν αρνητικό κλίμα στην επαναφορά του παιδιού στο σχολείο.