Γιατί η έξοδος με φίλους είναι σημαντική για τους άνδρες

Ο καθένας σε μια σχέση χρειάζεται τον προσωπικό του χρόνο, είτε πρόκειται για νέο, είτε για παλιό ζευγάρι, για παντρεμένους ή απλώς δεσμευμένους. Μελέτες δείχνουν ότι η έλλειψη προστασίας της ιδιωτικής ζωής ή / και του προσωπικού χρόνου, είναι δείγματα ενός κακού γάμου / σχέσης και μη ικανοποιητικής σεξουαλικής ζωής.

Ανεξάρτητα από το πόσο διασκεδάζετε παρακολουθώντας με τη σύντροφό σας την αγαπημένη σας σειρά ή πόσο εύκολα μπορείτε να απεμπλακείτε από τις οικογενειακές υποχρεώσεις, περνώντας χρόνο με τους φίλους σας ή ασχολούμενος με τα ενδιαφέροντά σας, κάνετε τη σχέση σας πιο υγιή και της δίνετε χρονικό ορίζοντα. Εξάλλου, αν και ίσως δυσκολεύστε να το θυμηθείτε, και οι δύο είχατε ζωές πριν συναντηθείτε. 

Επιπλέον, όταν ο συνδυασμός της πίεσης στη δουλειά, των οικονομικών και των σχέσεων αρχίσει να σας τρελαίνει, δεν υπάρχει καλύτερη θεραπεία από μία βραδιά με την ανδροπαρέα, που αποτελεί την καλύτερη επιλογή για αποφόρτιση και διασκέδαση. Με τους φίλους σας αισθάνεται στο φυσικό σας περιβάλλον και είστε ο εαυτός σας. 
Γιατί η έξοδος με φίλους είναι σημαντική για τους άνδρες

Κάτι ιδιαίτερο συμβαίνει όταν συναντιέστε με τους κολλητούς σας. Απαλλαγμένοι από τα δεσμά της ευθύνης και της πολιτικής ορθότητας, χαλαρώνετε, ξεχνάτε τις ανησυχίες σας, μοιράζεστε (ίσως για πολλοστή φορά) τις ιστορίες σας, γελάτε, χωρίς να κάνετε πλάνα, ούτε καν να ξέρετε πως θα περάσετε το βράδυ σας. Αρκεί μόνο να βρεθείτε. 

Μελέτη που διεξήχθη από τον Robin Dunbar, ψυχολόγο και διευθυντή της ερευνητικής ομάδας κοινωνικών και εξελικτικών νευροεπιστημών του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης, διαπίστωσε ότι οι άνδρες πρέπει να συναντώνται με φίλους τους όχι μόνο μία, αλλά δύο φορές την εβδομάδα, προκειμένου να αποκομίσουν τα οφέλη της ανδρικής φιλίας. Δηλαδή, σύμφωνα με τη μελέτη, οι άνδρες που διατηρούν ενεργές τις φιλίες τους είναι λιγότερο πιθανό να υποφέρουν από κατάθλιψη που προκαλείται από ανησυχία για τα οικονομικά και την εργασιακή ανασφάλεια και μπορούν να ανακάμψουν ταχύτερα από τυχόν ασθένειες σε σχέση με εκείνους με λιγότερες κοινωνικές επαφές. Επίσης, οι ισχυρές ανδρικές φιλίες προσφέρουν απελευθέρωση ενδορφινών, μείωση των επιπέδων άγχους και υψηλότερα επίπεδα γενναιοδωρίας.

Οι δεσμοί μεταξύ ανδρών μπορούν να διαμορφωθούν και να ενισχυθούν μέσα από μια σειρά δραστηριοτήτων, από τη συμμετοχή σε ομαδικά αθλήματα, μέχρι μία έξοδο για μπύρες. Ωστόσο, το κλειδί για τη διατήρηση ισχυρών φιλιών, όπως σημειώνει ο ειδικός, είναι οι άνδρες να βρίσκονται δύο φορές την εβδομάδα και να κάνουν πράγματα με τους τέσσερις καλύτερους φίλους τους. Υπάρχει, λοιπόν, πλέον επιστημονική προτροπή και επίσημη δικαιολογία για τους άνδρες που συνήθως δυσκολεύονται να πάρουν το "ok" από τη σύντροφό τους για να βγουν με τους φίλους τους.