"Μαμά, υπάρχει Άγιος Βασίλης;" - Τι απαντάμε σε αυτή την ερώτηση των παιδιών

Photo credits: freepik.com

Έχει φτάσει και πάλι εκείνη η εποχή του χρόνου που τα παιδιά έχουν γράψει ήδη το γράμμα τους στον Άγιο Βασίλη και ανυπομονούν για τη στιγμή που ο ηλικιωμένος κύριος με την άσπρη γενειάδα και την κόκκινη στολή, θα έρθει να τους φέρει το δώρο τους. Τι γίνεται, όμως, όταν τα παιδιά κάνουν την ερώτηση: "Μαμά, υπάρχει Άγιος Βασίλης;".

Όλοι οι γονείς έρχονται κάποια στιγμή αντιμέτωποι με αυτή την ερώτηση και αναρωτιούνται:

  • Να αφήνουν τα παιδιά να πιστεύουν στον Άγιο Βασίλη, δηλαδή σε ένα ψέμα;
  • Μπορεί αυτό να κλονίσει την εμπιστοσύνη του παιδιού προς τους γονείς όταν μάθει την αλήθεια;
  • Πότε πρέπει να πουν την αλήθεια στο παιδί τους;

Ο μύθος του Αγίου Βασίλη, που κατοικεί στο βόρειο πόλο και την παραμονή της Πρωτοχρονιάς πετάει στον ουρανό με ένα έλκηθρο, το οποίο οδηγούν ιπτάμενοι τάρανδοι, και επισκέπτεται όλα τα παιδιά του κόσμου για να τους πάει δώρα, έχει παράδοση αιώνων και είναι μία ιστορία που μαγεύει τα παιδιά, τα οποία έχουν ανάγκη να ελπίζουν, να προσδοκούν και να πιστεύουν σε μύθους.

"Υπάρχει Άγιος Βασίλης;"

Τι απαντάμε, λοιπόν, σε αυτή την ερώτηση των παιδιών; Αυτό εξαρτάται από τον κάθε γονιό, από την έμφαση που θέλει να δώσει στο πνεύμα των ημερών, από τις παραδόσεις με τις οποίες έχει μεγαλώσει ο ίδιος, όπως επίσης, από την ηλικία του παιδιού που κάνει την ερώτηση.

Τα παιδιά έως 5 ετών πιστεύουν στον Άγιο Βασίλη, οπότε είναι απίθανο να κάνουν τέτοιου είδους ερώτηση. Στα παδιά ηλικίας 6-7 ετών, διαχωρίζουμε τον Άγιο Βασίλη που έρχεται την Παραμονή από αυτούς που βλέπουμε στις χριστουγεννιάτικες εκδηλώσεις και προσπαθούμε να κρατήσουμε ζωντανή τη μαγεία. Περίπου στα 8-9 χρόνια, αρχίζουν να καταλαβαίνουν και κάπου εκεί έρχεται η ερώτηση. Κάποια παιδιά θέλουν να μάθουν την αλήθεια, ενώ κάποια άλλα δεν είναι ακόμα "έτοιμα". Ρωτώντας τα "γιατί με ρωτάς;" και ανάλογα με την απάντηση που θα πάρετε, θα καταλάβετε τποιο από τα δύο ισχύει. Στα 10-11 έτη, συνήθως τα παιδιά δεν πιστεύουν πια στον Άγιο Βασίλη και αυτό είναι αναπτυξιακά αναμενόμενο, καθώς ηλικιακά έχουν πια καλή αίσθηση του τι είναι πραγματικό και τι φανταστικό. Ωστόσο, κάποια παιδιά κρατάνε την παιδικότητά τους παραπάνω και αυτό το σεβόμαστε.

Πολλοί ειδικοί υποστηρίζουν ότι ο μύθος του Άγιου Βασίλη κάνει καλό στα παιδιά, καθώς η "ύπαρξή" του ενισχύει τη φαντασία και τη δημιουργικότητά τους.

Στην ηλικία μεταξύ 2-8 ετών, τα παιδιά χρησιμοποιούν τη λεγόμενη "μαγική σκέψη", δηλαδή την πίστη ότι συγκεκριμένες δραστηριότητες συνδέονται με συγκεκριμένα γεγονότα, με έναν τρόπο φανταστικό που δεν μπορεί να εξηγηθεί λογικά, όπως π.χ. ότι το αρκουδάκι του θα κρατήσει μακριά ό,τι το τρομάζει.

Περίπου στην ηλικία των 8-9 ετών, τα παιδιά υιοθετούν ένα τρόπο σκέψης περισσότερο λογικό-αναλυτικό. Τότε αρχίζουν να αναρωτιούνται για όλα εκείνα που δεν μοιάζουν πιστευτά στην ιστορία του Άγιου Βασίλη.

Η αποκάλυψη της μη ύπαρξης του Αγίου Βασίλη συνήθως έρχεται φυσιολογικά, χωρίς να τραυματίζει το παιδί, το οποίο ενδέχεται να μάθει την αλήθεια από ένα συμμαθητή ή κάποιο άλλο μεγαλύτερο παιδί του περιβάλλοντός του. Σε κάθε περίπτωση, τα παιδιά μεγαλώνοντας, εγκαταλείπουν μόνα τους το μύθο.
Μαμά, υπάρχει Άγιος Βασίλης; - Τι απαντάμε σε αυτή την ερώτηση των παιδιών
Photo credits: freepik.com
Όταν το παιδί σας ρωτήσει αν υπάρχει ο Άγιος Βασίλης, σημαίνει ότι είναι πολύ κοντά ή ήδη γνωρίζει την αλήθεια. Χρειάζεται απλώς τη δική σας επιβεβαίωση.

  • Προσπαθήστε να μάθετε γιατί κάνει το παιδί αυτή την ερώτηση. Του είπαν κάτι οι φίλοι του; Κατάλαβε ότι κάποια πράγματα δεν μπορεί να ισχύουν;
  •  Ρωτήστε το, "εσύ τι πιστεύεις;". Αν σας πει ότι πιστεύει στην ύπαρξη του Άγιου Βασίλη, παρά τις αντίθετες ενδείξεις, τότε αποφύγετε να του πείτε την αλήθεια.
  •  Αν νιώθετε ότι δεν είναι η κατάλληλη στιγμή για να πείτε στο παιδί σας την αλήθεια, μπορείτε να απαντήσετε ως εξής: "Ο Άγιος Βασίλης είναι αληθινός για όσους πιστεύουν σε αυτόν. Αν ένας φίλος σου λέει ότι δεν υπάρχει, έχει δίκιο, γιατί πλέον, ο Άγιος Βασίλης έχει σταματήσει να υπάρχει για αυτό το φίλο σου. Όμως, αν εσύ πιστεύεις ότι υπάρχει, είναι αληθινός για εσένα. Μπορείς να κρατήσεις τον Άγιο Βασίλη ζωντανό στην καρδιά σου για όσο καιρό θέλεις".
  • Αν πιστεύετε ότι το παιδί σας είναι πλέον αρκετά μεγάλο και έτοιμο να ακούσει την αλήθεια, μπορείτε, αντί να πείτε "δεν υπάρχει Άγιος Βασίλης", να του μεταφέρετε την ιστορία του πραγματικού Άγιου Βασίλη, ο οποίος φρόντιζε τα παιδιά και όσους είχαν ανάγκη, γι’ αυτό αποτελεί σύμβολο αγάπης, φροντίδας και ανιδιοτέλειας.
  • Αν το παιδί στεναχωρηθεί ή θυμώσει μαζί σας, ζητήστε του συγγνώμη και εξηγήστε του ότι δεν μπορούσατε να του αποκαλύψετε την αλήθεια πριν σας ρωτήσει. Τονίστε του ότι είναι σημαντικό να μην αποκαλύψει το μυστικό σε άλλα παιδιά και ότι δεν θα πρέπει να κοροϊδεύει τα παιδιά που πιστεύουν στον Άγιο Βασίλη.

Tip 
Προστατέψτε τα μικρότερα παιδιά! Ζητήστε από τα μεγαλύτερα να κρατήσουν το μυστικό του Άγιου Βασίλη από τα μικρότερα αδέρφια τους. Αυτό θα βοηθήσει και στη δική τους μετάβαση.

Ένα άρθρο για: