Μπορεί να έχετε περίοδο αν είστε έγκυος;

Το πρώτο σημάδι ότι είστε έγκυος, είναι ότι έχετε καθυστέρηση στην περίοδό σας. Τι γίνεται, όμως, όταν ενώ γνωρίζετε ότι μείνατε έγκυος, έχετε αιμορραγία; Υπάρχει πιθανότητα να έχετε περίοδο κατά τη διάρκεια της κύησης;

Ναι, μπορεί να έχετε ελαφριά αιμορραγία περίπου στο χρονικό διάστημα της περιόδου σας, ακόμα και αν είστε έγκυος, ενώ το γονιμοποιημένο ωάριο έχει εμφυτευτεί στη μήτρα.

Η πιθανότητα κολπικής αιμορραγίας είναι συχνή σε όλη τη διάρκεια μίας εγκυμοσύνης και είναι κάτι που προκαλεί μεγάλη ανησυχία στην έγκυο. Είναι συχνότερη κατά το πρώτο τρίμηνο.

Είναι αλήθεια ότι σε κάποιες περιπτώσεις υπάρχει πιθανότητα να εμφανιστούν κηλίδες αίματος σε ροζ ή σκούρα καφέ απόχρωση στην αρχή της εγκυμοσύνης. Ωστόσο, αυτό δεν οφείλεται στον έμμηνο κύκλο τους, αλλά στις αλλαγές των κυττάρων του τραχήλου της μήτρας σε αυτό το διάστημα, κάτι που μπορεί να προκαλέσει ελαφριά αιμορραγία, ειδικά μετά από σεξουαλική επαφή. Άλλες αιτίες αιμορραγίας κατά το πρώτο τρίμηνο είναι: λοίμωξη, εξωμήτρια κύηση, αποβολή ή απώλεια εγκυμοσύνης, υποχοριονική αιμορραγία (αιμορραγία μεταξύ του τοιχώματος της μήτρας και του πλακούντα).
Εγκυμοσύνη και περίοδος: Μπορεί να έχετε περίοδο αν είστε έγκυος;
Σε περίπτωση αιμορραγίας, η μόνη εξέταση που μας βοηθά να ξεχωρίσουμε αν η κολπική αιμόρροια οφείλεται στην τυπική έμμηνο ρύση ή σε ενδεχόμενη αρχόμενη κύης, είναι η μέτρηση β-χοριακής.

Μετά τις 5-6 εβδομάδες, η εξέταση με υπέρηχο επιβεβαιώνει ότι όλα πάνε καλά ή εντοπίζει τυχόν εξωμήτρια κύηση. Κάποιες φορές δεν είναι δυνατό να προσδιορίσουμε την ακριβή αιτιολογία της αιμορραγίας. Είναι σημαντικό να αποκλείσουμε το ενδεχόμενο εξωμήτριου κύησης ή σοβαρής παθολογίας, που μπορεί να είναι επίφοβα ακόμη και για τη ζωή της εγκύου.

Η λήψη καλού ιστορικού βοηθά σημαντικά στη διάγνωση. Το ιστορικό αποβολών αυξάνει τη πιθανότητα να υπάρχει υποκείμενη αιτία για νέα αποβολή. Μετά το πρώτο τρίμηνο, τυχόν αιμορραγία μπορεί να οφείλεται σε ανωμαλίες, ρήξη ή συστολές / διαστολές του τραχήλου της μήτρας, κ.α. Σπανιότερα, αιτίες κολπικής αιμορραγίας στη διάρκεια της εγκυμοσύνης αποτελούν ινομυώματα, πολύποδες, οξυτενή κονδυλώματα, τραύματα του γεννητικού συστήματος, εκτρόπιο και νεοπλασίες του τραχήλου.

Tip
Η περίπτωση αιμορραγίας δεν σημαίνει απαραίτητα ότι υπάρχει κάποιο πρόβλημα, ωστόσο θα πρέπει να απευθυνθείτε στο γιατρό σας για να εντοπίσετε την αιτία.