Οδηγίες προστασίας των παιδιών από τον κορωνοϊό στο σχολείο

Με το νέο κορωνοϊό να μονοπωλεί το ενδιαφέρον τον τελευταίο καιρό, είναι εύλογο να αναρωτιόμαστε κατά πόσο τα παιδιά μας κινδυνεύουν και κυρίως όσο βρίσκονται στο χώρο του σχολείου, καθώς ο συγχρωτισμός των μαθητών στους κλειστούς χώρους, ευνοεί τη μετάδοση των ιών. Η αλήθεια είναι, ωστόσο, ότι σύμφωνα με τα μέχρι τώρα δεδομένα, δεν υπάρχουν ανησυχητικά στοιχεία που να δείχνουν ότι τα παιδιά επηρεάζονται από τον κορωναϊό Covid-19, αντίθετα, τα περισσότερα κρούσματα αφορούν σε ενηλίκους.

Το Αμερικανικό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC) σημειώνει ότι, αν και έχουν αναφερθεί μολύνσεις ακόμα και σε πολύ μικρά παιδιά, από τα περιορισμένα στοιχεία που έχουν δημοσιευτεί και για άλλους κορωναϊούς όπως ο SARS και ο MERS, η μόλυνση στα παιδιά είναι σχετικά ασυνήθιστη. Τα παιδιά που έχουν νοσήσει από τον Covid-19 έχουν συμπτώματα κρυώματος όπως πυρετό, καταρροή και βήχα, ενώ σπανιότερα έχουν αναφερθεί γαστρεντερικά συμπτώματα, όπως εμετός και διάρροια. Ωστόσο, όπως ισχύει και για άλλες ασθένειες του αναπνευστικού, συγκεκριμένες ομάδες παιδιών με προβλήματα υγείας, μπορεί να διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο μόλυνσης.

Οι βασικές συμβουλές προσωπικής υγιεινής που αφορούν όλους μας, θα πρέπει να εφαρμόζονται και από τα παιδιά, προκειμένου να προστατευθούν από το ενδεχόμενο μόλυνσης. Συγκεκριμένα:

  • Πλένουμε συχνά και σχολαστικά τα χέρια μας με σαπούνι και νερό ή αλκοολούχο διάλυμα.
  • Όταν βήχουμε ή φταρνιζόμαστε, καλύπτουμε το στόμα και τη μύτη μας με τον αγκώνα ή ένα χαρτομάντηλο και πλένουμε αμέσως μετά τα χέρια μας.
  • Απορρίπτουμε το χαρτομάντηλο, αμέσως μετά τη χρήση, σε κλειστό κάδο.
  • Αποφεύγουμε τις κοντινές επαφές όταν παρουσιάζουμε συμπτώματα κρυολογήματος (όπως βήχα, πυρετό, καταρροή, πονόλαιμο) ή με άτομα που παρουσιάζουν αυτά τα συμπτώματα.

Το παιδικό τηλεοπτικό κανάλι Nikelodeon σε συνεργασία με το υπουργείο Υγείας, προβάλλει ένα video animation, δίνοντας στα παιδιά συμβουλές για το πώς μπορούν να προφυλαχθούν από τους ιούς στο σχολείο.

Στο μεταξύ, το υπουργείο Υγείας έδωσε στη δημοσιότητα ένα νέο βίντεο με αναλυτικές οδηγίες για την αντιμετώπιση της νόσου, δίνοντας έμφαση στις ευπαθείς ομάδες και διευκρινίζοντας ποια θεωρούνται ύποπτα κρούσματα και πότε καλείται κανείς να περιορίζει τις μετακινήσεις του.