Όταν τα παιδιά θέλουν να πάνε διακοπές με τους φίλους τους

Ήδη από την αρχή της εφηβείας πολλά παιδιά δεν ενθουσιάζονται με την ιδέα των οικογενειακών διακοπών. Ειδικά κατά τη διάρκεια της φοίτησης στο Λύκειο, το πιο πιθανό είναι το παιδί να ζητήσει από τους γονείς του να πάει διακοπές με την παρέα του. Ο ενθουσιασμός κάθε έφηβου να ταξιδέψει και να περάσει λίγες μέρες χωρίς γονική επίβλεψη, δημιουργεί νευρικότητα, φόβο και ανασφάλεια σε πολλούς γονείς και φαντάζει ως μία τρομακτική προοπτική. 

Αν και κάθε γονιός αντιδρά με το δικό του τρόπο, οι περισσότεροι ανησυχούν ότι το παιδί θα παρασυρθεί σε υπερβολές και συμπεριφορές που συνεπάγονται κινδύνους, είτε πρόκειται για κατανάλωση αλκοόλ και επικίνδυνη οδήγηση, είτε για σεξουαλικούς πειραματισμούς ή ακόμη και χρήση ναρκωτικών. Σκεπτόμενοι, ωστόσο, ρεαλιστικά μπορούν να συνειδητοποιήσουν ότι ένα παιδί 16-17 ετών, σε ένα-δύο χρόνια πιθανότατα θα απομακρυνθεί από κοντά τους, είτε για να σπουδάσει σε μία άλλη πόλη ή στο εξωτερικό. Αν, λοιπόν, οι γονείς δεν εμπιστεύονται το παιδί τους για να φύγει για ολιγοήμερες διακοπές, τότε τι θα γίνει όταν θα φύγει ως φοιτητής; 

Τα παιδιά σε αυτήν την ηλικία έχουν έντονη επιθυμία απογαλακτισμού από την οικογένεια και τον έλεγχο και αναζητούν νέες εμπειρίες. Ταυτόχρονα πρέπει να μάθουν να είναι υπεύθυνα, να έρθουν αντιμέτωπα με τα όριά τους, να πάρουν αποφάσεις και να ανταπεξέλθουν σε δυσκολίες. Οι διακοπές με φίλους, λοιπόν, είναι μία πρώτης τάξης ευκαιρία για όλα αυτά. Ο βασικότερος παράγοντας είναι η ωριμότητα του εφήβου. Από την πλευρά σας, ως γονείς, μπορείτε να κάνετε τα εξής: 

Συζητήστε για την προσωπική ασφάλεια

Εξηγήστε στο παιδί τις ανησυχίες σας και ζητήστε του να σας πει πώς θα αντιδρούσε σε συγκεκριμένες καταστάσεις. Φέρτε του ως παράδειγμα δικές σας εφηβικές εμπειρίες, όπως, γιατί, π.χ. ο φίλος που έπινε πάρα πολύ δημιούργησε πρόβλημα σε όλη την παρέα με την ανευθυνότητά του. Το παιδί σας πρέπει να γνωρίζει τους πιθανούς κινδύνους και να είναι προετοιμασμένο, χωρίς να φοβόμαστε ή να σκεφτόμαστε το χειρότερο που θα μπορούσε να συμβεί.
Όταν τα παιδιά θέλουν να πάνε διακοπές με τους φίλους τους

Υπενθυμίστε στο παιδί τους βασικούς κανόνες προσωπικής ασφάλειας:

  • Έχουμε το σακίδιο ή την τσάντα μας πάντα κλειστή και δεν την αφήνουμε ανεξέλεγκτη. Καλύτερα να έχουμε μία τσάντα περασμένη χιαστί πάνω μας και όχι σακίδιο πλάτης.  
  • Αποφεύγουμε να περπατάμε μόνοι μας, ειδικά όταν βραδιάσει.
  • Περιορίζουμε την κατανάλωση αλκοόλ σε ένα ποτό. 
  • Δεν δεχόμαστε τρόφιμα, ποτά, κλπ από κάποιον που δεν γνωρίζουμε.
  • Έχουμε τα μετρητά ή την πιστωτική κάρτα σε ένα ασφαλές σημείο πάνω μας.
  • Δεν μοιραζόμαστε τις προσωπικές μας πληροφορίες με άγνωστους. 
  • Δεν πηγαίνουμε στο σπίτι ή στο ξενοδοχείο κάποιου που μόλις γνωρίσαμε. 
  • Δεν μπαίνουμε στο αυτοκίνητο / δεν ανεβαίνουμε στη μηχανή κάποιου που μόλις γνωρίσαμε.
  • Δεν λέμε σε κάποιον που μόλις γνωρίσαμε που μένουμε. 
  • Είμαστε προσεκτικοί με τους ξένους.
  • Κλειδώνουμε την πόρτα του δωματίου μας τη νύχτα.
  • Δεν μένουμε σε απομονωμένες περιοχές ή προτιμάμε οργανωμένα κάμπινγκ αν πρόκειται να μείνουμε σε σκηνή. 
  • Δεν κάνουμε τίποτα παράνομο.
  • Αν το ταξίδι έχει προορισμό στο εξωτερικό, δίνουμε προσοχή στους νόμους και τους κανόνες, που ίσως διαφέρουν από αυτούς που ισχύουν στη χώρα μας. 

Δώστε στο παιδί ένα kit πρώτων βοηθειών
Βεβαιωθείτε ότι το παιδί έχει μαζί του τα βασικά για να αντιμετωπίσει ένα ηλιακό έγκαυμα, τυχόν πονοκέφαλο ή διάρροια, ή άλλα μικρά απρόοπτα και βεβαιωθείτε ότι γνωρίζει πώς να τα χρησιμοποιήσει.