Πέμπτος μήνας κύησης: Όλα όσα θέλετε να ξέρετε

Αν βρίσκεστε στον πέμπτο μήνα της κύησης, σημαίνει ότι είστε ήδη στη μέση της εγκυμοσύνης. Έχετε αρχίσει πλέον να αισθάνεστε το έμβρυο, καθώς οι κινήσεις του είναι πιο έντονες. Νιώθετε τις πρώτες μικρές κλοτσιές και την αίσθηση ότι χτυπούν μέσα σας δύο καρδιές, κάτι το οποίο σας δημιουργεί ένα υπέροχο, πρωτόγνωρο συναίσθημα.

Στη φάση αυτή μπορείτε να πραγματοποιήσετε το υπερηχογράφημα β’ επιπέδου, δηλαδή την αναλυτική υπερηχογραφική εξέταση του εμβρύου. Είναι η τελευταία ευκαιρία για να βεβαιωθείτε ότι το μωρό σας αναπτύσσεται φυσιολογικά, καθώς ελέγχονται όλα τα όργανά του (καρδιά, εγκέφαλος, πεπτικό, πνεύμονες, νεφρά, άκρα, αγγεία) και επιπλέον, μέσα από αυτή θα σιγουρευτείτε για το φύλο του.

Αλλά ας δούμε όσα θαυμαστά συμβαίνουν στο μωρό στη διάρκεια του πέμπτου μήνα και τι χρειάζεται να γνωρίζει η μέλλουσα μαμά.

Το έμβρυο
Στον πέμπτο μήνα της κύησης, το έμβρυο αναπτύσσεται με ταχύτατο ρυθμό. Ζυγίζει περίπου 250γρ. και έχει μήκος 30εκ. Η καρδιά του έχει περίπου 140-150 παλμούς το λεπτό.

Το σώμα του συνεχίζει να καλύπτεται από το εμβρυικό χνούδι, που προστατεύει το ευαίσθητο δέρμα του. Στο διάστημα αυτό δημιουργούνται τα δακτυλικά αποτυπώματα. Στα κοριτσάκια σχηματίζονται ωάρια μέσα στις ωοθήκες, ενώ στα αγοράκια κατεβαίνουν οι όρχεις από την κοιλιακή χώρα στο όσχεο.

Στη φάση αυτή το έμβρυο χρειάζεται αρκετό ύπνο,  περίπου 12 ώρες την ημέρα, για τη σωστή ανάπτυξή του. Επομένως, εκείνες τις ώρες δεν θα το νιώθετε να κλοτσάει. Τις υπόλοιπες πάντως, κουνιέται, τεντώνεται, κλοτσάει τα ποδαράκια.

Το σχήμα του προσώπου του τελειοποιείται και αρχίζουν να γίνονται πιο εμφανή τα χαρακτηριστικά του, όπως τα μάτια και τα χείλη του. Ακούει την καρδιά και την ομιλία σας. Φροντίστε, λοιπόν, να μιλάτε και να τραγουδάτε στο μωρό σας. Επίσης, όταν αγγίζετε την κοιλιά σας, απολαμβάνει τα χάδια σας.

Η έγκυος
Το σώμα σας πλέον αλλάζει. Το στήθος μεγαλώνει, γίνεται πιο βαρύ και ευαίσθητο. Η κοιλιά σας μεγαλώνει και αισθάνεστε συχνά μερικές συσπάσεις χαμηλά. Συνήθως είναι προπαρασκευαστικές και δεν θα πρέπει να σας ανησυχούν εφόσον δεν αυξάνονται σε συχνότητα και ένταση. Αν, όμως, γίνουν έντονες, ενημερώστε αμέσως το γιατρό σας.
https://www.citykidsguide.com/poia-einai-i-diatrofi-poy-prepei-na-akoloythisete-sti-diarkeia-tis-egkymosynis
Τώρα θα αρχίσετε να νιώθετε τους πρώτους πόνους στη μέση, ως αποτέλεσμα του ότι οι μύες και οι σύνδεσμοι της λεκάνης χαλαρώνουν, με στόχο να βοηθήσουν τη μήτρα να αναπτυχθεί. Προσπαθήστε να δυναμώσετε τους μύες της πλάτης, των μηρών και των γλουτών για να αποφύγετε τους πόνους αυτούς. Η γυμναστική θα σας βοηθήσει σε αυτό, όπως και να νιώσετε γενικότερα ευεξία (αποφύγετε όμως την έντονη άσκηση).

Σιγά σιγά παρατηρείτε την όρεξή σας να αυξάνεται, ενώ παράλληλα μπορεί να αισθάνεστε φούσκωμα ή δυσκοιλιότητα. Ενδέχεται να αισθάνεσθε την αναπνοή σας βαριά και να νιώθετε αίσθημα κόπωσης. Αποφύγετε την πολύωρη ορθοστασία και τα μέρη με πολυκοσμία.

Το δέρμα σας αλλάζει κι αυτό. Γίνεται πιο σκούρο γύρω από τις θηλές, σχηματίζεται μια γραμμή που αρχίζει από τον αφαλό και κατεβαίνει, ενώ εμφανίζονται ραγάδες στην περιοχή της κοιλιάς λόγω της διάτασης του δέρματος.

Οι περισσότερες εγκυμονούσες έχουν κράμπες και κιρσούς στα πόδια, κοιλιακές κράμπες, καούρες στο στομάχι και αιμορροΐδες λόγω της πίεσης που ασκεί η μήτρα. Αν έχετε κιρσούς δοκιμάστε τις ειδικές ελαστικές κάλτσες. Αν υποφέρετε από κράμπες συζητήστε με το γιατρό σας το ενδεχόμενο να πάρετε συμπληρώματα μαγνησίου.

Επίσης, λόγω ορμονικών αλλαγών, ενδέχεται να εμφανιστεί αυξημένη τριχοφυΐα στο σώμα σας. Οι κολπικές εκκρίσεις παραμένουν αυξημένες. Αν δεν είναι δύσοσμες ή δεν συνοδεύονται από αίμα, δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας.

Tips

  • Δώστε στο μωρό σας όλα τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά, ακολουθώντας μία ισορροπημένη, υγιεινή διατροφή.
  • Προσπαθήστε να κοιμάστε στην αριστερή πλάγια θέση για να μην πιέζετε τη μεγάλη φλέβα που επιστρέφει το αίμα στην καρδιά.