Ποια είναι τα 10 χαρακτηριστικά ενός καλού μαθητή και πώς θα τα αναδείξετε

Photo credits: freepik.com  

Καλός μαθητής δεν είναι αποκλειστικά αυτός που παίρνει καλούς βαθμούς. Γνωρίζετε αν το παιδί σας έχει τα χαρακτηριστικά εκείνα που διακρίνουν τους επιτυχημένους μαθητές, αλλά και πώς μπορείτε να ενθαρρύνετε το παιδί σας να αναπτύξει και να καλλιεργήσει αυτά τα χαρακτηριστικά;

Ας δούμε ποια είναι τα 10 χαρακτηριστικά  που πρέπει να έχει το παιδί σας.

Δίψα για μάθηση
Τα παιδιά που έχουν τις καλύτερες επιδόσεις στο σχολείο έχουν δίψα για μάθηση. Έχουν έμφυτη περιέργεια, ρωτάνε για τα πάντα και ενδιαφέρονται να μάθουν νέα πράγματα. Δώστε στο παιδί σας μία ποικιλία ερεθισμάτων και ωθήστε το να εξερευνήσει τα ενδιαφέροντά του.

Αγάπη για την ανάγνωση
Ξεκινήστε να διαβάζετε στο παιδί από τη βρεφική ηλικία. Παρόλο που δεν καταλαβαίνει το βιβλίο, καταλαβαίνει ότι είναι στην αγκαλιά σας και του αρέσει το συναισθηματικό δέσιμο και η ψυχική επαφή μαζί σας, ωραία συναισθήματα που τα συνδέει με την ανάγνωση. Δώστε στο παιδί σας πολλά διαφορετικά βιβλία: εικονογραφημένα, σύντομες ιστορίες, παραμύθια, βιβλία με κεφάλαια, βιβλία γνώσεων, με κατασκευές, συνταγές, πειράματα, ανέκδοτα, βιβλία-κόμικ, κ.λπ.

Θέληση και προσπάθεια
Είναι το παιδί σας πρόθυμο να προσπαθήσει για κάτι, όχι μόνο στα μαθήματα, αλλά γενικότερα, στις απαιτήσεις της ζωής; Μήπως ζητάει κατευθείαν τη βοήθειά σας και τα παρατάει με την παραμικρή δυσκολία; Επαινέστε το παιδί όχι μόνο για το τελικό αποτέλεσμα, αλλά κυρίως για την προσπάθεια, την υπομονή και επιμονή του και για την πρόοδο που έχει κάνει. Έτσι θα μάθει να είναι περήφανο για τη διαδικασία που οδηγεί σε ένα καλό αποτέλεσμα και θα μπορεί να επιμένει όταν ζορίζεται, γιατί μέσα του θα ξέρει ότι μπορεί να τα καταφέρει.

Σεβασμό
Ένα παιδί που έχει σεβασμό σε ανθρώπους, ζώα, αντικείμενα, αναγνωρίζει την αξία τους και φέρεται με σωστό τρόπο. Είναι σημαντικό να μάθετε στο παιδί σας να φροντίζει τα πράγματά του (παιχνίδια, βιβλία, κ.λπ.), να σέβεται τα πράγματα και τις ανάγκες των άλλων, καθώς επίσης, τον εαυτό του και τις ανάγκες του.

Κοινωνικές και συναισθηματικές δεξιότητες
Η ικανότητα του παιδιού να καταλαβαίνει πώς ακριβώς αισθάνεται, το να μπορεί να κατονομάσει το συναίσθημά του και να το διαχειριστεί, αποτελεί βασική δεξιότητα αυτορρύθμισης και αυτοέλεγχου. Παράλληλα, το παιδί χρειάζεται να μπορεί να ακολουθεί κανόνες, να συνεργάζεται, να περιμένει τη σειρά του και να επικοινωνεί τις ανάγκες και τις επιθυμίες του. Δώστε του το παράδειγμα μιλώντας εσείς πρώτα για τα συναισθήματά σας. Μπορείτε να συζητήσετε πώς νιώθουν οι πρωταγωνιστές ενός βιβλίου ή μια ταινίας.

Εσωτερικό κίνητρο 
Κάθε παιδί θα πρέπει να μπορεί να αντλήσει ευχαρίστηση από κάτι που έκανε καλά και να ολοκληρώνει σωστά μία εργασία όχι γιατί το ζήτησε η δασκάλα, αλλά επειδή το ίδιο θέλει να έχει ένα σωστό / όμορφο αποτέλεσμα. Μπορείτε να αναθέσετε στο παιδί σας «καθήκοντα» στο σπίτι, ανάλογα με την ηλικία του, όπως το τάισμα του σκύλου, το πλύσιμο των πιάτων, το πότισμα του κήπου, κ.λπ.

Τήρηση κανόνων
Το παιδί που γνωρίζει τους κανόνες της οικογένειας, της ομάδας, της τάξης, κλπ., αναγνωρίζει ότι υπάρχουν όρια, προσαρμόζεται εύκολα σε νέες συνθήκες και αντιλαμβάνεται ότι με αυτό τον τρόπο μπορεί να πετύχει τους στόχους του.

Υπευθυνότητα
Όταν τα παιδιά πηγαίνουν σχολείο, ξαφνικά γίνονται υπεύθυνα για τα πράγματά τους, τα μαθήματα, τη συμπεριφορά τους. Το παιδί που αναγνωρίζει ότι χρειάζεται να διαβάσει περισσότερο σε κάποιο μάθημα και λιγότερο σε κάποιο άλλο, που αναγνωρίζει πότε πρέπει να ζητήσει βοήθεια σε κάτι που δεν κατάλαβε, είναι το παιδί που χτίζει τη μάθηση και την πρόοδο του. Αναθέστε υπευθυνότητες στο σπίτι (π.χ. να ποτίζει τη γλάστρα στο μπαλκόνι του, να μαζεύει τα παιχνίδια του, να φτιάχνει το κρεβάτι του.

Προγραμματισμός
Τα παιδιά που έχουν μία συγκεκριμένη ρουτίνα πάνε καλύτερα στο σχολείο. Είναι βασικό για ένα παιδί να τρέφεται σωστά, να ξέρει τι ώρα πρέπει να κοιμηθεί (ώστε να καλύψει τις ώρες ύπνου απαραίτητες για την ηλικία του), πότε θα κάνει τα μαθήματά του, πότε θα παίξει.

Δεξιότητες μελέτηςΚάθε παιδί θα πρέπει να γνωρίζει πώς μαθαίνει καλύτερα: διαβάζοντας φωναχτά, από μέσα του, κρατώντας σημειώσεις, κλπ. ώστε να χρησιμοποιεί αυτόν τον τρόπο. Επίσης καλό είναι να γνωρίζει το παιδί πώς θα μελετήσει: πχ., μπορεί να επιστρέψει στο σπίτι, να κάνει ένα μικρό διάλειμμα και να στρωθεί στο διάβασμα (αντί για το αντιπαραγωγικό να κάνει ένα τεράστιο διάλειμμα και να περιμένει την τελευταία στιγμή να διαβάσει).

Πηγή: ygeiamou.gr