Ποιες είναι οι δύο πιο συνήθεις αιτίες λοιμώξεων στα παιδιά

Photo credits: freepik.com 

Οι ιώσεις βρίσκονται σε έξαρση αυτή την περίοδο, καθώς ο χειμωνιάτικος καιρός ευνοεί τη διασπορά μικροβίων. Όταν αναφερόμαστε σε ιώσεις, εννοούμε οποιαδήποτε λοίμωξη από ιό, βακτήριο και άλλα παθογόνα μικρόβια.

O πυογόνος στρεπτόκοκκος και ο αναπνευστικός συγκυτιακός ιός (RSV) αποτελούν δύο από τις πιο συχνές αιτίες λοιμώξεων στα παιδιά, με επιπτώσεις από ήπιες έως πολύ σοβαρές σε ορισμένες περιπτώσεις.

Προς το παρόν δεν υπάρχει εμβόλιο που να προφυλάσσει από τον στρεπτόκοκκο, ενώ το εμβόλιο για τον RSV, που εγκρίθηκε πρόσφατα, δεν κυκλοφορεί στην Ελλάδα.

Στρεπτόκοκκος: Πώς μεταδίδεται, συμπτώματα, θεραπεία

Ο πυογόνος στρεπτόκοκκος είναι βακτήριο που υπάρχει στο δέρμα ή στον ρινοφάρυγγα του ανθρώπου και προκαλεί ποικιλία λοιμώξεων όπως φαρυγγοαμυγδαλίτιδα, μολυσματικό κηρίο, ωτίτιδα, πνευμονία, ρινοκολπίτιδα, οστρακιά. Επίσης, προκαλεί σοβαρότερες (και πιο σπάνιες) διεισδυτικές καταστάσεις, όπως ερυσίπελας, κυτταρίτιδα, βακτηριαιμία, νεκρωτική περιτονιίτιδα, οστεομυελίτιδα, μηνιγγίτιδα, σύνδρομο τοξικού σοκ.

Ο κίνδυνος της φαρυγγοαμυγδαλίτιδας είναι κυρίως η ανάπτυξη ρευματικού πυρετού ως επιπλοκή. Σε παιδιά κάτω των 3 ετών ο στρεπτόκοκκος είναι σπάνιος ως αίτιο της λοίμωξης και ο κίνδυνος αυτός ουσιαστικά δεν υφίσταται. O έλεγχος γίνεται με strept test και αν είναι θετικό, χορηγείται θεραπεία.

Η μετάδοση γίνεται με επαφή με τον πάσχοντα, με τις ρινοφαρυγγικές εκκρίσεις ή με τυχόν τραύμα. Διασπορά παρατηρείται έως 3 εβδομάδες από τη μόλυνση (λήψη αντιβίωσης διακόπτει τη μετάδοση μετά 24 ώρες). Η μετάδοση γίνεται ακόμη και αν ο ασθενής ή ο φορέας είναι ασυμπτωματικός.

Η θεραπεία γίνεται με χορήγηση αντιβίωσης. Μετά τη λήψη για ένα 24ωρο, το παιδί μπορεί να επιστρέψει στο σχολείο εφόσον είναι γενικότερα καλά. Η πρόληψη της κύριας επιπλοκής του ρευματικού πυρετού επιτυγχάνεται ακόμη και αν το αντιβιοτικό χορηγηθεί εντός της πρώτης εβδομάδος (έως 9 ημέρες) από τη διάγνωση. Η βαριά λοίμωξη χρήζει νοσηλείας. Ομάδες κινδύνου για σοβαρή λοίμωξη είναι οι ανοσοκατασταλμένοι, όσοι έχουν υποκείμενα νοσήματα και όσοι νόσησαν πρόσφατα από άλλη ιογενή λοίμωξη. Για την προφύλαξη από τις λοιμώξεις συστήνονται τα απλά μέσα προσωπικής και γενικής υγιεινής, δηλαδή καλό πλύσιμο των χεριών και καθαριότητα τυχόν τραύματος.

Για την προφύλαξη από τις λοιμώξεις συστήνονται τα απλά μέσα προσωπικής και γενικής υγιεινής, δηλαδή καλό πλύσιμο των χεριών και καθαριότητα τυχόν τραύματος.

Αναπνευστικός συγκυτιακός ιός RSV: Πώς μεταδίδεται, συμπτώματα, θεραπεία

Πρόκειται για ένα κοινό αναπνευστικό ιό, που προκαλεί ήπια συμπτώματα κρυολογήματος. Μεταδίδεται από άτομο σε άτομο με σταγονίδια όταν αναπνέει, μιλάει, βήχει ή φταρνίζεται. Μπορεί να μεταδοθεί και από μολυσμένες επιφάνειες που θα αγγίξουμε με τα χέρια, με τα οποία στη συνέχεια θα αγγίξουμε το στόμα, τη μύτη, τα μάτια. Ο χρόνος επώασης είναι 2-8 ημέρες.

Τα συμπτώματα είναι βήχας, φτάρνισμα, πυρετός, ρινική καταρροή, συριγμός. Στα βρέφη μπορεί να συνυπάρχουν ευερεθιστότητα, μειωμένη όρεξη, ταχύπνοια, άπνοια. Σε παιδιά έως 5 ετών παρατητείται ταχύπνοια, δυσκαταποσία, σηπτική κατάσταση, ενώ στους ενήλικες πονόλαιμος, κεφαλαλγία, κόπωση.

Σοβαρή λοίμωξη μπορεί να εμφανίσουν βρέφη κάτω των 6 μηνών, άτομα άνω των 65 ετών και ανοσοκατασταλμένοι που μαζί με άτομα με υποκείμενα νοσήματα αποτελούν τις ομάδες κινδύνου για RSV λοίμωξη. Ειδική ομάδα κινδύνου αποτελούν οι έγκυες. Η θεραπεία αφορά συμπτωματική αγωγή. Όμως οι περισσότεροι ασθενείς ανανήπτουν εντός εβδομάδος χωρίς θεραπεία.

Τα συμπτώματα που δηλώνουν επιπλοκές και βαρύτητα είναι αναπνευστική δυσχέρεια, αναπέταση των πτερυγίων μύτης, δηλαδή άνοιγμα της εισόδου της μύτης σε κάθε αναπνοή, εισολκές μεσοπλευρίων (εισέχουν τα μεταξύ των πλευρών διαστήματα), κυάνωση χειλέων, ακροκυάνωση. Τα βρέφη μπορεί να παρουσιάσουν σήψη, ενώ οι ενήλικες καρδιακές προσβολές. Για την πρόληψη συνιστώνται γενικά μέτρα προφύλαξης, κάλυψη τους στόματος σε βήχα κλπ, περιορισμός του ασθενή στο σπίτι.

Πηγή: amna.gr  

Ένα άρθρο για: