Ποιο άθλημα να επιλέξω για το παιδί μου – Τα οφέλη της ενόργανης

Photo credits: freepik.com

Στα παιδιά αρέσει να κάνουν τούμπες, κατακόρυφο και «ρόδα», να χοροπηδάνε και να δοκιμάζουν την ισορροπία τους, δηλαδή, όλα αυτά που περιλαμβάνονται στις ασκήσεις της ενόργανης γυμναστικής.

Ό,τι κάνουν τα παιδιά μόνα τους στο σπίτι ή στην παιδική χαρά, μπορούν να τα κάνουν στο γυμναστήριο, με το πολύζυγο, το τραμπολίνο, τη δοκό, κ.λπ, πάντα υπό την επίβλεψη των γυμναστών.

Γι’ αυτό και τα παιδιά ενθουσιάζονται με την ενόργανη, καθώς, όχι μόνο παίζουν και εκτονώνονται, αλλά παράλληλα μαθαίνουν να πειθαρχούν, να συνεργάζονται, να σέβονται, να μοιράζονται με τους συναθλητές τους.
Photo credits: freepik.com
Photo credits: freepik.com

Ο Γεώργιος Χατζηευσταθίου, Καθηγητής Φυσικής Αγωγής με ειδικότητα στην Ενόργανη Γυμναστική, Πρωταθλητής και μέλος της Εθνικής Ομάδας από το 2008 έως το 2020, που πλέον προπονεί τα παιδιά στο Gymnastic Stars, μαζί με τον Λευτέρη Πετρούνια, Χρυσό και Χάλκινο Ολυμπιονίκη στο άθλημα των κρίκων και την Βασιλική Μιλλούση, πρωταθλήτρια ενόργανης γυμναστικής με διεθνείς διακρίσεις και τρεις συμμετοχές σε Ολυμπιακούς Αγώνες, μας δίνει όλες τις απαραίτητες πληροφορίες.
Γεώργιος Χατζηευσταθίου

Από ποια ηλικία μπορεί να ξεκινήσει ένα παιδάκι την ενόργανη γυμναστική;
Ένα παιδί μπορεί να ξεκινήσει την ενασχόληση με την ενόργανη γυμναστική από την ηλικία των 3 ετών. Η προπόνηση σε αυτές τις ηλικίες έχει κυρίως παιγνιώδη μορφή και σιγά σιγά εντάσσονται οι μικροί αθλητές στο πρώτο βασικό ασκησιολόγιο.  

Ποια είναι τα επιμέρους αγωνίσματα της ενόργανης και πότε ένα παιδί μπορεί να προπονείται σε αυτά; 
Τα επιμέρους αγωνίσματα της ενόργανης γυμναστικής είναι για αγόρια το έδαφος, το μονόζυγο, το δίζυγο, οι κρίκοι, ο πλάγιος ίππος και το άλμα ενώ για τα κορίτσια είναι το έδαφος, το άλμα, οι ασύμμετροι ζυγοί και φυσικά η δοκός. Από 3 ετών μπορούν να αρχίσουν να έρχονται σε επαφή με τα όργανα, χωρίς κανένα κίνδυνο και χωρίς καμία σωματική επιβάρυνση, πάντα υπό την σωστή καθοδήγηση άρτια εκπαιδευμένων προπονητών.
Photo credits: freepik.com
Ποιο άθλημα να επιλέξω για το παιδί μου – Τα οφέλη της ενόργανηςΠοια είναι τα οφέλη της ενόργανης;
Η ενόργανη γυμναστική θα μπορούσαμε να πούμε ότι είναι η μητέρα όλων των αθλημάτων, καθώς τα οφέλη που αποκομίζει ένας αθλητής με την ενασχόληση του με την ενόργανη, μπορούν να τον ωφελήσουν σε οποιοδήποτε άλλο άθλημα. Συγκεκριμένα, μέσω της ενόργανης γυμναστικής οι αθλητές αναπτύσσουν τη μυϊκή τους δύναμη και αντοχή, ευλυγισία, ισορροπία, ταχυδύναμη και μυϊκή τους συναρμογή. Φυσικά, πέρα από τα σωματικά οφέλη, δεν πρέπει να ξεχνάμε τα ψυχολογικά οφέλη, που αφορούν στην ευεξία και στην σημαντικά βελτιωμένη λειτουργία του πνεύματος και της ψυχής που γενικά προωθείται μέσα από τον αθλητισμό.

Πώς διαφοροποιείται η προπόνηση που ακολουθεί κάθε παιδί ανάλογα με την ηλικία του ή τυχόν ιδιαιτερότητες του;
Όλοι οι μικροί αθλητές που καταπιάνονται με το άθλημα της ενόργανης ξεκινούν από ένα βασικό ασκησιολόγιο, ανάλογα με την ηλικία και τις ιδιαιτερότητες τους. Εδώ, πολύ σημαντικό ρόλο παίζει ο προπονητής και η εμπειρία που διαθέτει, ώστε να μπορεί να διαχειρίζεται κάθε αθλητή διαφορετικά με βάση τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του. Με ειδικές προασκήσεις και ανάλογα με τη συχνότητα της προπόνησης αλλά και τις επιλογές του προπονητή, οι αθλητές βελτιώνονται και εξελίσσονται, ενώ άλλοι κατευθύνονται και σε επίπεδο πρωταθλητισμού.
Photo credits: freepik.com
Ποιο άθλημα να επιλέξω για το παιδί μου – Τα οφέλη της ενόργανης

Υπάρχει κάποιος λόγος που ένα παιδί δεν πρέπει να ξεκινήσει ή να συνεχίσει την ενόργανη;
Κανένας απολύτως λόγος. Βασική προϋπόθεση για μένα είναι τα παιδιά να αισθάνονται χαρούμενα κατά τη διάρκεια της προπόνησής τους και να αγαπούν το εκάστοτε άθλημα με το οποίο καταπιάνονται. Εάν υπάρχει αυτή η προϋπόθεση, τότε δεν βλέπω κανέναν λόγο να διακόψει ένα παιδί την ενασχόλησή του με την ενόργανη, εξαιρώντας φυσικά τις περιπτώσεις ακραίων τραυματισμών όπου εκεί κρίνεται απαραίτητη η συμβουλή του θεράποντος ιατρού.

Είναι ένα άθλημα ασφαλές για παιδιά;
Φυσικά! Ενδεχόμενο μικροτραυματισμών υπάρχει σε κάθε άθλημα εφόσον απαιτείται σωματική δραστηριότητα. Όλα τα αθλήματα είναι ασφαλή υπό την σωστή καθοδήγηση επαγγελματιών. Ειδικά σε επίπεδο μαζικού αθλητισμού οι περιπτώσεις τραυματισμών είναι σχεδόν μηδαμινές, όμως οι γονείς θα πρέπει να διαλέγουν με πολλή προσοχή τους προπονητές που ασχολούνται με τα παιδιά τους καθώς η επιλογή ενός μη εκπαιδευμένου προπονητή χωρίς πτυχία και πιστοποιήσεις μπορεί να οδηγήσει σε λάθος χειρισμό των αθλητών και κατ’ επέκταση να αυξηθούν οι πιθανότητες τραυματισμών.

Gymnastic Stars
Λεωφ. Δημάρχου Αγγέλου Μεταξά 42, Γλυφάδα

Τηλ. 6986763256
Email: [email protected]
www.gymnasticsstars.gr

Ένα άρθρο για: