Ποιο άθλημα να επιλέξω για το παιδί μου – Τα οφέλη της ιστιοπλοΐας

Photo credits: facebook.com/vouliagmeninauticalclub 

Σε μία χώρα όπως η Ελλάδα, η οποία περιβάλλεται από θάλασσα στο μεγαλύτερο τμήμα της, η ιστιοπλοΐα δεν είναι μια ακόμη αθλητική δραστηριότητα, αλλά ένας τρόπος ζωής που θα ακολουθεί τα παιδιά για πάντα.

Τα περισσότερα παιδιά που ασχολούνται με την ιστιοπλοΐα, μένουν κοντά στη θάλασσα και μεγαλώνοντας μπορούν να ασχοληθούν με τις διάφορες επιλογές που τους προσφέρει η ιστιοπλοΐα: να συμμετέχουν σε αγώνες, να κάνουν διακοπές με ιστιοπλοϊκό, να εργαστούν στο θαλάσσιο τουρισμό.

Η ιστιοπλοΐα αναπτύσσει δεξιότητες κινητικές, προσανατολισμού και διαχείρισης αποφάσεων και καλλιεργεί πειθαρχία, υπευθυνότητα και συνεργασία, με αποτέλεσμα τα παιδιά να γίνονται πιο ανεξάρτητα και να αποκτούν μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση.

Σκοπός των ακαδημιών που λειτουργούν στους Ναυτικούς Ομίλους είναι η γνωριμία με το άθλημα της ιστιοπλοΐας, με πρακτική και θεωρητική εκπαίδευση, με σκάφη τύπου Optimist για τις ηλικίες 6-12 ετών και τύπου Laser & 420 για ηλικίες 13-17 ετών.

Η προπονήτρια Δέσποινα Ορφανίδου, υπεύθυνη του τμήματος Optimist στο Ναυτικό Όμιλο Βουλιαγμένης, μας δίνει περισσότερες πληροφορίες για τα οφέλη της ιστιοπλοΐας, τις προπονήσεις και όλα όσα θέλει να γνωρίζει κάθε γονιός, ώστε να επιλέξει αυτό το άθλημα για το παιδί του.
ιστιοπλοΐα Δέσποινα Ορφανίδου
Από ποια ηλικία μπορεί να ξεκινήσει ένα παιδί την ιστιοπλοΐα; Υπάρχουν κάποιες προϋποθέσεις;
Ένα παιδί από την ηλικία των 6 ετών μπορεί να ξεκινήσει την ενασχόλησή του με το άθλημα της ιστιοπλοΐας . Η βασική προϋπόθεση για να ξεκινήσει ένα παιδί μαθήματα ιστιοπλοΐας είναι να γνωρίζει κολύμπι, ώστε να αισθάνεται άνετα και ασφαλές κατά τη διάρκεια του μαθήματος, ενώ για να συνεχίσει τα μαθήματα είναι μία και μοναδική η προύπόθεση, να του αρέσει και να απολαμβάνει το μάθημα!

Ποια είναι τα οφέλη της ιστιοπλοΐας για τα παιδιά;
Τα οφέλη του εν λόγω αθλήματος είναι πολλαπλά. Ξεκινώντας από το γεγονός ότι ο αθλητής έρχεται σε επαφή με το ευμετάβλητο θαλάσσιο περιβάλλον, μπορούμε να αναλογιστούμε όλες τις δεξιότητες που δύναται να αναπτύξει. Πέρα από τη χαρά και την αυτοπεποίθηση που νιώθει τo παιδί που καταφέρνει σε τόσο μικρή ηλικία να ταξιδέψει μόνο του ένα σκάφος, παράλληλα μαθαίνει τα όριά του, που είναι σε απόλυτη συνάφεια όχι μόνο με την ηλικία και το γνωστικό του επίπεδο, αλλά και με την κατάσταση της θάλασσας. Μαθαίνει να σέβεται τα στοιχεία της φύσης, να τα υπολογίζει και μέσω του βιώματος να έχει επίγνωση των δυνατοτήτων του. Αυτή η διαδικασία σταδιακά ενισχύει την αίσθηση αυτονομίας και ανεξαρτησίας του παιδιού, στο πλαίσιο του ασφαλούς περιβάλλοντος των ναυτικών ομίλων και μέσα από μία ελεγχόμενη και συντονισμένη αλληλουχία μαθημάτων στη θάλασσα.  
Photo credits: facebook.com/vouliagmeninauticalclub 
Ποιο άθλημα να επιλέξω για το παιδί μου – Τα οφέλη της ιστιοπλοϊας

Αντιλαμβάνεται κανείς ότι, όπως συμβαίνει σε κάθε φυσικό περιβάλλον, έτσι και στο θαλάσσιο, οι παράμετροι που πρέπει να συνυπολογίσει κάθε αθλητής είναι πολλές. Επί τροχάδην αναφέρω, τη διεύθυνση και την ένταση του ανέμου, το κύμα και τα άλλα σκάφη. Ως εκ τούτου, τα παιδιά αναπτύσσουν τη δεξιότητα της σύνθετης σκέψης, ενώ συν το χρόνω, εκπαιδεύονται στην ανάλυση δεδομένων, με σκοπό τη λήψη αποφάσεων, άρα την ανάπτυξη κριτικής σκέψης.
Η πολυπλοκότητα και ευμεταβλητότητα του θαλάσσιου περιβάλλοντος ενισχύουν την ψυχική και σωματική αντοχή των παιδιών, προκαλούν αυτό που θα αποκαλούσε κανείς "σκληραγώγηση". Σωματικά, τα παιδιά ασκούνται συστηματικά στην μυϊκή ενδυνάμωση, την αντοχή και την ευλυγισία. Πνευματικά, ενισχύεται η ικανότητα συγκέντρωσης, η ηρεμία και η μεθοδικότητα.

Παράλληλα, ενώ οι αθλητές πλέουν ατομικά με το δικό τους σκάφος, ασκούνται και προπονούνται στο πλαίσιο μιας ομάδας. Θα λέγαμε ότι είναι ατομικό και ομαδικό άθλημα, λοιπόν, καθώς η αίσθηση και η λειτουργία της ομαδικότητας είναι απαραίτητες για την εύρυθμη και αποδοτική προπόνηση. Τόσο η συντήρηση των υλικών, όσο και η συμμετοχή των παιδιών στην προπόνηση και στους αγώνες, απαιτούν συνεργασία. Κατά αυτόν τον τρόπο, τα παιδιά συνδέονται μεταξύ τους και σχηματίζουν άρηκτους δεσμούς που, όπως έχει δείξει η ιστορία, τους συντροφεύουν και στην ενήλικη ζωή τους. Εν κατακλείδι, ένα παιδί έξι ετών και άνω που θα έρθει στη μεγάλη οικογένεια της ιστιοπλοΐας, στην πορεία της ενασχόλησής του θα είναι ένας αθλητής με οξύ νου, δυναμικό και ανθεκτικό χαρακτήρα, γεμάτος αυτοποίθηση, που αγαπά και σέβεται τη θάλασσα και την ομάδα του.
Photo credits: facebook.com/vouliagmeninauticalclub 
Ποιο άθλημα να επιλέξω για το παιδί μου – Τα οφέλη της ιστιοπλοϊας

Τι περιλαμβάνει η προπόνηση, με τι τύπο σκάφους γίνεται και πώς διαφοροποιείται για κάθε παιδί ανάλογα με την ηλικία του;
Η προπόνηση περιλαμβάνει ασκήσεις πλεύσης του σκάφους στο νερό και θεωρητικά μαθήματα ναυσιπλοίας, γνωριμία με το σκάφος, πρεοτοιμασία του σκάφους και συντήρησή του.  Με απλά λόγια, τα παιδιά μαθαίνουν να ταξιδεύουν το σκάφος προς διάφορες κατευθύνσεις και σε ποικίλες καιρικές συνθήκες. Παράλληλα, μαθαίνουν να φροντίζουν τα υλικά με τα οποία προπονούνται.

Η προπόνηση σε ηλικίες από 6-15 ετών γίνεται με σκάφη τύπου Optimist, μήκους 2,31 m και πλάτους 1,13 m. Το πανί, χάρη στο οποίο κινείται το σκάφος εκμεταλλευόμενο τον άνεμο, είναι μεγέθους 3,3 τετραγωνικών μέτρων. Το συγκεκριμένο σκάφος είναι η λεγόμενη «δασκάλα» των σκαφών, καθώς κυρίως στη χώρα μας χρησιμοποιείται ευρέως για τη διάδοση του αθλήματος σε νεαρές ηλικίες. Να σημειώσουμε ότι είναι απόλυτα ασφαλές να πλέει κανείς με τον συγκεκριμένο τύπο σκάφους, καθώς διαθέτει τρία μπαλόνια γεμάτα με αέρα που το καθιστούν αβύθιστο.

Βεβαίως, η προπόνηση διαφοροποιείται ανάλογα με την ηλικία και το γνωστικό επίπεδο. Στα πρώτα στάδια εκμάθησης επιδιώκουμε όλες οι ασκήσεις να γίνονται με τη μορφή παιχνιδιού και πολύ κοντά στην ακτή, ώστε τα παιδιά να μαθαίνουν παίζοντας με χαρά και παράλληλα να αισθάνονται σιγουριά και ασφάλεια. Στην πράξη, κάθε προπονητής μέσα από το φουσκωτό του κατευθύνει μια μικρή ομάδα παιδιών, 5-6 σκάφη, ώστε να ολοκληρώσουν σύντομες διαδρομές μεταξύ συγκεκριμένων σημείων, που ονομάζονται σημαδούρες. Στο προχωρημένο και αγωνιστικό επίπεδο, ο βαθμός δυσκολίας των ασκήσεων ανεβαίνει, ενώ το εύρος των συνθηκών πλεύσης μεγαλώνει. Όλα τα παραπάνω φυσικά συνδέονται απόλυτα με την ετοιμότητα, την ωριμότητα και τα όρια του κάθε αθλητή.
Photo credits: facebook.com/vouliagmeninauticalclub 
Ποιο άθλημα να επιλέξω για το παιδί μου – Τα οφέλη της ιστιοπλοϊας

Πόσες φορές την εβδομάδα γίνονται οι προπονήσεις;
Οι ακαδημίες ασκούνται δύο φορές την εβδομάδα, κάθε Σάββατο και Κυριακή. Το μάθημα διαρκεί δύο ώρες. Κατά τους θερινούς μήνες πραγματοποιούνται camps εκμάθησης, όπου τα παιδιά έχουν τη δυνατότητα καθημερινής και πολύωρης ενασχόλησης τόσο με το συγκεκριμένο άθλημα, όσο και με παράλληλες δραστηριότητες που λαμβάνουν χώρα σε κάθε ναυταθλητικό όμιλο. Οι αγωνιστικές και προαγωνιστικές ομάδες προπονούνται τρεις έως πέντε φορές την εβδομάδα, συμπεριλαμβανομένου και του Σαββατοκύριακου. Τόσο η συχνότητα, όσο και το ασκησιολόγιο των προπονήσεων, καθορίζονται από το αγωνιστικό πρόγραμμα.

Υπάρχει κάποιος λόγος που ένα παιδί δεν πρέπει να ξεκινήσει ή να συνεχίσει την ιστιοπλοΐα;
Ο μοναδικός λόγος για τον οποίο κάποιο παιδί ή κάποιος ενήλικας δεν ενδείκνυται να συνεχίσει τα μαθήματα ιστιοπλοΐας, είναι να μην του αρέσει η συγκεκριμένη ενασχόληση. Η ιστιοπλοΐα δύναται να αποτελεί μια ευχάριστη δραστηριότητα έως και ένα απαιτητικό άθλημα υψιλού πρωταθλητισμού. Επομένως ανάλογα με τη θέληση αλλά και τις δεξιότητες του κάθε ατόμου, μπορεί να αφορά όλους όσους αγαπούν τη θάλασσα και απολαμβάνουν την πλεύση!
Photo credits: facebook.com/vouliagmeninauticalclub 
Ποιο άθλημα να επιλέξω για το παιδί μου – Τα οφέλη της ιστιοπλοϊας

Είναι ένα άθλημα ασφαλές για τα παιδιά;
Δεν θα το φανταζόταν κανείς, αλλά η ιστιοπλοΐα είναι από τα ασφαλέστερα των αθλημάτων, εάν και εφόσον βεβαίως τηρούνται βασικοί κανόνες. Έτσι, ένα παιδί που γνωρίζει κολύμπι στο βαθμό του να νιώθει άνετα κοντά στο νερό, είναι απόλυτα ασφαλές φορώντας το ειδικό σωσίβιο, το οποίο είναι ανάλογο του βάρους του και πάντα σωστά δεμένο πάνω του. Όπως ανέφερα παραπάνω, το σκάφος Οptimist δεν βυθίζεται και μάλιστα αποτελεί το καλύτερο «σωσίβιο» για το παιδί. Όσον αφορά τους τραυματισμούς, θα πρέπει να αναφέρω ότι είναι ελάχιστοι έως μηδαμινοί, καθόσον το παιδί είναι μόνο στο σκάφος και η σωματική δραστηριότητα είναι ελεγχόμενη και συγκεκριμένη, ενώ μυικά ασκούνται οι αθλητές ισομετρικά. Παράλληλα, θα πρέπει να επισημάνω ότι καθόλη τη διάρκεια προπόνησης και αγώνων, τα παιδιά συνοδεύονται απαραιτήτως από φουσκωτό σκάφος και προπονητή.

Ποιος είναι ο απαραίτητος εξοπλισμός που πρέπει να αγοράσει ο γονιός;
Ξεκινώντας την ενασχόληση με το άθλημα, το παιδί πρέπει να φοράει αθλητικά ρούχα που επιτρέπουν την κίνηση και αθλητικά παπούτσια. Στην πορεία και ανάλογα με την εποχή, εξοπλιζόμαστε με τα κατάλληλα ρούχα. Αυτά για τους χειμερινούς μήνες είναι η ολόσωμη στολή δυτών, παπούτσια από το ίδιο υλικό και ένα αντιανεμικό μπουφάν για επιπρόσθετη προστασία. Κατά τους θερινούς μήνες, προτείνουμε τα παιδιά να φορούν μακρυμάνικες λίκρες και κολάν με αντιηλιακή προστασία. Βεβαίως, τα γυαλιά, το καπέλο και η κρέμα αντιηλιακής προστασίας είναι πάντα στην τσάντα μας!

Ναυτικός Όμιλος Βουλιαγμένης
Λαιμός Βουλιαγμένης, Βουλιαγμένη
Τηλ. 2108962416
Email: [email protected]