Ποιο άθλημα να επιλέξω για το παιδί μου – Τα οφέλη του ποδοσφαίρου

Photo credits: freepik.com 

Το ποδόσφαιρο είναι το πιο αγαπητό και διαδεδομένο άθλημα στον κόσμο. Παίζεται από μικρούς και μεγάλους, σε κάθε γωνιά του πλανήτη, ενώ τα τελευταία χρόνια έχει κερδίσει και το γυναικείο φύλο ως άθλημα.

Αν ο στόχος σας είναι το παιδί σας να διασκεδάζει ως μέλος μιας ομάδας και να μάθει ενώ εκτελεί μια άσκηση, τότε το ποδόσφαιρο είναι από τα καλύτερα αθλήματα.

Τα οφέλη της ενασχόλησης με το ποδόσφαιρο είναι πολλά για τα παιδιά. Σε μικρή ηλικία, με τη χρήση της μπάλας, αναπτύσσουν τις λεπτές κινητικές δεξιότητες, την ισορροπία, τον συντονισμό ποδιού – ματιού, αποκτούν ένα γερό και ευλύγιστο μυϊκό σύστημα, γερά οστά, ευκινησία, κ.α.

Επιπλέον, παίζοντας ένα παιδί σε μια ομάδα ποδοσφαίρου, αναπτύσσει την ικανότητα να συνεργάζεται και να αλληλεπιδρά με άλλα παιδιά.

Ο Ανδρέας Γιαννάκης, εκπαιδευτικός Φυσικής Αγωγής και κάτοχος διπλώματος UEFA B της Ελληνικής Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας, είναι ο συντονιστής του τμήματος Φ.Α. του Δημοτικού στο CGS και τεχνικός Διευθυντής της Juventus Academy Athens. Το 2009 μετά την εκπαίδευσή του στο Juventus University (Τορίνο), συμμετείχε στη δημιουργία της πρώτης ακαδημίας της Juventus εκτός Ιταλίας ως Head Coach και στην συνέχεια ως Τεχνικός διευθυντής μέχρι σήμερα. Ο κ. Γιαννάκης μας λέει όλα θα θέλαμε να ξέρουμε πριν επιλέξουμε το ποδόσφαιρο ως άθλημα για τα παιδιά μας.

Photo credits: freepik.com   
 Ποιο άθλημα να επιλέξω για το παιδί μου – Τα οφέλη του ποδοσφαίρου

Από ποια ηλικία μπορεί να ξεκινήσει ένα παιδί το ποδόσφαιρο; Υπάρχουν κάποιες προϋποθέσεις;Ένα παιδί μπορεί να ξεκινήσει το άθλημα του ποδοσφαίρου από την ηλικία των 5 ετών. Απαραίτητη προϋπόθεση είναι η ακαδημία ποδοσφαίρου που θα επιλέξει ο γονέας να υλοποιεί το κατάλληλο προπονητικό πρόγραμμα, σύμφωνα με την ηλικία του παιδιού του.

Ποια είναι τα οφέλη του ποδοσφαίρου για τα παιδιά;
Τα οφέλη του ποδοσφαίρου και της προπόνησή του είναι σημαντικά για τα παιδιά καθώς  βελτιώνει:
 Τις φυσικές ικανότητες όπως:

 • Καρδιοαναπνευστική αντοχή
 • Μυϊκή δύναμη
 • Ταχύτητα
 • Ευλυγισία-ελαστικότητα

Τις ατομικές αθλητικές δεξιότητες που απαιτεί το ποδόσφαιρο και είναι η βασική τεχνική του, όπως:

 • Έλεγχος και υποδοχή της μπάλας
 • Μεταβίβαση (πάσα)
 • Προσποίηση και ντρίπλα (Προσπέραση αντιπάλου)
 • Λάκτισμα της μπάλας (Σουτ)

Στον ψυχολογικό τομέα, ένας μικρός ή μεγάλος ποδοσφαιριστής ενδυναμώνει την αυτοπεποίθησή του, την αποφασιστικότητά του, γίνεται πιο υπεύθυνος και μαθαίνει να παίρνει πρωτοβουλίες γιατί όταν έχει την μπάλα στα πόδια του αποφασίζει εκείνη την στιγμή για την εξέλιξη του παιχνιδιού. Τέλος μαθαίνει να διαχειρίζεται τα συναισθήματά του σε κάθε αποτέλεσμα, στη νίκη, την ήττα, την ισοπαλία. Η κοινωνικοποίηση μέσω του ποδοσφαίρου είναι πολύ σπουδαία, γιατί το παιδί δημιουργεί νέες φιλίες, αποδέχεται τους κανόνες και τις αξίες που υπάρχουν στην ομάδα, αναπτύσσει τον σεβασμό απέναντι στους συναθλητές του, τους αντιπάλους, τους προπονητές, τους διαιτητές και τα υπόλοιπα μέλη της ομάδας και αγωνίζεται πάντα τηρώντας το Fair Play.
Photo credits: freepik.com 

Ποιο άθλημα να επιλέξω για το παιδί μου – Τα οφέλη του ποδοσφαίρου 2

Τι περιλαμβάνει η προπόνηση; Διαφοροποιείται για κάθε παιδί ανάλογα με την ηλικία του;
Μια προπόνηση ποδοσφαίρου συνήθως περιλαμβάνει:

Προθέρμανση

 • Μυϊκή συναρμογή
 • Ασκήσεις βελτίωσης των Φυσικών Ικανοτήτων
 • Απλές και σύνθετες ασκήσεις τεχνικής
 • Ατομική και ομαδική τακτική σε μορφή παιχνιδιού
 • Παιχνίδι

Τα προπονητικά προγράμματα σχεδιάζονται με βάση τις ανάγκες της κάθε ηλικίας και διαφοροποιούνται ανάλογα, ώστε να είναι ασφαλή και ευεργετικά για την πολύπλευρη (σωματική, κοινωνικοσυναισθηματική) ανάπτυξη των παιδιών, σε κάθε στάδιο της ηλικίας τους.

Πόσες φορές την εβδομάδα γίνονται οι προπονήσεις;
Η συχνότητα των προπονήσεων είναι, συνήθως, 2-3 φορές την εβδομάδα και έχουν διάρκεια 1 ώρα έως 1ώρα και 15 λεπτά για τις μικρές ηλικίες (5-11 ετών), και 3-4 φορές την εβδομάδα για τις πιο μεγάλες ηλικίες (12-17 ετών) και έχουν διάρκεια 90΄.

Είναι ένα άθλημα ασφαλές για τα παιδιά;
Το ποδόσφαιρο είναι ένα πολύ ασφαλές άθλημα για τα παιδιά, αρκεί να υπάρχει το σωστό εκπαιδευτικό πρόγραμμα, η κατάλληλη υλικοτεχνική υποδομή στα γήπεδα και ο σωστός εξοπλισμός από τον ποδοσφαιριστή.

Ποιος είναι ο απαραίτητος εξοπλισμός που πρέπει να αγοράσει ο γονιός;
Ο απαραίτητος εξοπλισμός που χρειάζεται να αγοράσει ο γονέας είναι ποδοσφαιρικά παπούτσια (με σχάρα για γήπεδα με συνθετικό χλοοτάπητα) και επικαλαμίδες στο σωστό μέγεθος (ανάλογα την ηλικία).