Ποιο άθλημα να επιλέξω για το παιδί μου – Τα οφέλη του πόλο

Photo credits: @clonard_waterpolo

Η υδατοσφαίριση (water polo) είναι ένα από τα πιο θεαματικά και διαδεδομένα αθλήματα στον κόσμο, με σημαντικές επιτυχίες και διακρίσεις για τη χώρα μας.

Η ενασχόληση με την υδατοσφαίριση, δίνει στα κορίτσια και τα αγόρια που το επιλέγουν, ένα αίσθημα ικανοποίησης, αφού πρόκειται για ένα διασκεδαστικό και συναρπαστικό άθλημα, αλλά παράλληλα, τους μαθαίνει τη συνεργασία, το σεβασμό, την αφοσίωση, την αλληλεγγύη.

Με τη μορφή παιχνιδιού, τα παιδιά εγκλιματίζονται σιγά σιγά στο υγρό στοιχείο και μαθαίνουν βασικές κολυμβητικές ικανότητες. Ο συνδυασμός με τη χρήση της μπάλας, δίνει περισσότερο ενδιαφέρον στα παιδιά, που από μικρά μαθαίνουν την ομαδικότητα και την πειθαρχία.

Ο Σταύρος Τσαγκόζης, προπονητής Ακαδημιών Υδατοσφαιρισης στον Αθλητικό Ναυτικό Όμιλο Γλυφάδας (ΑΝΟΓ), μας δίνει περισσότερες πληροφορίες για τα οφέλη του πόλο και γιατί ένα παιδί να ασχοληθεί με αυτό το άθλημα.
Photo credits: @clonard_waterpolo 
Photo credits: @clonard_waterpolo

Από ποια ηλικία μπορεί να ξεκινήσει ένα παιδί το πόλο; Υπάρχουν κάποιες προϋποθέσεις;
Ένα παιδί μπορεί να ξεκινήσει πόλο από την ηλικία των 8-9 ετών, μαθαίνοντας πολύ καλό κολύμπι μέσα από το παιχνίδι με την μπάλα, που του προσφέρει το ίδιο το πόλο. Φυσικά, μπορεί να ξεκινήσει και αργότερα, με την προϋπόθεση ότι ξέρει καλό κολύμπι. Πολλά παιδιά ξεκινούν μετά από 2-3 χρόνια στην αγωνιστική κολύμβηση.

Τι περιλαμβάνει η προπόνηση και με τη συχνότητα γίνονται οι προπονήσεις; 
Οι προπονησεις είναι καθημερινές, από Δευτέρα μέχρι Σάββατο, ενώ κάποιες Κυριακές συνήθως υπάρχουν αγωνιστικές υποχρεώσεις, φιλικά παιχνίδια ή πανελλήνια πρωταθλήματα. Η διάρκεια της προπόνηση είναι 1,5 - 2 ώρες. Η προπόνηση περιλαμβάνει ασκήσεις φυσικής κατάστασης (κολύμπι / κολυμβητικές ασκήσεις), ατομική τεχνική με μπάλα και ομαδική τακτική / προπονητικό διπλό. Όσο ανεβαίνουν τα παιδιά σε αγωνιστικές ομάδες / κατηγορίες, οι προπονήσεις γίνονται πιο απαιτητικές και οι αθλητές έχουν και γυμναστήριο πριν την προπόνηση. Όμως, οι προπονήσεις αποτελούν για τα παιδιά μια ευχάριστη ώρα στην οποία ξεδίνουν από τον φόρτο της μέρας τους.

Έχει κάποιες δυσκολίες η εκμάθηση του αθλήματος;
Η μόνη δυσκολία της υδατοσφαίρισης είναι ότι είναι ένα πολύ δυναμικό άθλημα από μόνο του, με σωματική επαφή μέσα στο υγρό στοιχείο. Όσο μικρότερα σε ηλικία ξεκινήσουν τα παιδιά, τόσο προσαρμόζονται πιο εύκολα.
Photo credits: @clonard_waterpolo
Photo credits: @clonard_waterpolo

Ποια είναι τα οφέλη του πόλο για τα παιδιά;
Το πόλο είναι η καλύτερη μορφή άσκησης και όλτα τα οφέλη του, σωματικά και πνευματικά, αποκομίζονται μέσα από τη διαδικασία του παιχνιδιού και της διασκέδασης. Στο κολύμπι το σώμα γυμνάζεται ομοιόμορφα. Με τις ασκήσεις να εκτελούνται εντός του νερού αποφεύγονται οι κακώσεις και οι τραυματισμοί του μυοσκελετικού συστήματος και των αρθρώσεων, που συχνά παρατηρούνται σε αθλήματα με μπάλα στο έδαφος. Το παιδί αποκτά ιδιαίτερες δεξιότητες στην κολύμβηση και στον χειρισμό της μπάλας στο νερό, μαθαίνει σε έναν υγιεινό τρόπο ζωής και αποκτά αυξημένες αθλητικές ικανότητες, όπως αντοχή, μέγιστη δύναμη, έκρηξη, αντίληψη, οξυδέρκεια, γρήγορα αντανακλαστικά και ψυχραιμία. Επίσης, μέσα από το πόλο, το παιδί αναπτύσσει τη νοημοσύνη, την  αυτοπεποίθηση και το αίσθημα ευθύνης, μαθαίνει να θέτει στόχους και προσπαθεί να τους πραγματοποιήσει. Τέλος, ως ομαδικό άθλημα, βοηθάει στην ασφαλή κοινωνικοποίηση των παιδιών.

Υπάρχει κάποιος λόγος που ένα παιδί δεν πρέπει να ξεκινήσει ή να συνεχίσει το πόλο;
Για να συμμετέχει κάποιο παιδί στις Ακαδημίες των Δελφινιών θα πρέπει πρώτα απ’ όλα να είναι θετικό στην ιδέα να ασχοληθεί με το άθλημα του πόλο και προαιρετικά να κατέχει κάποιες βασικές δεξιότητες κολύμβησης.