Ποιοι είναι οι βασικοί κανόνες ασφαλείας για την αποφυγή πνιγμού στη θάλασσα

Καλοκαίρι και θάλασσα είναι άρρηκτα συνδεδεμένα, ειδικά στη χώρα μας, η οποία περιβάλλεται από το υδάτινο στοιχείο στο μεγαλύτερο μέρος της. Το κολύμπι και τα παιχνίδια στο νερό είναι ιδαίτερα αγαπητά σε μικρούς και μεγάλους, ωστόσο χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή, αφού ο κίνδυνος πνιγμού ελλοχεύει ανά πάσα στιγμή και δυστυχώς, τα στοιχεία είναι . 

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, ένας άνθρωπος πεθαίνει από πνιγμό παγκοσμίως περίπου κάθε 90 δευτερόλεπτα, ενώ πολλοί ερευνητές υποστηρίζουν ότι το φαινόμενο είναι ακόμη συχνότερο (ένας άνθρωπος κάθε 30 δευτερόλεπτα), δεδομένου ότι δεν δηλώνονται/καταγράφονται όλα τα περιστατικά.

Στην Ελλάδα, σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ), περίπου 350 - 400 άνθρωποι χάνουν την ζωή τους από πνιγμό κάθε χρόνο, με την αναλογία αντρών-γυναικών να είναι 3:1. Δυστυχώς, κάθε χρόνο στη χώρα μας πνίγεται και ένας σημαντικός αριθμός παιδιών και εφήβων (περίπου 10 παιδιά και έφηβοι).

Είναι σημαντικό να αναφερθεί ότι στην Ελλάδα, μια χώρα που περιτριγυρίζεται από θάλασσα, ένα μεγάλο ποσοστό κατοίκων (αγγίζει ακόμη και το 60%, όπου σημαντικό ποσοστό αυτών είναι παιδιά και έφηβοι) δεν γνωρίζει πώς να κολυμπά και πώς να τηρεί βασικούς κανόνες ασφαλείας για την αποφυγή πνιγμούΠοιοι είναι οι βασικοί κανόνες ασφαλείας για την αποφυγή πνιγμού στη θάλασσα

Βασικοί κανόνες ασφαλείας για την αποφυγή πνιγμών

 1. Παρακολουθείστε οργανωμένα μαθήματα κολύμβησης.
 2. Κολυμπήστε πάντα με παρέα και ιδανικά υπό την επίβλεψη ναυαγοσώστη (εάν αυτό είναι εφικτό).
 3. Μην αφήνετε από την επίβλεψή σας ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού, όπως τα παιδιά και οι ηλικιωμένοι.
 4. Αποφύγετε την κολύμβηση αμέσως μετά το φαγητό (ιδανικά πρέπει να έχουν περάσει 3 ώρες από την κατανάλωση φαγητού).
 5. Μπείτε σταδιακά μέσα στο νερό, ώστε να προσαρμοστεί ο οργανισμός σας στη θερμοκρασία του (ιδιαίτερη προσοχή όταν το νερό είναι κρύο).
 6. Μην απομακρύνεστε από τα ρηχά και κολυμπήστε παράλληλα με την ακτή.
 7. Μην υπερεκτιμάτε τις δυνάμεις σας και μην κάνετε επίδειξη των δυνάμεών σας στους υπόλοιπους λουόμενους.
 8. Μην κάνετε ριψοκίνδυνα παιχνίδια, που θέτουν εσάς ή τους γύρω σας σε κίνδυνο.
 9. Αν παρασυρθείτε στα βαθιά από κάποιο ρεύμα, διατηρήστε την ψυχραιμία σας, κολυμπήστε παράλληλα με την ακτογραμμή για να απεγκλωβιστείτε και μετά κάθετα για να επιστρέψετε στην ακτή.
 10. Αποφύγετε το κολύμπι εάν έχετε καταναλώσει νωρίτερα αλκοόλ.
 11. Μην παραβλέπετε τυχόν προειδοποιήσεις προς τους λουόμενους από τις τοπικές Αρχές.
 12. Να είστε επιφυλακτικοί όταν επισκέπτεστε μια παραλία για πρώτη φορά. Καλό είναι να έχετε ενημερωθεί από τους κατοίκους της περιοχής για τυχόν κινδύνους που μπορεί να προκύψουν.