Πώς η διακόσμηση του παιδικού δωματίου μπορεί να συμβάλλει στην καλή ψυχολογία του παιδιού

Οι ευχάριστες αναμνήσεις, οι θετικές σκέψεις, τα χρώματα και τα φυσικά υλικά, επηρεάζουν τον τρόπο λειτουργίας του μυαλού, καθώς και την ψυχολογία του παιδιού. Τουλάχιστον αυτό υποστηρίζουν οι ειδικοί, νευρολόγοι και ψυχολόγοι, κάτι το οποίο βρίσκει εφαρμογή ακόμη και στη διακόσμηση του παιδικού δωματίου.

Το παιδικό δωμάτιο αποτελεί τον προσωπικό χώρο του παιδιού, όπου περνάει πολλές ώρες, διαβάζοντας, παίζοντας, χαλαρώνοντας και τελικά, αναπτύσσοντας αρμονικά τις πτυχές της προσωπικότητάς του καθώς μεγαλώνει.

Τα χρώματα επηρεάζουν όχι μόνο την ψυχολογία του παιδιού, αλλά και την ανάπτυξη των ικανοτήτων του. Για παράδειγμα, κάποια χρώματα ερεθίζουν την όραση, οι αντιθέσεις και οι σκιές βοηθούν το παιδί να αντιλαμβάνεται το χώρο γύρω του και να μαθαίνει να υπολογίζει αποστάσεις, κλπ. Επίσης, μελέτες έχουν δείξει ότι το χρώμα του δωματίου μπορεί να επηρεάσει τον ύπνο, τη μνήμη, το μεταβολισμό και βέβαια, τη συγκέντρωση του παιδιού στη μελέτη.

Επίσης, έρευνες στον τομέα του εγκεφάλου επισημαίνουν ότι η εξάσκηση οπτικών δεξιοτήτων είναι πολύ σημαντική τους πρώτους έξι μήνες της ζωής του παιδιού. Αυτό επιτυγχάνεται με την ύπαρξη σημείων ενδιαφέροντος, όπως π.χ. ένα τοπίο, το οποίο θα δείχνετε στο μωρό σας και θα του μιλάτε γι’ αυτό.

Πώς η διακόσμηση του παιδικού δωματίου μπορεί να συμβάλλει στην καλή ψυχολογία του παιδιού

Η ψυχολογία των χρωμάτων

Σε γενικές γραμμές, τα ψυχρά χρώματα ενδείκνυται για τα παιδικά δωμάτια και για χώρους μελέτης, σε αντίθεση με τα θερμά. Επίσης, οι διαφορετικές θερμοκρασίες χρώματος προκαλούν διαφορετικά συναισθήματα.

Τα θερμά χρώματα, δηλαδή, κόκκινο, κίτρινο, πορτοκαλί και οι διάφορες αποχρώσεις τους, συνδέονται με την ενέργεια, τον ενθουσιασμό, την όρεξη για ζωή, συμβάλλουν στην καλύτερη διάθεση. Τα ψυχρά χρώματα, δηλαδή μπλε, πράσινο, μοβ και οι ενδιάμεσες αποχρώσεις τους, συνδέονται με την ηρεμία, τη γαλήνη και την απομόνωση. Οι ειδικοί λένε ότι για τα ζωηρά παιδιά με αδυναμία συγκέντρωσης συνίσταται η επιλογή ψυχρών χρωμάτων, ενώ στα παιδιά με ήρεμο χαρακτήρα, τα θερμά χρώματα θα τους δώσουν ενέργεια και ζωντάνια.

  • Το μοβ είναι ένα χρώμα που χαρίζει ηρεμία και χαλαρώνει, λόγω του συνδυασμού μπλε και κόκκινο, από τον οποίο προκύπτει. Αποτελεί μάλιστα μια καλή επιλογή τόσο για αγόρια όσο και κορίτσια.
  • Το μπλε μειώνει την ένταση, το άγχος και την επιθετικότητα. Συμβάλλει στη χαλάρωση, τη συγκέντρωση και τον ύπνο. Επιλέγεται συχνά για το παιδικό δωμάτιο των αγοριών.
  • Το πράσινο είναι ένα χρώμα που προσφέρει ηρεμία στο μυαλό και το σώμα και χαρίζει ευεξία.  
  • Το ροζ είναι ένα χρώμα που συμβάλει στη χαλάρωση και βέβαια, το αγαπημένο των περισσότερων κοριτσιών.
  • Το πορτοκαλί είναι φιλόξενο και ζεστό, ωστόσο είναι καλό να χρησιμοποιείται σε μικρές επιφάνειες, γιατί δημιουργεί υπερδιέγερση.
  • Το κόκκινο είναι ένα χρώμα που κάνει το παιδί πιο ενεργητικό και μπορεί να λειτουργήσει θετικά σε ό,τι έχει να κάνει με αθλητική δραστηριότητα, αλλά αρνητικά ως προς τις μαθησιακές επιδόσεις.
  • Το κίτρινο θεωρείται χρώμα που προκαλεί σύγχυση, νευρικότητα και προβλήματα συγκέντρωσης.

Διακοσμητικές λεπτομέρειες

  • Για το παιδικό δωμάτιο προτιμήστε υλικά όσο πιο κοντά στο φυσικό περιβάλλον. Τα ξύλινα παιδικά έπιπλα ή σε χρώμα ξύλου δίνουν αίσθηση ασφάλειας και άνεσης.
  • Οι βαμβακερές ή σατέν κουρτίνες μπορούν να δημιουργήσουν αίσθηση ασφάλειας και θαλπωρής στο παιδί.
  • Όσον αφορά σε παιχνίδια, βιβλία, κ.λπ., στα παιδιά αρέσουν οι έντονες αντιθέσεις, τα έντονα και φωτεινά σχήματα και χρώματα.
  • Οι οικογενειακές φωτογραφίες, οι ζωγραφιές, τα αναμνηστικά από ταξίδια ή διακοπές, κάνουν το παιδί να αισθάνεται αγάπη, ζεστασιά, περισσότερο οικεία, να αναπολεί όμορφες στιγμές, κλπ. Όλα αυτά τα συναισθήματα, σύμφωνα με τους ειδικούς, έχουν θετικά αποτελέσματα και στην καλύτερη απόδοση του εγκεφάλου του.
  • Ο φωτισμός παίζει πολύ σημαντικό ρόλο. Ο σωστός φυσικός φωτισμός προσφέρει οπτική άνεση που αποδεδειγμένα επιδρά στην ψυχική υγεία και ευεξία, καθώς και στην αύξηση της απόδοσης του παιδιού.   
  • Φροντίστε να υπάρχουν αποθηκευτικοί χώροι στο παιδικό δωμάτιο. Όταν είναι ακατάστατο, γεμάτο με παιχνίδια, ρούχα, βιβλία, κλπ., μπορεί να οδηγήσει σε υπερκινητικότητα, κλάματα, άρνηση για δράση, κ.α. Ένα καθαρό και οργανωμένο δωμάτιο βοηθάει το παιδί να λειτουργεί ομαλά.
  • Αποφύγετε την ύπαρξη τηλεόρασης στο παιδικό δωμάτιο. Η λειτουργία της αποσπά την προσοχή από τη μελέτη, διαταράσσει τον ύπνο του, ενώ πολλές φορές λόγω ηλικίας, τα παιδιά δεν είναι σε θέση να επεξεργαστούν τα μηνύματα που λαμβάνουν μέσω της τηλεόρασης. Το ίδιο ισχύει και για τον ηλεκτρονικό υπολογιστή, τον οποίο καλό είναι να αποφύγετε ειδικά όταν τα παιδιά είναι μικρά σε ηλικία, αφού στην εφηβεία ενδεχομένως να απαιτείται για τις σχολικές εργασίες.