Πώς η «πλήξη» των καλοκαιρινών διακοπών συμβάλλει στην ανάπτυξη των παιδιών

Photo credits: freepik.com

Το καλοκαίρι φέρνει μαζί του μία χαλαρότητα, για μικρούς και μεγάλους. Ωστόσο, πολλοί γονείς προσπαθούν να γεμίζουν το χρόνο των παιδιών με δραστηριότητες και στη διάρκεια των διακοπών, ώστε αυτά να μην νιώθουν πλήξη. Οι ειδικοί, όμως, υποστηρίζουν ότι ο υπερβολικός προγραμματισμός την περίοδο του καλοκαιριού καθυστερεί την ανάπτυξη της προσωπικότητας του παιδιού, καθώς το απομακρύνει από το να ανακαλύψει αυτά που πραγματικά το ενδιαφέρουν και ότι η πλήξη ωφελεί τα παιδιά!

Με λίγα λόγια, αν θέλετε οι διακοπές του παιδιού σας να είναι παραγωγικές και χρήσιμες, επιτρέψτε του να μην έχει πρόγραμμα ή τουλάχιστον, επιλέξτε δραστηριότητες που θα του προσφέρουν αρκετό ελεύθερο χρόνο. Γιατί, η απασχόληση των παιδιών έχει θετικά στοιχεία, αλλά και ο ελεύθερος χρόνος στη διάρκερια των διακοπών είναι σημαντικός για την ανάπτυξή τους.

Πώς η «πλήξη» των καλοκαιρινών διακοπών συμβάλλει στην ανάπτυξη των παιδιών

Αναπτύσσει τη δημιουργικότητα των παιδιών και νέους τρόπους διασκέδασης: Όταν τα παιδιά έχουν ελεύθερο χρόνο, μαθαίνουν να διασκεδάζουν. Η ικανότητα να επινοήσετε ένα παιχνίδι για να παίξετε, να δημιουργήσετε ή να εξερευνήσετε κάτι, είναι κάτι που πρέπει να μαθαίνεται στα παιδιά — και συχνά αναπτύσσεται από την πλήξη.

Μαθαίνει στα παιδιά να διαπραγματεύονται και να συνεργάζονται: Ο μη προγραμματισμένος χρόνος που αφιερώνεται στη συναναστροφή με άλλους ανθρώπους, βοηθάει τα παιδιά να μάθουν να διαπραγματεύονται και να συνεργάζονται. Όταν τα παιδιά είναι μαζί σε δομημένες δραστηριότητες, συνήθως οι ρόλοι και οι κανόνες έχουν ήδη αποφασιστεί. Η ικανότητα να συνεργάζεται με άλλους για να δημιουργεί και να αποφασίζει ρόλους και κανόνες αποτελεί έναν πολύ καλό τρόπο για να μάθουν τα παιδιά δεξιότητες που είναι ζωτικής σημασίας.

Αναπτύσσει δεξιότητες επίλυσης προβλημάτων και καλλιεργεί την αυτοπεποίθηση: Περιμένει το παιδί σας να ρυθμίζετε εσείς όλα τα ζητήματα που προκύπτουν κάθε φορά που βρίσκεται σε αδιέξοδο; Σταματήστε να παρεμβαίνετε, ώστε να τα βοηθήσετε να πάρουν πρωτοβουλίες, να βασιστούν στον εαυτό τους και να αναπτύξουν δεξιότητές στην επίλυση προβλημάτων. Όταν το παιδί σας έχει ευκαιρίες να ασχοληθεί με τον εαυτό του και το καταφέρνει με επιτυχία, ενισχύει την αυτοεκτίμησή του.

Βελτιώνει την ψυχική υγεία και κάνει τα παιδιά πιο χαρούμενα: Τα σημερινά παιδιά (και οι ενήλικες επίσης) τείνουν να είναι τόσο απασχολημένα, που δεν υπάρχει χρόνος για να μείνουν αδρανείς και να αφήσουν το μυαλό τους να «περιπλανηθεί». Το να έχουν χρόνο, τους δίνει την ευκαιρία να επεξεργαστούν τις δικές τους σκέψεις και να γνωρίσουν καλύτερα τον εαυτό τους. Έρευνα έχει δείξει ότι είναι πολύ σημαντικό για την ψυχική υγεία να αφήνουμε το μυαλό μας να περιπλανηθεί αντί να επικεντρώνεται συνεχώς σε δραστηριότητες. Όταν οι ενήλικες μιλούν για τις ευτυχισμένες παιδικές τους αναμνήσεις, πάντα θυμούνται τα απλά πράγματα: εμπειρίες, συνδέσεις με άλλα παιδιά, πλάκες, γέλιο και παιχνίδια φύση.
Photo credits: freepik.com 
Πώς η «πλήξη» των καλοκαιρινών διακοπών συμβάλλει στην ανάπτυξη των παιδιών

Πώς να ενθαρρύνετε το παιδί σας να αξιοποιήσει την πλήξη του ελεύθερου χρόνου

Εάν το παιδί σας έχει μάθει να ακολουθεί ένα πρόγραμμα δομημένο από εσάς, θα του φανεί δύσκολο να βρει τρόπους για να διασκεδάσει μόνο του. Δοκιμάστε τις παρακάτω τεχνικές για να το ενθαρρύνετε να περάσει δημιουργικά το χρόνο του:

  • Ορίστε μια ημέρα την εβδομάδα όπου η οικογένεια δεν έχει δομημένες δραστηριότητες και προσαρμόστε την αναλόγως κάθε φορά.
  • Αναθέστε του μια δημιουργική εργασία, όπως η κατασκευή μιας διαδρομής με εμπόδια στον κήπο ή η οργάνωση ενός κυνηγιού θησαυρού. Αυτό θα ενισχύσει τη δημιουργικότητα, καθώς πρέπει να αποφασίσει ποιος θα είναι ο θησαυρός, να τον κρύψει, να γράψει τις ενδείξεις κ.λπ.
  • Μην ταράζεστε με την ακαταστασία. Τα πάντα μπορούν να καθαριστούν και μπορείτε να θέσετε ως προϋπόθεση ότι το παιδί σας πρέπει να βοηθήσει με την ολοκλήρωση του παιχνιδιού στην τακτοποίηση του χώρου.
  • Πηγαίνετε το παιδί σας σε ανοιχτούς χώρους και αντισταθείτε στην παρόρμηση να παρεμβαίνετε για να το προστατέψετε. Αφήστε το να σκαρφαλώσει, να ανακαλύψει, να ρισκάρει.
  • Γίνετε οι ίδιοι καλό πρότυπο, διαμορφώνοντας υγιείς στάσεις απέναντι στην τεχνολογία: δεν μπορείτε να περιμένετε από το παιδί σας να αφήσει το τηλέφωνό του αν είστε συνεχώς στο δικό σας.

Πηγή: eliza.org.gr