Πώς η τεχνολογία αλλάζει τον κλάδο της υγείας

Οι εξελίξεις της τεχνολογίας δεν αφήνουν ανεπηρέαστη και την ιατρική, την υγειονομική περίθαλψη αλλά και τα φαρμακευτικά προϊόντα. Σύμφωνα με το Institute Future Today, εμφανίζονται εφαρμογές και προϊόντα που ανταποκρίνονται στον τρόπο ζωής των νεότερων γενεών όπου είναι και γνώστες της  ψηφιακής τεχνολογίας.

Τεχνολογία και τεχνητή νοημοσύνη φέρνουν τη δύναμη του εργαστηρίου στα σπίτια μας ενώ αρκετές συζητήσεις γίνονται για τις δυνατότητες πλέον μιας απομακρυσμένης διάγνωσης και θεραπείας. Η επαυξημένη πραγματικότητα και η εικονική πραγματικότητα αξιοποιούνται ήδη για την εκπαίδευση χειρουργών αλλά και την παροχή χειρουργικής καθοδήγησης σε πραγματικό χρόνο. Οι ειδικοί υποστηρίζουν ότι σίγουρα το κόστος το ιατρικό θα μπορούσε να μειωθεί με τη διεύρυνση των δυνατοτήτων της τηλεϊατρικής για απομακρυσμένη παρακολούθηση ασθενών.

Οι εφαρμογές της Apple τo «waking steadiness score» στο iPhone και το Apple Watch, το οποίο προειδοποιεί εάν κάποιος μπορεί να πέσει ή οι προσωπικές συσκευές της AliveCor υπολογίζουν τώρα το καρδιακό διάστημα QT, έναν πρώιμο δείκτη κινδύνου για απειλητικές για τη ζωή αρρυθμίες. Όμως η τεχνολογία με εφαρμογές στην ιατρική δεν σταματά εδώ αλλά παραδείγματα όπως η «κλινική στον καρπό» από την Rockley Photonics της Pasa dena, στην Καλιφόρνια αποτελούν πραγματική επανάσταση στο χώρο της υγείας.

Δεν ωφελούνται μόνο οι ασθενείς, αλλά η αξιοποίηση όλων αυτών των συσκευών δίνει τη δυνατότητα ακόμη και στις ασφαλιστικές εταιρείες να μειώσουν το κόστος των αποζημιώσεων που προσφέρουν για θέματα υγείας. Μέσα από την ανίχνευση όλων των αλλαγών στο ανθρώπινο σώμα, πριν γίνουν αισθητά τα συμπτώματα, δεν οδηγούν μόνο στη μείωση του κόστους αλλά και στη βελτίωση της υγείας των ανθρώπων. Η κατ’ οίκον εργαστηριακή εξέταση δεν είναι κάτι ξένο, μην ξεχνάμε αξιοποιήθηκε σχεδόν από όλους στην περίοδο της πανδημίας με τα self test.

Ήδη η εταιρεία Forward με έδρα το Σαν Φρανσίσκο, δέχτηκε  225 εκατομμύρια δολάρια από επενδυτές, για να επεκταθεί σε εθνικό επίπεδο με τις συνδρομές προληπτικής υγειονομικής περίθαλψης που χρησιμοποιούν τεχνολογίες για την εξ αποστάσεως διάγνωση και θεραπεία ασθενών. Η Amazon έκλεισε ήδη συνεργασίες με νοσοκομεία και ασφαλιστικές εταιρείες και επενδύει τα χρήματα της στο διαδικτυακό φαρμακείο, αναλύσεις δεδομένων, τηλεϊατρική, διαγνωστικά, υγεία και ευεξία.

Η ίδια μελέτη αναφέρει ότι καθώς παρατηρούμε την γήρανση του πληθυσμού παγκοσμίως η απομακρυσμένη ιατρική βοήθεια θα είναι η πιο ασφαλής αντιμετώπιση ιατρικής περίθαλψης γι’ αυτές τις ηλικίες.

Κατά τη διάρκεια της πανδημίας εμφανίστηκε άνοδος της ζήτησης σε υπηρεσίες ψηφιακής γυμναστικής όπου οι άνθρωποι είχαν και τη δυνατότητα αλληλεπίδρασης μεταξύ τους ανεξάρτητα την φυσική απόσταση που τους χωρίζει.  Οι επενδύσεις έφθασαν στα 200 εκατομμύρια δολάρια για ψηφιακές υπηρεσίες συνδυάζοντας τις βιομετρικές αναλύσεις με την δημιουργία προσωπικών προγραμμάτων καθοδήγησης.

Με τη βοήθεια της τεχνολογίας δημιουργούνται επίσης έξυπνα υφάσματα ενσωματωμένα σε μανίκια, όπου δίνουν την δυνατότητα  μέσα από τις εφαρμογές της ρομποτικής, σε τραυματίες αλλά και σε ασθενείς μετά από επέμβαση να μπορούν να λαμβάνουν υπηρεσίες φυσικοθεραπείας από απόσταση.

Ουσιαστικά αναφέρονται στην εμφάνιση ενός νέου personal trainer ψηφιακού, ο οποίος έχει τη δυνατότητα να καταγράφει βιομετρικά χαρακτηριστικά του ατόμου κατά τη διάρκεια της προπόνησης, της προσπάθειας που καταβάλει αλλά και των συναισθημάτων που αναπτύσσει. Ουσιαστικά μέσα από τις απαντήσεις των χρηστών γίνεται η επιλογή του ψηφιακού προπονητή που τους ταιριάζει!!

Οι αλγόριθμοι συνεχίζουν στο χώρο της υγείας με πολλές και διαφορετικές εφαρμογές!!!

Το ενδιαφέρον των επιστημών για τη γνωστική λειτουργία του εγκεφάλου και των ηλικιωμένων καθώς αντιμετωπίζει μία «γνωστική έκπτωση» οδηγεί στην διερεύνηση και δημιουργίας παιχνιδιών που αφορούν την βελτίωση της μνήμης. Όπως το Recollect, ένα από τα παιχνίδια εκπαίδευσης εγκεφάλου από το Riverside Brain Game Center, του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια, το οποίο έχει σχεδιαστεί για τον σκοπό αυτό. Τα Εθνικά Ινστιτούτα Υγείας χρηματοδοτούν έρευνες και για τη νόσο Αλτσχάιμερ στο Πανεπιστήμιο της Νότιας Φλώρινας.

Άλλα παιχνίδια προσπαθούν να βελτιώσουν την περιφερειακή όραση, τη λήψη αποφάσεων, του χρόνου αντίδρασης και του συντονισμού χεριού και ματιού σε αθλητές.

Οι αλγόριθμοι προσπαθούν να ανταποκριθούν στις επιθυμίες της ανθρωπότητας ώστε να αναπτύξουν smartphone και φορητές συσκευές οι οποίες θα προτείνουν αλλαγές, για να παραταθεί η διάρκεια ζωής. Οι επενδύσεις έχουν φθάσει στο ύψος των 5 εκατομμυρίων δολαρίων με στόχο την επιβράδυνση της γήρανσης. Εφαρμογές αναπτύσσονται από start up που υποστηρίζουν ότι καταγράφουν και αναλύουν τις αλλαγές στο μικροβίωμα και στους βιοδείκτες αίματος ενώ στη συνέχεια μπορούν να προσφέρουν εξατομικευμένες πχ διατροφικές συμβουλές. Όλα αυτά με συσκευές που θα χρησιμοποιούνται από τους ίδιους τους καταναλωτές στο σπίτι τους.

Εμφανίζεται μία απίστευτη ανάπτυξη σε φορητούς αισθητήρες που ξεκινά από έξυπνα ρολόγια και περνάει στα προηγμένα υφάσματα και υλικά. Μια βιώσιμη «εμφυτεύσιμη τεχνολογία» αρχίζει να αναπτύσσεται με στόχο την καλύτερη βιολογική υγεία του ανθρώπου. Πως; μα με την ανίχνευση και παρακολούθηση βιοδεικτών που δεν θα οδηγούν μόνο στη βελτίωση της υγείας μας αλλά και στην ενίσχυση της επούλωσης.

Ουσιαστικά μιλάμε για την εμφάνιση της επόμενης γενιάς διαγνωστικών διαδικασιών και θεραπειών!!!!

Οι βιομετρικές μετρήσεις  με τη βοήθεια τατουάζ και ηλεκτρονικά δέρματα, ο καρδιακός βηματοδότης που απορροφάται από το σώμα, nanobots όπου η τροφοδότηση τους γίνεται από τη ενέργεια που δημιουργούν οι κινήσεις τους σώματος, τα έξυπνα νήματα, τα έξυπνα ρούχα όπου χρησιμοποιούν έξυπνα νήματα και μικρούς αισθητήρες για να συλλέξουν διάφορα δεδομένα και στη συνέχεια στην αξιοποίηση τους.

Αναδυόμενα Wearables εμφανίζουν ένα νανοπορώδες ύφασμα από το πανεπιστήμιο του Duke το οποίο μεταδίδει θερμική ακτινοβολία για να δροσίσει το ανθρώπινο σώμα, άλλοι μιλούν για τη δημιουργία κλινικών παλτό ή ρόμπες ή ολόσωμες φόρμες που μειώνουν την κόπωση και τον κίνδυνο τραυματισμών και πολλά άλλα.

Η μελέτη υποστηρίζει ότι οι επιχειρήσεις που θα δραστηριοποιηθούν σε αυτόν τον τομέα θα δουν να αυξάνονται τα κέρδη τους κατά 33%. Ενώ όσες εταιρείες αξιοποίησαν στρατηγικές προβλέψεων δημιούργησαν 200% ανάπτυξη στους τομείς που επιθυμούσαν. Ουσιαστικά θεωρούν ότι οι ξεκάθαροι επιχειρηματικοί στόχοι, βοηθούν στον καλύτερο προγραμματισμό των δράσεων και στηρίζουν μία ευέλικτη νοοτροπία και στα στελέχη ακόμη σε περιόδους βαθιάς αβεβαιότητας.

Αφορμή για την παρουσίαση αυτής της μελέτης του FTI, ήταν το γεγονός ότι μέσα από αυτά τα παραδείγματα και τις αναφορές γίνεται αντιληπτή η διεπιστημονικότητα αλλά και η διαφοροποιημένη σταδιοδρομία στις υπηρεσίες προσφοράς στο χώρο της υγείας.

Αν θελήσουμε να κάνουμε την σύνδεση με τις σπουδές στην τριτοβάθμια εκπαίδευση παρατηρούμε ότι οι επιλογές πολλές, εάν η ματιά μπορεί να κοιτάξει το τώρα αλλά ταυτόχρονα και το μέλλον.

Τι μπορεί να επιλέξει ένας μαθητής; 
Μία συνεργασία πολλών επιστημών έχοντας τελειώσει κάποιος τμήματα όπως: Επιστήμης Υπολογιστών, Πληροφορικής, ΗΜΜΥ, Βιολογικό, Ιατρικής, Χημικών  Μηχανικών, Επιστήμης, Υλικών κ.ά. διότι και τα drones μπαίνουν στην υπηρεσία της υγείας ως απομακρυσμένη βοήθεια.

Η δική μας βοήθεια ως επιστημονική ομάδα στην εταιρεία EMPLOY EDU Σύμβουλοι Εκπαίδευσης και Σταδιοδρομίας όμως δεν είναι απομακρυσμένη. Αφορά το ΤΩΡΑ καθώς είμαστε πάντα στις διάθεση σας για την ενημέρωση σας και κατά τη διάρκεια μιας εξατομικευμένης συνεδρίας Επαγγελματικού Προσανατολισμού. Μία ενημέρωση  όπου γίνεται δύναμη για τις όποιες επιλογές ενός μαθητή, ενός φοιτητή, ώστε το ταξίδι να ξεκινά με χαμόγελο και μία ανακούφιση γιατί  οι διαδρομές είναι πολλές άρα και οι επιλογές!!

Σύνταξη: EMPLOY EDU Σύμβουλοι Εκπαίδευσης & Σταδιοδρομίας

Ένα άρθρο για: