Πώς μπορούμε να μιλάμε θετικά στα παιδιά

Photo credits: freepik.com  

Ο ρόλος των γονιών σίγουρα δεν είναι εύκολος και συχνά οι ίδιοι κάνουν λάθη χωρίς να έχουν πρόθεση, όπως π.χ., να απευθύνονται στα παιδιά με λέξεις ή φράσεις που μπορεί να είναι τοξικές για τη συναισθηματική ανάπτυξή τους.

Συχνά κάθε γονιός μπορεί να φτάσει στα όρια από μία ακραία συμπεριφορά του παιδιού. Τότε είναι που κάποιες κουβέντες του γονιού, ενδέχεται να γεμίσουν το παιδί με αισθήματα ντροπής, αυτοαμφισβήτησης, απογοήτευσης, θλίψης, κ.α.

Σύμφωνα με την παιδοψυχολόγο και Διευθύντρια στο Κέντρο Ανάπτυξης Νηπίων του Κολλεγίου Barnard στη Νέα Υόρκη, Dr Tovah Klein, κάθε φράση που δείχνει να επικρίνει συμπεριφορές ή αισθήματα του παιδιού, είναι προβληματική: "Το αίσθημα ντροπής μπορεί να γίνει τοξικό για ένα μικρό παιδί, επειδή το κουβαλά μαζί του: “Μάλλον δεν το κάνω καλά. Δεν πρέπει να το δοκιμάσω”".

Τα επικριτικά σχόλια προς το παιδί και φράσεις, όπως, "Πάλι έκανες την ίδια βλακεία;", "Αυτά είναι γελοιότητες!", "Αντιδράς υπερβολικά", του δημιουργούν αρνητικά συναισθήματα για τον εαυτό του και το κάνουν να πιστεύει ότι κάνει κάτι λάθος ή/και ότι δεν μπορεί να αλλάξει.

Πώς μιλάμε θετικά στο παιδί

Σύμφωνα με την παιδοψυχολόγο Δρ Tovah Klein, ο γονιός θα πρέπει να αναρωτηθεί γιατί νιώθει θυμό και απογοήτευση από το παιδί. Ένας τρόπος για να δείχνουμε μεγαλύτερη κατανόηση και ενσυναίσθηση προς το παιδί, είναι να χρησιμοποιούμε τις ακόλουθες φράσεις: 

  • "Δεν θέλεις να το κάνεις αυτό τώρα. Το καταλαβαίνω. Αλλά πρέπει να φύγουμε".
  • "Αν σου φαίνεται δύσκολο, θα σε βοηθήσω εγώ"
  • "Μακάρι να μπορούσαμε να το κάνουμε αυτό"
  • "Θέλεις να πάμε βόλτα; Το καταλαβαίνω. Δυστυχώς, δεν γίνεται αυτή τη στιγμή"

Το παιδί έχει ανάγκη να νιώσει ότι υπάρχει κατανόηση για όσα αισθάνεται. Οι γονείς από την πλευρά τους οφείλουν να δείξουν ενσυναίσθηση και παράλληλα να βάλουν όρια. Για παράδειγμα, σε ένα ξέσπασμα του παιδιού, τα σχέδια δεν γίνεται να αλλάξουν, οπότε σε αυτή την περίπτωση, όπως λέει η παιδοψυχολόγος, "μπορείτε να «αγνοήσετε με καλό τρόπο» το παιδί που φέρεται άσχημα. Αντί να προσπαθήσετε να διαχειριστείτε τη συμπεριφορά του, αφήστε την να περάσει. Πείτε κάτι όπως «πάω να ετοιμάσω τα πράγματά μας και επιστρέφω να σε πάρω σε λίγο".

Αν χάσατε την ψυχραιμία σας και είπατε στο παιδί πράγματα που δεν εννοείτε, καλό είναι να αναγνωρίσετε το λάθος σας και για να αποκαταστήσετε τη σχέση εμπιστοσύνης με το παιδί, μπορείτε να πείτε κάτι τέτοιο: "Ήταν πολύ δύσκολο και για τους δύο μας. Εγώ έβαλα τις φωνές, εσύ αναστατώθηκες… Τώρα είμαστε πάλι εντάξει".

Πηγή: ygeiamou.gr