Πώς θα μάθετε στα παιδιά την έννοια της αποταμίευσης

Photo credits: freepik.com

Από τα πιο σημαντικά εφόδια για τα παιδιά, είναι να μάθουν τα παιδιά την αξία των χρημάτων και της αποταμίευσης και να αναπτύξουν οικονομικές δεξιότητες.

Η σημερινή Παγκόσμια Ημέρα Αποταμίευσης, που γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 31 Οκτωβρίου, αποτελεί μία καλή ευκαιρία για να μιλήσετε στα παιδιά για την έννοια της αποταμίευσης, καθώς και για την αξία να πετυχαίνεις ένα μεγάλο στόχο με μια μικρή καθημερινή προσπάθεια.

Ήδη από την ηλικία των τριών ετών τα παιδιά είναι σε θέση να κατανοήσουν βασικές έννοιες της οικονομίας, όπως η αποταμίευση και οι πληρωμές, ενώ σύμφωνα με ερευνητές του Πανεπιστημίου του Κέμπριτζ, οι συνήθειες που αποκτούμε γύρω από τη διαχείριση των χρημάτων, διαμορφώνονται γύρω στην ηλικία των επτά ετών.

Να θυμάστε πάντα ότι τα παιδιά μαθαίνουν με δύο βασικούς τρόπους: μιμούμενα τους ενήλικες ή ακολουθώντας κανόνες. Επομένως, ό,τι κι αν τους διδάξετε με τη μορφή οδηγιών ή νουθεσίας δεν θα έχει αποτέλεσμα αν δεν σας δουν να εφαρμόζετε κι εσείς τους ίδιους κανόνες.

Τι μπορείτε να κάνετε στην πράξη, ώστε να βοηθήσετε τα παιδιά να αποταμιεύουν;

Ξεκινήστε βάζοντας μαζί με τα παιδιά έναν εφικτό οικονομικό στόχο. Εξηγήστε τους τη σημασία να συγκεντρώνουν ένα ποσό βάζοντας στην άκρη μέρος από το χαρτζιλίκι τους, προκειμένου να πάρουν κάποια στιγμή κάτι που επιθυμούν πολύ, π.χ. ένα ποδήλατο.

Κάντε δώρο στο παιδί έναν κουμπαρά, ο οποίος αποτελεί διαχρονικό σύμβολο προνοητικότητας και λειτουργεί ως καθημερινή υπενθύμιση της πρακτικής της αποταμίευσης.

Συνδυάστε την επιτυχή αποταμίευση με μια επιβράβευση, που μπορεί να έρχεται στο τέλος κάθε μήνα, τριμήνου ήέτους, και να είναι ένα επιπλέον ποσό από εσάς στον κουμπαρά του, μια βόλτα, το αγαπημένο του φαγητό με φίλους, κ.λπ.
Πώς θα μάθετε στα παιδιά την έννοια της αποταμίευσης Photo credits: freepik.com   

Εντάξτε τα παιδιά στη διαδικασία των αγορών από το σούπερ μάρκετ. Ζητήστε από τα παιδιά σας να σας βοηθούν κάθε φορά που ετοιμάζετε τη λίστα με τα απαραίτητα ψώνια για το σπίτι. Επίσης, όταν πηγαίνετε μαζί να ψωνίσετε, ζητήστε από τα παιδιά να αναζητήσουν την καλύτερη τιμή για ένα προϊόν που θέλουν.

Καθώς οι on-line συναλλαγές γίνονται όλο πιο δημοφιλείς, εκπαιδεύεστε τα παιδιά πώς θα κάνουν με ασφάλεια τις αγορές τους στο διαδίκτυο και πώς να εντοπίσουν μια πιθανή διαδικτυακή απάτη.

Μάθετε τα παιδιά να αποφεύγουν τις αυθόρμητες αγορές. Συζητήστε τη διαφορά μεταξύ αναγκών και επιθυμιών και ενθαρρύνετέ τα να σκέφτονται αν πραγματικά χρειάζονται κάτι πριν ξοδέψουν τα χρήματά τους.

Πώς θα μάθετε στα παιδιά την έξυπνη διαχείριση χρημάτων

  • Έλεγχος χρήσης κινητού τηλεφώνου: Όταν το παιδί σας αποκτήσει το πρώτο του κινητό τηλέφωνο, επιλέξτε μαζί το προπληρωμένο πρόγραμμα ή το είδος συμβολαίου που θα έχει και δείξτε του πώς να ελέγχει και να ελαχιστοποιεί τη χρήση δεδομένων. Εννοείται ότι θα πρέπει να βάλετε όρια στη χρήση του.  
  • Αξιολόγηση των διαφημίσεων: Βοηθήστε τα παιδιά να κατανοήσουν το ρόλο των διαφημίσεων στην τηλεόραση, στο διαδίκτυο, κλπ. Κάντε τους ερωτήσεις όπως, τι προσπαθούν να πουλήσουν οι διαφημίσεις, πώς προσπαθούν να το πουλήσουν και αν χρειάζονται το συγκεκριμένο προϊόν.
  • Η χαρά του να μοιράζεσαι: Ενθαρρύνετε τα παιδιά να ανακαλύψουν τρόπους με τους οποίους μπορούν να δαπανήσουν χρήματα για να βοηθήσουν τους άλλους (π.χ. προσφέροντας σε ένα ίδρυμα για παιδιά ή σε μία οργάνωση για ζώα).
  • Μάθετε στο παιδί πώς λειτουργεί η πίστωση: Όταν είναι αρκετά μεγάλο για να καταλάβει τι είναι η πίστωση, μπορείτε να του δανείσετε ένα μικρό ποσό χρημάτων, συμβάλλοντας σε μία μεγάλη αγορά που θέλει να κάνει. Συμφωνήστε το πόσο που το παιδί θα πρέπει να σας επιστρέφει κάθε εβδομάδα από το χαρτζιλίκι του. Να είστε τυπικοί με την αποπληρωμή, μέχρι να σας επιστραφεί όλο το ποσό.
  • Διδάξτε στο παιδί σας την αξία των σοφών επενδύσεων: Όταν το παιδί είναι αρκετά μεγάλο για να κατανοήσει τα επιτόκια και το ποσοστό απόδοσης, μπορείτε να βρείτε στο διαδίκτυο ένα επενδυτικό παιχνίδι και να ασχοληθείτε μαζί, ώστε να μάθει τις επενδυτικές στρατηγικές και τους οικονομικούς κινδύνους.
  • Οικογενειακός οικονομικός προγραμματισμός: Εμπλέξτε το παιδί στον προϋπολογισμό σας, στην πληρωμή λογαριασμών, τον προγραμματισμό σημαντικών δαπανών ή διακοπών. Ορίστε ένα οικογενειακό στόχο όπου θα μπορούν να συμμετάσχουν όλα τα μέλη της οικογένειας.