Πώς θα μάθετε στο παιδί σας να κάνει ποδήλατο

Photo credits: freepik.com 

Το καλοκαίρι είναι εδώ και η εποχή ενδείκνυται για να μάθετε το παιδάκι σας να κάνει ποδήλατο. Τώρα, λοιπόν, που ο καιρός το επιτρέπει, είναι ευκαιρία για να ξεκινήσετε την εκμάθηση ποδηλάτου, που αποτελεί μία διασκεδαστική δραστηριότητα για τα παιδιά.

Ας δούμε τι πρέπει να γνωρίζουμε για τη χρήση του ποδήλατου από τα παιδιά, καθώς και πώς θα τα κρατήσουμε ασφαλή στους δύο τροχούς.

Πότε μπορεί το παιδί να μάθει ποδήλατο

Ιδανικά το παιδί μπορεί να ξεκινήσει ποδήλατο με βοηθητικές ρόδες περίπου στην ηλικία των 2 ετών, ενώ μπορεί να αφήσει τις βοηθητικές γύρω στα 5-7, κάτι που εξαρτάται ωστόσο, από το παιδί, την ιδιοσυγκρασία του, τη θέληση και τις δυνατότητές του. Η εκμάθηση ποδήλατου χωρίς βοηθητικές ρόδες είναι ένα σημαντικό ορόσημο για κάθε παιδί.

Πώς θα επιλέξουμε το κατάλληλο ποδήλατο

Το μέγεθος του ποδηλάτου που θα επιλέξετε εξαρτάται από την ηλικία, το ύψος και τη δύναμη του παιδιού. Το σωστό μέγεθος ποδηλάτου είναι αυτό, στο οποίο το παιδί μπορεί να στέκεται στον επάνω σωλήνα του ποδηλάτου, πατώντας στο έδαφος και με τα δυο του πόδια, νιώθει άνετα και έχει τον έλεγχο του ποδηλάτου του ανά πάσα στιγμή, άρα δεν κινδυνεύει.

Αποφύγετε να αγοράσετε ένα μεγαλύτερο ποδήλατο με το σκεπτικό να το έχει το παιδί «όταν μεγαλώσει». Ένα μεγάλο ποδήλατο, δυσκολεύει το παιδί να κινηθεί και οι πιθανότητες να χάσει τον έλεγχο και να πέσει είναι περισσότερες.

Σε γενικές γραμμές ισχύουν τα εξής ως προς τα μεγέθη:

  • παιδιά 3-5 ετών, μπορούν να χρησιμοποιήσουν ποδήλατα με ρόδες διαμέτρου 12 ιντσών
  • παιδιά 4-7 ετών, θα χρειαστούν ποδήλατο με ρόδες 16 ιντσών
  • παιδιά 5-10 ετών, θέλουν ποδήλατο με ρόδες 20 ιντσών
  • παιδιά 8-14 ετών, θα χρειαστούν ποδήλατο με ρόδες διαμέτρου 24 ιντσών

Photo credits: freepik.com 
Πώς θα μάθετε το παιδί σας να κάνει ποδήλατο

Πώς θα μάθουμε στο παιδί να ισορροπεί σε 2 ρόδες

Προτιμήστε να δώσετε στο παιδί ένα απλό ποδήλατο, ώστε να μπορεί να το χειριστεί. Αρχικά θα του μάθετε τη μέθοδο ολίσθησης. Απλώς βγάζετε τα πετάλια από ένα συνηθισμένο ποδήλατο (αν και υπάρχουν πλέον τα ποδήλατα ισορροπίας) και χαμηλώνετε τη σέλα, ώστε τα δύο πόδια του παιδιού να ακουμπούν στο έδαφος όταν κάθεται. Δείξτε του πώς να σπρώξει με τα πόδια του και να “γλιστρήσει” στο ποδήλατο.

Μόλις μπορέσει να ισορροπήσει με ασφάλεια για λίγα δευτερόλεπτα, προσθέστε τα πετάλια πίσω, φέρτε το κάθισμα προς τα πάνω και διδάξτε το παιδί να κάνει πετάλι.
Βρείτε ένα ποδήλατο στο οποίο μπορεί εύκολα το παιδί να κάνει πετάλι χωρίς να έρχεται σε επαφή με το τιμόνι και να φτάνει στο τιμόνι χωρίς να τεντώνει τα χέρια του.
Μόλις το παιδί μάθει καλά να τσουλάει με το ποδήλατο, είναι ώρα να μάθει πώς να στρίβει. Ξεκινήστε με μεγάλες, εύκολες στροφές. Μπορείτε π.χ. να στήσετε μερικούς κώνους ασφαλείας σε μια σειρά και να ζητήσετε από το παιδί να εξασκηθεί περνώντας ανάμεσά τους.

Τέλος, θα πρέπει το παιδί να μάθει να φρενάρει. Ένας τρόπος είναι να βάλετε το παιδί να οδηγήσει λίγα μέτρα και να του ζητήσετε να σταματά όταν φωνάζετε «σταμάτα»!
Όταν το παιδί μάθει να φρενάρει με άνεση, μπορείτε να ανεβάσετε τη σέλα σε μια μόνιμη θέση. Για να προσαρμόσετε τη σέλα στο σωστό ύψος, κρατήστε το ποδήλατο σταθερά και βάλτε το παιδί να καθίσει στη σέλα. Στο τέρμα της διαδρομής του πεντάλ, το γόνατο του παιδιού θα πρέπει να είναι ελαφρά λυγισμένο (τεντωμένο κατά περίπου 80-90%).

Τι πρέπει να προσέχουμε με το ποδήλατο

Οι πτώσεις είναι πάντα πιθανόν να συμβούν. Για να αποφύγουμε τυχόν τραυματισμούς, το παιδί θα πρέπει να φορά πάντα κράνος. Επιλέξτε ένα κράνος καλής ποιότητας και προσέξτε ώστε να εφαρμόζει ακριβώς στο κεφάλι του παιδιού, να είναι άνετο και να μένει στη σωστή θέση.

Επίσης, για να μάθει το παιδί σας να κάνει ποδήλατο με ασφάλεια, επιλέξτε ένα μέρος επίπεδο, ομαλό, με μεγάλο ελεύθερο χώρο, χωρίς κίνηση, όπως π.χ. ένα δρομάκι σε ένα πάρκο, μία άδεια παιδική χαρά, ένα άδειο γήπεδο του μπάσκετ, κ.λπ.

Tips

  • Αποφύγετε τα μαθήματα στην άσφαλτο και προτιμήστε ένα πάρκο με χώμα ή γρασίδι, ώστε να «φρενάρει» την κίνηση και το παιδί να μην μπορεί να αναπτύξει μεγάλη ταχύτητα, ενώ το πέσιμο να είναι πιο ανώδυνο.
  • Μην κρατάτε το ποδήλατο και σπρώχνετε ή τρέχετε παράλληλα.
  • Φουσκώστε τα λάστιχα στη σωστή πίεση, ώστε το ποδήλατο να κυλά ομαλότερα και το παιδί να τσουλάει πιο εύκολα.
  • Μάθετε στο παιδί σας τους βασικούς κανόνες κυκλοφοριακής αγωγής για να είναι ασφαλή στο δρόμο

 

 

Ένα άρθρο για: