Πώς θα σας επηρεάσει ο ερχομός του δεύτερου μωρού της οικογένειας;

Ο ερχομός του δεύτερου παιδιού στην οικογένεια, σας γεμίζει ενθουσιασμό και χαρά, αλλά ταυτόχρονα πρόκειται να σας επηρεάσει με πολλούς τρόπους, τόσο σωματικά όσο και συναισθηματικά. Αν και αρκετά από αυτά τα γνωρίζετε από την προηγούμενη εμπειρία σας, κάποια πράγματα θα είναι πρωτόγνωρα για εσάς.  

Σωματικά, είναι φυσιολογικό να νιώθετε πόνους ή αρκετή κούραση μετά τον τοκετό, ειδικά εάν είχατε μια δύσκολη γέννα ή γεννήσατε με καισαρική τομή. Όπως πιθανότατα γνωρίζετε ήδη από το πρώτο σας παιδί, θα έχετε ελάχιστο ή καθόλου χρόνο για τον εαυτό σας τους πρώτους μήνες μετά τον τοκετό. Οι άυπνες νύχτες και οι καθημερινές εντάσεις υπερτερούν τον πρώτο καιρό, οπότε φροντίστε να βάλετε ως προτεραιότητά σας λίγο «ελεύθερο χρόνο» για εσάς, ώστε να νιώθετε πιο ήρεμη και χαλαρή.

Αν έχετε τη δυνατότητα να λάβετε τη βοήθεια μιας μαίας τις πρώτες μέρες μετά τον τοκετό ή κάποιου οικείου προσώπου, με εμπειρία στη φροντίδα ενός μωρού, θα είναι σίγουρα πολύτιμη, καθώς θα σας προσφέρει τον απαραίτητο χρόνο για να ξεκουραστείτε. Επίσης, φροντίστε να βρίσκετε χρόνο για να περνάτε οι δυο σας με τον σύντροφό σας.

Συναισθηματικά, μην εκπλαγείτε αν αισθανθείτε ανησυχία σχετικά με το δέσιμό σας με το μωρό σας. Πολλές μαμάδες ανησυχούν αν θα καταφέρουν να πετύχουν έναν τόσο ισχυρό δεσμό αγάπης με το νέο τους μωρό, νιώθοντας ότι έχουν δώσει όλη την αγάπη τους στο πρώτο τους παιδί. Όπως χαρακτηριστικά αναφέρουν πολλοί γονείς, η αγάπη μιας μητέρας ή ενός πατέρα, μοιάζει να διπλασιάζεται όταν έρχεται ένα ακόμη παιδί στην οικογένεια.

Αν πάλι νιώθετε λίγο λυπημένη ή πεσμένη ψυχολογικά, και αυτό είναι κάτι που συμβαίνει συχνά. Πολλές νέες μητέρες βιώνουν μία μελαγχολία μετά τον τοκετό, ενώ περίπου μία στις δέκα αναπτύσσει μια πιο σοβαρή και μακροχρόνια κατάθλιψη. Αν έχετε άσχημη διάθεση, δεν χρειάζεται να το περάσετε μόνη σας. Συζητήστε με το γιατρό σας ή με έναν ψυχολόγο, ώστε να σας βοηθήσουν να διαχειριστείτε την κατάσταση.

Πώς θα σας επηρεάσει ο ερχομός του δεύτερου μωρού της οικογένειας;

Τι μπορείτε να κάνετε για πιο ανώδυνη προσαρμογή στη νέα πραγματικότητα του δεύτερου παιδιού:

  • Αν χρειάζεται να κάνετε αλλαγές στο σπίτι για να υποδεχτείτε το δεύτερο μωρό σας, όπως π.χ. να αλλάξετε δωμάτιο ή κρεβάτι στο πρώτο παιδί σας, κάντε το αρκετές μέρες τον ερχομό του μωρού.
  • Φροντίστε να μαγειρεύετε για 2-3 μέρες ή αν υπάρχει δυνατότητα, ζητήστε να μαγειρεύει για εσάς κάποιο συγγενικό πρόσωπο.
  • Το θέμα του πλυντηρίου είναι συνήθως το μεγαλύτερο παράπονο για τις νέες μητέρες, καθώς ο όγκος δουλειάς μοιάζει να τριπλασιάζεται όταν έρχεται ένα ακόμη παιδί. Επομένως, αλλάξτε το σύστημα πλυσίματος των ρούχων, χρησιμοποιώντας ένα καλάθι για κάθε παιδί ή κάθε μέλος της οικογένειας, ώστε να είναι ευκολότερο να ταξινομήσετε και να διπλώσετε τα ρούχα.
  • Αν είναι δυνατόν, χρησιμοποιήστε αντικείμενα που έχετε ήδη από το πρώτο παιδί, αντί να αγοράσετε τα πάντα από την αρχή. Κούνια, καροτσάκι, καρεκλάκια, ρούχα, κλπ., μπορούν να σας βοηθήσουν να εξοικονομήσετε χρόνο και χρήματα.
  • Έχετε πάντα στο αυτοκίνητο μια σακούλα με πάνες, μωρομάντηλα και όλα τα απαραίτητα, ώστε να είστε προετοιμασμένη ανά πάσα στιγμή.
  • Μπορείτε να έχετε ένα βιβλίο ή ένα κουτί με παιχνίδια στην κρεβατοκάμαρά σας, ώστε να κρατήσετε για λίγο το μεγαλύτερο παιδί απασχολημένο όσο θηλάζετε το βρέφος.
  • Ανάλογα με την ηλικία του πρώτου παιδιού, δώστε του τη δυνατότητα να συμμετάσχει στη φροντίδα του μωρού. Για παράδειγμα, ζητήστε του να σας φέρει μία πάνα, την πετσέτα του μπάνιου όσο εσείς θα πλένετε το μωρό, κλπ.
  • Αφιερώστε χρόνο στο μεγαλύτερο παιδί, κατά προτίμηση όταν κοιμάται το μωρό.
  • Μην παραλείπετε τις δικές σας ανάγκες. Φροντίστε τον εαυτό σας, ακόμα κι αν είναι κάτι τόσο απλό όσο ένα κούρεμα ή ένα μπάνιο, για να σας βοηθήσει να χαλαρώσετε μετά από μια κουραστική μέρα.
  • Πάρτε όλοι στην οικογένεια το χρόνο σας για να συνηθίσετε τη νέα πραγματικότητα της ζωής με ένα δεύτερο παιδί.